Sposoby na grypę

Katar, ból gardła, ogólne osłabienie, gorączka… Na takie dolegliwości narażony jesteś podczas zimy. Jeśli jednak odpowiednio wcześniej wzmocnisz swój układ immunologiczny, twój organizm z pewnością nie ulegnie infekcjom, nawet w trudnych warunkach pogodowych.

Przeziębienie może być spowodowane zakażeniem wirusowym lub bakteryjnym. Wirus najczęściej atakuje osłabiony i podatny na różnego rodzaju drobnoustroje układ odpornościowy. Przedostaje się on do organizmu wraz z wdychanym powietrzem i z łatwością pokonuje filtry ochronne, atakując błonę śluzową górnych dróg oddechowych. Efektem tego jest katar oraz ból gardła.

Bakterie zazwyczaj atakują organizm osłabiony już wcześniej przez wirusy. Zaatakowane infekcją wirusową błony śluzowe gardła są bardziej podatne na wtórne zakażenie, a stan chorego pogarsza się. Obok bólu gardła występują takie objawy, jak: przekrwione zabarwienie błony śluzowej gardła, powiększone węzły chłonne, szaro-biały nalot na migdałkach. Infekcji bakteryjnej towarzyszy podwyższona temperatura ciała, a okres choroby jest znacznie wydłużony.

Ratunkiem mogą być sprawdzone domowe sposoby pomagające zwalczyć przeziębienie. Skutecznym środkiem jest czarny bez, który łagodzi ból gardła i mięśni oraz nerwobóle i nieżyt górnych dróg oddechowych. Inną dobroczynną rośliną jest dzika róża, która wspomaga układ odpornościowy, wpływa na polepszenie samopoczucia, zwłaszcza w okresie osłabienia i stresu. Zawiera także antyoksydanty, w tym witaminę C, która pomaga w okresie przeziębienia.

Do płukania gardła można stosować roztwór soli kuchennej lub sody oczyszczonej, który ma działanie odkażające.

Jak zatem wzmocnić organizm, aby ustrzec się infekcji?

Oto przepisy na lecznicze mikstury:

  1. Mikstura z czosnku, cebuli, miodu i cytryny

Posiekaj ząbki czosnku (cała główka) i pokrój na krążki dwie duże cebule. Przełóż je do miski, układając na przemian warstwami. Na koniec zalej miodem (około 5 łyżek) oraz sokiem z 2–3 cytryn. Pozostaw na dobę w temperaturze pokojowej, by syrop się zamarynował. Odcedź miksturę i pij trzy razy dziennie po 3 łyżki przez około tydzień. Syrop przechowuj w lodówce.

Czosnek skutecznie zapobiega infekcjom wirusowym układu oddechowego i zwalcza je. To zasługa lotnych związków siarkowych i olejków eterycznych. Dlatego czosnek powinien na stałe zagościć w jesienno-zimowym menu.

  1. Gorące mleko z miodem, czosnkiem, masłem i cytryną

Ugotuj mleko i lekko ostudź. Rozpuść w nim trzy łyżeczki miodu pszczelego i jedną łyżeczkę masła. Możesz również dodać dwa rozdrobnione ząbki czosnku i świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Ciepłe mleko ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku ułatwia odkrztuszanie, rozgrzewa i wzmaga potliwość, jednocześnie obniżając gorączkę i udrożniając drogi oddechowe.

Miód chroni drogi oddechowe przed rozwojem zakażenia, likwiduje uczucie suchości w gardle i zwalcza ropną wydzielinę. Zapewniając odpowiednie nawilżenie błon śluzowych, pomaga przezwyciężyć katar. Ma również działanie napotne, co sprzyja obniżeniu gorączki.

W leczeniu grypy warto stosować miód tymiankowy, szałwiowy, lipowy, malinowy i lawendowy.

3) Okład z liści kapusty na opuchnięte gardło

Kilka liści kapusty zanurz na chwilę w przegotowanej gorącej wodzie. Następnie ostrożnie wyjmij i delikatnie rozbij tłuczkiem do mięsa. Ciepłe liście połóż na szyi i owiń szalikiem. Przytrzymaj taki rozgrzewający okład przez kilka minut i zrób kolejny. Leczniczo zadziała ciepło, jak również zawarte w liściach kapusty związki siarki oraz sól potasowa, które powstrzymują rozwój stanu zapalnego.

Jeżeli wspomniane rady nie ujarzmiły choroby i infekcja trwa dłużej niż 3 dni, a do tego dolegliwości się nasilają i męczy cię gorączka powyżej 38–39 stopni C, udaj się do lekarza. Być może rozwinęła się angina, czyli najczęstsza postać bakteryjnego zapalenia gardła, której leczenie najczęściej wymaga podania antybiotyku.

A. S.