Antybiotyki prosto z natury

Po antybiotyki sięgamy zbyt często, co może mieć poważne konsekwencje dla naszego zdrowia. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest wprowadzenie do jadłospisu naturalnych produktów, których działanie bywa równie silne i skuteczne jak chemicznych farmaceutyków, a przy tym nietoksyczne dla organizmu.

Kapusta kiszona

Już w starożytnym Rzymie był zwyczaj kiszenia kapusty, albowiem uważano ją za naturalne lekarstwo na wiele dolegliwości. Kiszona kapusta jest bogata w witaminy: C, P, B6, B12, PP oraz sole mineralne, sód, wapń, potas, fosfor, magnez, żelazo i siarkę. To naturalnie przetworzone warzywo wpływa na wzmocnienie organizmu, a także jest bardzo skuteczne w walce z przeziębieniem czy grypą. Niszczy również groźne bakterie i wirusy (m.in. gronkowca złocistego), jednocześnie wspomagając rozwój naturalnej flory bakteryjnej w jelitach.

Czosnek

To niezastąpiony dodatek do wielu potraw i znakomite… lekarstwo. Jest skuteczny w walce z infekcjami bakteryjnymi, wirusowymi oraz pasożytniczymi. To zasługa allicyny – organicznego związku chemicznego, który wykazuje silniejsze działanie antybiotyczne niż penicylina czy tetracyklina, co udowodniono badaniami laboratoryjnymi. Czosnek wykorzystywany jest w leczeniu bólu gardła, przeziębień, grypy, infekcji oskrzeli i płuc. Wspomaga także odbudowanie przyjaznej mikroflory po terapiach antybiotykowych.
Najlepsze efekty uzyskuje się poprzez zjedzenie surowego, zmiażdżonego ząbka czosnku.

Dzika róża

Owoce tego krzewu od wieków są chętnie wykorzystywane w kuchni, a wytwarzane z nich dżemy, konfitury, soki, wina czy nalewki cieszą podniebienia smakoszy. Stanowią także prawdziwą „bombę witaminową”. Dostarczają witamin: B1, B2, E, K i PP, a szczególnie C (już 2–3 owoce mogą pokryć dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na tę witaminę). Znajdziemy w nich także dużo bioflawonoidów, karotenoidów, garbników, pektyn, kwasów organicznych (w tym cytrynowego i jabłkowego), olejków eterycznych i soli mineralnych. Dzięki tym substancjom dzika róża bardzo dobrze wpływa na nasze zdrowie. Działa wzmacniająco na organizm i jest szczególnie polecana przy leczeniu infekcji układu oddechowego.

Cebula

To najpopularniejsze na świecie warzywo jest najczęściej stosowane w polskiej medycynie ludowej. Sokiem z cebuli już przed wiekami leczono kaszel i przeziębienia. Jej doskonałe właściwości to zasługa dużej zawartości witaminy C, bardzo skutecznej w walce z infekcjami. W warzywie znajduje się również inna cenna substancja – siarczek diallilu, która wykazuje silne działanie bakteriobójcze, rozgrzewające i oczyszczające organizm.
Cebulę najlepiej spożywać na surowo jako dodatek do sałatek, surówek czy kanapek.

Imbir

To nie tylko znakomita przyprawa, ale także jedna z najstarszych roślin leczniczych. Pochodzi z tropikalnych regionów Azji i Oceanii. W medycynie azjatyckiej imbir nazywany jest „gorącym korzeniem”, powodującym „ogień w ciele”. Przyprawa ta działa przeciwzapalnie, zmniejsza ból i sztywności stawów. Jest skuteczna także w przeziębieniach, migrenach czy infekcjach, gdyż ma właściwości odkażające i odświeżające. Herbatkę z imbiru można wykorzystać m.in. jako płukankę bolącego gardła.

A. S.