Rokitnik w medycynie i kosmetyce

Rokitnik zwyczajny to roślina, która znalazła szerokie zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również w kosmetyce z uwagi na swoje niezwykłe właściwości. Rokitnik to jedno z lepszych źródeł witaminy C, dlatego też po roślinę tę warto sięgać zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Jakie jeszcze cenne dla zdrowia i urody właściwości wykazuje rokitnik?

Złoto Syberii
Nie bez powodu rokitnik nazywany jest w Rosji „Złotem Syberii”, ponieważ w jego składzie można znaleźć kilkadziesiąt bioaktywnych substancji, które niezwykle korzystnie wpływają na stan zdrowia. Jakie jednak konkretne substancje można znaleźć w rokitniku? Przede wszystkim aminokwasy, flawonoidy, antyoksydanty, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy (A, z grupy B, C, D, K, P) oraz minerały (fosfor, żelazo, wapń, potas, krzem). Zarówno w celach zdrowotnych, jak i pielęgnacyjnych wykorzystuje się owoce, liście oraz olej z nasion rokitnika lub z pulpy owocowej, który zawiera dosyć duże ilości witaminy E oraz silnie działających przeciwutleniaczy.

Skarbnica witaminy C
Owoce rokitnika to prawdziwa skarbnica cennej dla zdrowia i urody witaminy C, jednak jej ilość uzależniona jest głównie miejsca występowania rośliny. W przypadku rokitnika rosnącego w parkach, u wybrzeży mórz oraz w ogrodach zawartość witaminy C wynosi około 200-250 mg, podczas gdy w roślinach rosnących na obszarach górskich waha się od 405 do nawet 1100 mg/100 g produktu. Po rokitnik warto sięgać w przypadku pojawienia się różnych dolegliwości, które zostały spowodowane niedoborem witaminy C, czyli np. w przypadku krwawiących dziąseł, obniżenia odporności, braku apetytu, a także bólu mięśni i stawów. Witamina C uważana jest za niestabilną witaminę, jednak warto wiedzieć o tym, iż ta, która zawarta jest w owocach rokitnika, nie ulega rozkładowi w procesie przetwarzania.

Rokitnik wspomaga funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego
Zarówno witaminy C i E, jak i sterole roślinne znajdujące się w rokitniku pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi, minimalizując tym samym ryzyko wystąpienia miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca uraz udaru mózgu. Niezwykle ważne jest również to, iż znajdujący się w rokitniku potas pomaga obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegając tym samym zawałowi serca. Z kolei witamina K, która obecna jest w tej roślinie, wspomaga produkcję protrombiny, zapobiegając tym samym krwawieniom.

Rokitnik na wrzody żołądka i zgagę
Olej produkowany z rokitnika polecany jest do stosowania w przypadku zgagi, a także choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. W jaki jednak sposób należy przyjmować olej z rokitnika? Każdego dnia wystarczy spożyć 1/2 łyżeczki oleju z rokitnika na około 30 minut przed każdym posiłkiem (trzy razy dziennie). Przed zastosowaniem oleju warto jednak wcześniej skonsultować się z lekarzem, ponieważ w przypadku kamicy żółciowej oraz przy stanach zapalnych trzustki nie należy go spożywać.

Rokitnik na reumatoidalne zapalenie stawów
Beta-karoten oraz flawonoidy znajdujące się w rokitniku wpływają niezwykle korzystnie na układ pokarmowy, a także walczą z objawami reumatoidalnego zapalenia stawów, dlatego też po napar z liści tej rośliny powinny sięgać osoby zmagające się z takimi właśnie problemami. Substancje te pomagają bowiem załagodzić nieprzyjemne dolegliwości takie jak ograniczenie ruchomości stawów oraz ich sztywnienie.

Rokitnik na problemy skórne
Po leczniczy napar z liści rokitnika, a także po olej z tej rośliny powinny sięgać osoby, które zmagają się z odmrożeniami, oparzeniami, odleżynami, trudno gojącymi się ranami oraz grzybicą, ponieważ wspomniana roślina wspomaga walkę z tymi właśnie problemami.

Zastosowanie rokitnika w kosmetyce
Rokitnik z uwagi na bardzo dużą ilość beta-karotenu stanowi naturalny barwnik, który dodawany jest do wielu kosmetyków (m.in. balsamów brązujących, samoopalaczy oraz płukanek do włosów). Olej z rokitnika można również znaleźć w szamponach oraz odżywkach do włosów, których głównym zadaniem jest zregenerowanie struktury włosów, dzięki czemu stają się one błyszczące i elastyczne. Olej z rokitnika znalazł również zastosowanie w kremach a w szczególności w tych, które przeznaczone są do pielęgnacji skóry starzejącej się i przesuszonej.

Katarzyna Pacwa