Pomysł na obiad. Pstrąg zapiekany z czerwonym farszem

Pstrąg zapiekany z czerwonym farszem

Składniki:

1 pstrąg,
1 woreczek czerwonego ryżu,
1 cebula,
2 żółtka,
100 g pieczarek,
3 łyżki masła,
3 łyżki oliwy z oliwek.

Przyprawy:

kamienna sól kłodawska, bazylia, rozmaryn, czosnek, pieprz, koperek, cytryna.

Przygotowanie:

Oliwę z oliwek połącz z niewielką ilością bazylii, rozmarynu i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Tak powstałą marynatą natrzyj wnętrze pstrąga i odstaw go do lodówki na 2 godziny.
Na patelni podsmaż posiekaną cebulę, następnie dodaj pokrojone pieczarki i smaż wszystko kilka minut. Ryż czerwony gotuj przez 30 minut, a po przestudzeniu połącz go z cebulą, pieczarkami i żółtkami jajek. Dopraw całość solą i pieprzem, wymieszaj. Tak przygotowanym farszem napełnij wnętrze pstrąga, a z zewnątrz posmaruj go oliwą z oliwek i posyp solą i pieprzem. Aby farsz się nie wysypywał, możesz spiąć rybę wykałaczkami. Pstrąga piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 minut. Podaj go udekorowanego koperkiem, plasterkami cytryny i odrobiną masła.
Smacznego!