Lecznicza żywność

Antybiotyki prosto z natury

Luty 5, 2018

Po antybiotyki sięgamy zbyt często, co może mieć poważne konsekwencje dla naszego zdrowia. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest wprowadzenie do jadłospisu naturalnych produktów, których działanie bywa równie silne i skuteczne jak chemicznych farmaceutyków, a przy tym […]

Dieta

Tacosy – bezglutenowe danie meksykańskie

Grudzień 3, 2017

Tacosy to świetny pomysł na bezglutenowe danie meksykańskie. Jako nadzienie wykorzystujemy w zasadzie to co mamy pod ręką. Z reguły dużo warzyw, mięsko (w tym przypadku kurczak, ale częściej mięso mielone) i do tego sosy. […]

Zdrowie bez leków - pasztet warzywny
Dieta

Pasztet warzywny

Listopad 27, 2017

Proponowany w tym przepisie pasztet warzywny to przede wszystkim bogate źródło błonnika, a także wspaniały sposób na zagospodarowanie włoszczyzny po rosole. Zamiast warzyw z rosołu można wykorzystać warzywa gotowane na parze lub w wodzie. Pasztet […]

Właściwości lecznicze chrzanu
Lecznicza żywność

Chrzan – wcale nie do chrzanu

Październik 26, 2017

Myśląc o ostrym zapachu i smaku chrzanu bezwiednie zaczynamy wykrzywiać usta. Całkiem niesłusznie gdyż warzywo to wyróżnia się wieloma właściwościami zdrowotnymi. Warto więc zatkać nos i raczyć się świeżo startym chrzanem jak najczęściej. Chrzan, a […]

Właściwości zdrowotne figi
Lecznicza żywność

Figa – owoc cud-miód

Październik 11, 2017

Figa przywędrowała do nas z Azji, obecnie z sukcesem hoduje się ją w krajach basenu Morza Śródziemnego. W Polsce znamy ją głównie w postaci suszonej. Jednak nic nie dorówna smakowi świeżej fidze zerwanej z krzaczka. […]

Zdrowotne właściwości imbiru
Lecznicza żywność

Imbir czyli złoto Azji

Październik 3, 2017

Imbir jest znany w Azji już od 3 tysięcy lat, kiedyś używano go jako środka płatniczego, obecnie rozpanoszył się po całym świecie, rosnąc nawet w doniczkach. To doceniony przez populację afrodyzjak. W kuchni wykorzystuje się […]

Cebula - jej właściwości lecznicze
Lecznicza żywność

Cebula – nie tylko wyciska łzy

Wrzesień 29, 2017

Przede wszystkim potas, wapń, fosfor, magnez i inne minerały, a także witaminę C, E, K, błonnik i wiele pozostałych wartości odżywczych znajdziemy w warzywie, które potrafi z niejednej gospodyni wycisnąć łzę. Mowa naturalnie o cebuli. […]

Właściwości zdrowotne marchwi
Lecznicza żywność

A może marchewkę?

Wrzesień 29, 2017

Właściwości lecznicze marchewki są wszechstronne. Ta powszechnie występująca roślina jest lekiem m.in. na astmę, chrypkę, biegunkę (zwłaszcza u dzieci), nadciśnienie tętnicze, problemy związane z przemianą materii, odmrożenia, odparzenia, trądzik, białaczkę, nowotwory piersi, kłopoty z ostrością […]