Dieta

Najlepsza dieta na lato. Czego nie powinno zabraknąć na talerzu?

Lipiec 21, 2019

Latem, gdy temperatura na zewnątrz przekracza 25 stopni Celsjusza, nasz apetyt zaczyna stopniowo maleć, a w spożywanych na co dzień produktach żywnościowych poszukujemy przede wszystkim ochłody oraz możliwości ugaszenia pragnienia. Ze względu na obfitość warzyw […]

Alternatywne terapie

Kuracje mojego życia

Czerwiec 26, 2019

Liliann Kristinn Elmborg W swoim dorobku ma takie książki jak: Do zdrowia bez tabletek, Sekrety kuracji oczyszczających, Skuteczne kuracje oczyszczające, opisujące metody oczyszczania, które jej samej pozwoliły wyjść z ciężkiej, długotrwałej choroby i odstawić do […]

Alternatywne terapie

Co jeść, żeby ograniczyć pocenie?

Kwiecień 21, 2019

Mokre stopy i dłonie, plamy pod pachami, a także pot spływający z czoła to problemy, z którymi większość z nas musi sobie w jakiś sposób radzić niemal przez cały rok. Niestety to właśnie latem, gdy […]

Dieta

Wiosenna dieta. Co warto jeść o tej porze roku?

Marzec 24, 2019

Wiosna to jedna z najpiękniejszych pór roku, ponieważ to właśnie wtedy otaczająca nas przyroda budzi się do życia, oferując nam przy okazji całą gamę przepysznych i zdrowych produktów żywnościowych. Po zimie nasze samopoczucie nie jest […]

Lecznicza żywność

Ziarenka pełne zdrowia: słonecznik, dynia, siemię lniane, chia.

Luty 12, 2019

Nasiona słonecznika Smaczne i zdrowe, takie właśnie są nasiona słonecznika, które do Europy trafiły ok. XVI wieku dzięki hiszpańskim konkwistadorom, którzy sprowadzili je wprost z Ameryki Północnej. Słonecznik zwyczajny to obecnie jedna z najważniejszych na […]

Lecznicza żywność

Kalafior – właściwości lecznicze i zastosowanie w kuchni

Lipiec 23, 2018

Kalafior nazywany na Cyprze kapustą cypryjską to jedno z najpopularniejszych warzyw, które doceniane jest w świecie kulinarnym za dosyć subtelny smak, natomiast tradycyjna medycyna naturalna czerpie korzyści z jego niezwykłych właściwości leczniczych. Kalafior uprawiany był […]

Dieta

Pomysł na obiad. Pstrąg zapiekany z czerwonym farszem

Maj 23, 2018

Pstrąg zapiekany z czerwonym farszem Składniki: 1 pstrąg, 1 woreczek czerwonego ryżu, 1 cebula, 2 żółtka, 100 g pieczarek, 3 łyżki masła, 3 łyżki oliwy z oliwek. Przyprawy: kamienna sól kłodawska, bazylia, rozmaryn, czosnek, pieprz, […]

Lecznicza żywność

Właściwości i zastosowanie oleju sojowego

Marzec 8, 2018

Olej sojowy nie jest wprawdzie tak popularny, jak oliwa z oliwek czy olej kokosowy, jednak z uwagi na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i pielęgnacyjne znalazł dosyć szerokie zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. […]