Dieta

Jesienne warzywa i owoce. Co warto jeść o tej porze roku?

Listopad 16, 2018

Jesień to jedna z najpiękniejszych pór roku, ponieważ mieni się tysiącem różnych barw, jednak oferuje nam również całą gamę kolorowych, niezwykle zdrowych, a także przepysznych warzyw i owoców, które powinny koniecznie zagościć na naszym kuchennym […]

Dieta

Dynia-właściwości lecznicze i przetwory

Listopad 6, 2018

Jesień to jedna z najpiękniejszych pór roku, ponieważ mieni się tysiącem barw, a głównym jej symbolem jest oczywiście dynia, której właściwości leczniczych nie sposób przecenić. Bliska krewna kabaczka, cukinii, a także melona to prawdziwa skarbnica […]

Dieta

Przyprawy o właściwościach rozgrzewających organizm

Październik 23, 2018

Natura obdarowała nas gatunkami roślin, które ze względu na smak i aromat wykorzystywane są do przyprawiania potraw. Goździki, imbir, kardamon, cynamon to przyprawy, po które chętnie sięgamy jesienią i zimą. Zawierają one związki, które wykazują […]

Dieta

Właściwości i zastosowanie oleju ryżowego

Sierpień 26, 2018

Olej ryżowy największą popularnością cieszy się oczywiście w krajach azjatyckich, jednak jego walory smakowe, a także wpływ na zdrowie zaczynają być powoli doceniane również w całej Europie. Wspomniany olej produkowany jest z łuski otaczającej ziarno, […]

Dieta

Niedoceniana witamina K

Lipiec 26, 2018

Witamina K kojarzy się przede wszystkim z krzepliwością krwi. Jednak to tylko ułamek z jej licznych funkcji w organizmie. Mocne kości, zdrowe serce, sprawny mózg czy piękna skóra – wszystko to możemy zyskać dzięki diecie […]

Dieta

Różnice pomiędzy sokiem, nektarem a napojem.

Lipiec 17, 2018

Sok, napój a może nektar? W trosce o swoje zdrowie coraz chętniej, zamiast po napoje gazowane zaczynamy sięgać po owoce i warzywa w płynnej postaci, jednak czy produkty, po które sięgamy wpływają korzystnie na nasze […]

Dieta

Pomysł na obiad. Pstrąg zapiekany z czerwonym farszem

Maj 23, 2018

Pstrąg zapiekany z czerwonym farszem Składniki: 1 pstrąg, 1 woreczek czerwonego ryżu, 1 cebula, 2 żółtka, 100 g pieczarek, 3 łyżki masła, 3 łyżki oliwy z oliwek. Przyprawy: kamienna sól kłodawska, bazylia, rozmaryn, czosnek, pieprz, […]

Dieta

Dieta podczas chemioterapii

Maj 22, 2018

Chemioterapia to niezwykle forsowna dla organizmu terapia antynowotworowa. Coraz częściej słychać ze strony świata medycznego głosy, że skraca ona życie wielu pacjentów. Niestety, nie działa ona całkowicie selektywnie tylko na nowotwór. Ze względu na złożoność […]