Domowe batony energetyczne – zdrowe przekąski

Jeśli brakuje ci energii, zadbaj o to, żeby w zasięgu ręki znalazła się zdrowa przekąska, która zapewni ci dawkę wigoru w ciągu całego zabieganego dnia. Idealnym rozwiązaniem są batony energetyczne, które dają prawdziwego ,,kopa”. Niestety, batony, które można kupić w sklepach, owszem, dają „kopa”, ale równie szybko odbierają nam energię. Mimo iż kojarzone są ze zdrowiem, to ich skład pozostawia wiele do życzenia. Czy wczytałaś się kiedyś w skład tak zwanych ,,zdrowych batonów”? Czytając ich etykiety, można dojść do wniosku, że ta z pozoru zdrowa przekąska jest w rzeczywistości prawdziwą bombą kaloryczną.

W popularnych batonach znajdziemy całą masę składników wysokoprzetworzonych. Nawet jeśli baton zawiera mnóstwo płatków owsianych i bakalii, często ma też w składzie duże ilości niskiej jakości cukru, np. syropu glukozowo-fruktozowego, słodu jęczmiennego czy syropu glukozowego. Cukier i produkty z dużą jego zawartością nie sycą, w związku z czym już za godzinę po zjedzeniu takiego batonika znów czujemy głód – i koło się zamyka. Dodatkowo, batony energetyczne dostępne w sklepach nie należą do najtańszych.

Przekąska dodająca energii wcale nie musi być niezdrowym batonem z reklamy, który poza ,,kopem” dostarczy organizmowi niezdrowych tłuszczów, cukru i konserwantów. Dlatego też warto pokusić się o przygotowanie domowych, zdrowych batonów energetycznych. Jeżeli zauważyłaś u siebie spadek energii lub planujesz długi i intensywny wysiłek, zamiast sklepowego produktu do torebki włóż domowej roboty baton energetyczny. Wykonując go samodzielnie, nie tylko zaoszczędzisz sporo pieniędzy, ale i zyskasz pewność, że zawiera jedynie składniki najwyższej jakości, które dadzą ci zapas energii na dłużej, a do tego zapewnią właściwą dawkę składników mineralnych. Zrobione własnoręcznie batony są zdrowe i w stu procentach naturalne, a ich przygotowanie zajmuje nie więcej niż kilkanaście minut.

Przepisy na batony są dziecinnie proste – wystarczy rozdrobnić składniki, wymieszać i odstawić do zastygnięcia lub upiec batony w piekarniku. Gotowe zdrowe batoniki można przechowywać w lodówce lub zamrozić.

Przepis na bananowe batoniki energetyczne

Składniki na 5 batoników:

  • 120 g banana,
  • 50 g suszonych daktyli,
  • 40 g pestek słonecznika,
  • 40 g kakao,
  • 30 g mielonego lnu,
  • 50 g orzechów laskowych,
  • 20 g nasion konopi.

Suszone daktyle zalać gorącą wodą, odstawić, a po wystygnięciu zmiksować. Dodać pozostałe składniki i ponownie wszystko zmiksować. Masę schłodzić tak, by dała się kształtować. Podzielić ją na 5 równych części i każdą osobno zapakować w papier do pieczenia. Włożyć do pojemnika w lodówce lub zamrozić.

Wartość odżywcza 1 batona: 102,5 kcal;

Banan ma bardzo wysoką zawartość potasu, dlatego jest zdrowy dla układu krążenia. Jest bogaty w błonnik rozpuszczalny, który korzystnie wpływa na układ pokarmowy. Zawiera tryptofan chroniący przed niepokojem, bezsennością, a nawet depresją. Jest bogaty w witaminę B6, wspomaga układ nerwowy i tworzenie krwinek czerwonych. Dostarcza energii w postaci prostych węglowodanów. Im bardziej dojrzałe są banany, tym mniej w nich skrobi, a więcej cukru. Banany często rozdawane są w czasie maratonów, ponieważ dostarczają glukozy do krwi.

B.K.