Właściwości i zastosowanie oleju sojowego

Olej sojowy nie jest wprawdzie tak popularny, jak oliwa z oliwek czy olej kokosowy, jednak z uwagi na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i pielęgnacyjne znalazł dosyć szerokie zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. Olej ten sprawdza się bardzo dobrze w profilaktyce chorób układu krążenia, natomiast jeśli chodzi o właściwości pielęgnacyjne, to oddziałuje niezwykle korzystnie na skórę tłustą i trądzikową. Jakie jeszcze cenne dla zdrowia właściwości lecznicze wykazuje olej sojowy? W jaki sposób możesz go wykorzystać zarówno w kuchni, jak i w codziennej pielęgnacji skóry?

Olej sojowy tłoczony jest na zimno z nasion soi i odznacza go jasnosłomkowy kolor, dosyć delikatny smak, a także prawie niewyczuwalny zapach. Możesz w nim jednak znaleźć wiele cennych dla zdrowia substancji odżywczych takich jak witamina E zwana witaminą młodości, nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 i omega-6, a także lecytyna. Witamina E walcząc z wolnymi rodnikami, pomaga opóźnić proces starzenia się skóry, z kolei kwasy tłuszczowe wspomagają funkcjonowanie układu krążenia, a także wpływają korzystnie na funkcjonowanie poszczególnych komórek ciała. Jeśli chodzi natomiast o lecytynę, to wspomaga ona koncentrację, pomaga pozbyć się przemęczenia, a także zapobiega tworzeniu się kamieni żółciowych.

Bogactwo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych

Olej sojowy w około 30% zawiera jednonienasycone kwasy tłuszczowe, jednak zdecydowaną większość stanowią wielonienasycone kwasy tłuszczowe, czyli wpływające niezwykle korzystnie na nasze zdrowie kwasy omega-3 oraz omega-6. Niestety olej olejowi nierówny, dlatego też podczas zakupów wybieraj wyłącznie ten tłoczony na zimno, ponieważ jest on nieoczyszczony, co oznacza, że zawiera największe ilości cennych dla zdrowia substancji odżywczych. Regularne spożycie oleju sojowego pomaga zapobiec rozwojowi miażdżycy, chorobie wieńcowej oraz zawałowi serca. Wspomniane kwasy wspomagają ponadto prawidłowe funkcjonowanie układu oddechowego, narządów rozrodczych oraz przewodu pokarmowego, a więc spożywajmy olej sojowy dla zdrowia!

Dla zdrowych oczu

Olej sojowy dzięki obecności wspomnianych wcześniej nienasyconych kwasów tłuszczowych pomaga poprawić jakość wzroku, a także wspomaga walkę z wolnymi rodnikami, które przyczyniają się do rozwoju zaćmy oraz zwyrodnienia plamki żółtej. Jeśli zatem pragniesz ochronić swój wzrok przed rozwojem wielu niebezpiecznych chorób, powinnaś na stałe wprowadzić olej sojowy do swojej codziennej diety, jednak w rozsądnych ilościach.

Stan wyczerpania psychicznego? Z olejem sojowym możemy mu zaradzić!
Lecytyna znajdująca się w oleju sojowym wspomaga koncentrację, walczy z bezsennością i nadpobudliwością nerwową, a także polecana jest przy zaburzeniach pamięci. Stanowi naturalne źródło pochodnej witaminy B4, czyli choliny zmniejszającej objawy zmęczenia oraz usprawniającej działanie układu nerwowego i mózgu. Jeśli powyższe dolegliwości spędzają ci sen z powiek, zacznij dodawać do surówek i sałatek odrobinę wspomnianego oleju, a stan wyczerpania psychicznego nie będzie ci dłużej zagrażać.

Na zdrowe kości

Nie od dziś wiadomo, że lepiej zapobiegać chorobom niż je leczyć. W dzisiejszych czasach jesteśmy narażeni na rozwój wielu bardzo niebezpiecznych chorób, a jedną z nich jest z pewnością osteoporoza, która odznacza się postępującym ubytkiem kostnym. Na szczęście stawiając na odpowiednią profilaktykę, możesz w skuteczny sposób zapobiec rozwojowi tej choroby. Wystarczy jedynie, że każdego dnia dostarczysz organizmowi odpowiednią dawkę oleju sojowego bogatego w witaminę K, która pomaga przeciwdziałać rozwojowi osteoporozy (stymuluje ona odbudowę oraz gojenie się tkanki kostnej).

Kulinarne zastosowanie oleju sojowego

Jeśli myślisz, że na oleju sojowym będziesz mogła smażyć, piec i gotować swoje ulubione potrawy, to jesteś w bardzo dużym błędzie. Olej sojowy charakteryzuje się wprawdzie wysokim punktem dymienia, jednak z uwagi na dosyć dużą ilość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych jego podgrzewanie nie jest niestety wskazane. W jaki jednak sposób możesz wykorzystać olej sojowy w kuchni? Sprawdzi się on idealnie jako dodatek do wszystkich potraw przygotowywanych na zimno, czyli sałatek, surówek, sosów oraz majonezów.

Kosmetyczne zastosowanie oleju sojowego

Na bazie oleju sojowego produkuje się olejki przeznaczone do masażu ciała, jednak wykorzystuje się go również jako dodatek do mydeł, balsamów oraz kremów. Olej sojowy sprawdza się idealnie w przypadku skóry tłustej i trądzikowej, ponieważ pomaga wyregulować wydzielanie sebum, a także łagodzi pojawiające się na skórze stany zapalne. Z uwagi na obecność witaminy E będącej jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy olej sojowy polecany jest również do pielęgnacji skóry dojrzałej, ponieważ pomaga opóźnić jej proces starzenia się poprzez walkę z wolnymi rodnikami. Olej sojowy możesz stosować samodzielnie na skórę lub jako dodatek do stosowanych na co dzień kosmetyków, w szczególności tych, które przygotowujesz z półproduktów kosmetycznych.

Katarzyna Pacwa