Kawa rozpuszczalna pod lupą

Kawę rozpuszczalną doceniamy głównie za łagodny smak, a także za szybkość i łatwość jej przygotowania. Wystarczy zalać ją wrzącą wodą, dodając następnie do niej wedle własnego upodobania odrobinę cukru, mleka lub cynamonu. Czy warto jednak po nią sięgać? Zarówno przeciwnicy, jak i lekarze i dietetycy przestrzegają przed spożyciem rozpuszczalnej kawy, uważając, iż nie wpływa ona zbyt korzystnie na nasze zdrowie, jednak odrobina tego trunku raz na jakiś czas nie powinna ci zaszkodzić. W jaki jednak sposób jest produkowana i czy wprowadzając ją na stałe do swojego menu, popełniasz jakiś błąd?

W jaki sposób produkowana jest kawa rozpuszczalna?
Kawa rozpuszczalna powstaje oczywiście z ziaren kawy, które w pierwszej kolejności są wypalane, a następnie mielone. Kolejnym bardzo ważnym krokiem jest zaparzanie zmielonej kawy w dosyć małej ilości wody w temperaturze wynoszącej od 60 do 180 stopni Celsjusza, przy czym proces ten składa się z kilku etapów i odbywa się przy użyciu wysokiego ciśnienia. Dzięki temu można nie tylko uzyskać dosyć mocny ekstrakt, ale również wydobyć z mielonej kawy wszystkie wartościowe składniki. Powstały ekstrakt zostaje następnie zagęszczony i poddany etapowi suszenia, przy czym może się on odbywać poprzez tzw. liofilizację lub z wykorzystaniem wysokiej temperatury. Liofilizacja to inaczej suszenie w bardzo niskiej temperaturze, w której powstają kryształki lodu, usuwane następnie w procesie sublimacji. Wyizolowane w ten sposób bryłki kawy rozbija się na pył (lub granulki), który następnie pakowany jest w szklane pojemniki. Jak można łatwo zauważyć, podczas produkcji kawy rozpuszczalnej nie dodaje się do niej żadnych dodatkowych substancji takich jak emulgatory, konserwanty czy niezdrowe tłuszcze. Inaczej wygląda sytuacja w przypadku dosyć popularnych saszetek „3 w 1”, ponieważ zawierają one oprócz rozpuszczonej kawy (bardzo często w niewielkiej ilości), szereg innych substancji takich jak stabilizatory, emulgatory, regulatory kwasowości, cukier, a także zatykający żyły utwardzony tłuszcz roślinny. Po taką „kawę”, a raczej napój kawowy nie powinnaś w ogóle sięgać, ponieważ jej spożycie z pewnością nie wpłynie zbyt korzystnie na twoje zdrowie. Powinnaś również wiedzieć o tym, że w dzisiejszych czasach największe koncerny kawowe w celu minimalizacji kosztów, podczas produkcji kawy rozpuszczalnej wykorzystują ziarna gorszej jakości, przez co końcowy produkt ma znacznie gorszy smak i aromat niż tradycyjna kawa ziarnista.

Jakie substancje można znaleźć w kawie rozpuszczalnej?
Z pewnością nieraz zastanawiałaś się nad tym, czy picie kawy rozpuszczalnej odbija się negatywnie na twoim zdrowiu, jednak udzielenie jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie nie jest wcale takie proste. Podobnie wygląda sytuacja w przypadku naturalnej kawy, która niektórym osobom może pomóc uporać się z wieloma dolegliwościami, jednak innym może tylko zaszkodzić. Jeśli chodzi o kaloryczność produktu, to powinnaś wiedzieć o tym, że kawa rozpuszczalna zawiera tyle samo kalorii co kawa naturalna, dlatego też, jeśli przebywasz na diecie odchudzającej, nie musisz obawiać się jej spożycia, o ile oczywiście nie dodajesz do niej ani mleka, ani cukru. W jaki jednak sposób kawa może wpływać na organizm każdej z nas? Aby się o tym przekonać, należy przyjrzeć się nieco bliżej poszczególnym substancjom wchodzącym w jej skład.

Minerały
Kawa rozpuszczalna w odróżnieniu od kawy naturalnej zawiera znacznie większe ilości cennych dla zdrowia składników mineralnych, jednak bogata jest również w metale ciężkie a w szczególności w nikiel, czyli pierwiastek, który może powodować dosyć silne reakcje alergiczne. Jeśli myślisz jednak, że kawa naturalna pozbawiona jest całkowicie tego pierwiastka, to jesteś niestety w dosyć dużym błędzie, dlatego też rezygnacja z kawy rozpuszczalnej na rzecz tej drugiej nie ma w zasadzie najmniejszego sensu. Na szczęście ilość niklu, która znajduje się w kawie rozpuszczalnej, nie odbije się negatywnie na twoim zdrowiu (musiałabyś wypijać każdego dnia hektolitry tego napoju), dlatego też bez obaw możesz sięgać po ten aromatyczny trunek.

Antyoksydanty
Z pewnością nieraz słyszałaś o tym, że kawa rozpuszczalna w wyniku dosyć skomplikowanego procesu produkcji nie zawiera w swoim składzie przeciwutleniaczy, jednak nic bardziej mylnego. Licznie przeprowadzone badania udowodniły bowiem, że kawa rozpuszczalna nie dość, że podczas produkcji nie traci przeciwutleniaczy, to dodatkowo może zawierać ich nawet kilka razy więcej niż kawa naturalna. Jakie jednak cenne dla zdrowia właściwości wykazują zawarte w kawie rozpuszczalnej przeciwutleniacze? Pomagają zmniejszyć ryzyko nowotworów oraz chorób serca, a także w bardzo skuteczny sposób redukują tzw. stres oksydacyjny.

Szczawiany
Szczawiany znajdują się w wielu produktach spożywczych, jednak należy na nie uważać, ponieważ mogą oddziaływać toksycznie na organizm, powodując ciężkie choroby nerek oraz układu moczowego. Jeśli chodzi o zawartość szczawianów w kawie, to powinnaś wiedzieć o tym, że w tej rozpuszczalnej znajduje się ich nawet dwa razy więcej niż w kawie naturalnej, dlatego też, jeśli zmagasz się z chorobami wątroby, nerek lub trzustki, nie powinnaś w ogóle sięgać po rozpuszczalną odmianę kawy, ograniczając również spożycie tej naturalnej.

Czy kawa rozpuszczalna jest zdrowa?
Kawa rozpuszczalna, podobnie zresztą jak ta naturalna, wykazuje zarówno korzystne, jak i niekorzystne działanie na nasze zdrowie, jednak spożywając ją w umiarkowanych ilościach, nie musisz obawiać się żadnych skutków ubocznych jej picia (o ile oczywiście nie zmagasz się z dolegliwościami wykluczającymi jej spożycie). Wbrew obiegowej opinii taka kawa nie zawiera żadnych chemicznych dodatków, jednak mowa tutaj nie o dosyć popularnych saszetkach kawowych a o prawdziwej kawie rozpuszczalnej, która produkowana jest z ziaren naturalnej kawy.

K. Pacwa