Aloes – naturalne lekarstwo

Właściwości aloesuRoślina ostatnimi czasy została rozsławiona wśród zwolenników zdrowego odżywiania. Jej obecność zaobserwować można na każdym kroku. Przypisuje się jej zbawienne właściwości. Co sprawiło, że aloes uważany jest za jedno z najlepszych lekarstw pochodzenia naturalnego?

Początki

Aloes wbrew powszechnym przekonaniom nie jest kolejnym, współczesnym trendem. Właściwości rośliny były znane i doceniane już w czasach starożytnych: w Rzymie, Chinach, Egipcie i Grecji. Sam Kolumb podtrzymywał tezę o leczniczym zastosowaniu aloesu, a Kleopatra propagowała go, jako wyśmienity kosmetyk.

Dzisiaj

Współcześnie, gdy właściwości aloesu są wszystkim doskonale znane, uprawia się go na skalę światową, aby później wykorzystać go w różnych gałęziach przemysłu, począwszy od spożywczego, poprzez farmaceutyczny, kończąc na kosmetycznym. 

Czym właściwie jest aloes?

Aloes to rodzaj sukulenta, czyli rośliny, która ze względu na warunki bytowe o ograniczonej dostępności do wody, samowolnie wytworzyła tkankę wodną. Sukulenty liczą do 400 gatunków i występują poprzez formy drzewiaste, krzaczaste, aż po byliny. Aloes występuje w Afryce, na Półwyspie Arabskim oraz Madagaskarze. Zastosowanie zdrowotne obserwowane jest tylko w niektórych gatunkach aloesu, głównie w aloe vera, uprawianego w Meksyku i na Antylach. W Polsce  aloes hodowany jest wyłącznie w warunkach szklarniowych. Proces przetwarzania aloesu ogranicza się do przerabiania liści na pulpę aloesową lub miąższ.

Co ma w sobie?

Aloes uważany jest za naturalne lekarstwo ze względu na wysoką zawartość substancji aktywnych. Bogaty skład rośliny obejmuje wachlarz aminokwasów, witamin i minerałów. Do pierwszej puli substancji zalicza się chociażby metioninę i lizynę. Mówiąc o witaminach należy wyróżnić te z grupy B oraz C. Aloes jest również bogaty w kwas foliowy, żelazo, magnez, fosfor i cynk. Oprócz wyżej wskazanych substancji zdrowotnych zawiera związki glikozydowe, kwasy organiczne, enzymy  i wielocukry.

 Roślina o tak różnorodnym i bogatym składzie posiada szereg właściwości, z czego na szczególną uwagę zasługują: przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne, antybakteryjne, czy znieczulające. Aloes wykorzystywany jest jako substancja wpływająca na poprawę odporności, oczyszczająca organizm, poprawiająca procesy trawienne i przemiany materii. Ma zastosowanie również jako środek łagodzący problemy żołądkowe, stymulujący układ immunologiczny, regenerujący organy wewnętrzne, kojący rany oparzeniowe, czy ukąszeniowe oraz przywracający zdrowy stan skóry. Coraz częściej aloes wykorzystywany jest również jako substancja wspomagająca odchudzanie, ze względu na właściwości regulujące przemianę materii. Warto jednak zaznaczyć, że aloes nie jest “rośliną cud”, która w pojedynkę pomoże w zrzuceniu zbędnych kilogramów. Priorytetem w odchudzaniu jest dobrze zbilansowana dieta oraz wysiłek fizyczny. Dodatkowa suplementacja, między innymi z wykorzystaniem aloesu, jest uzupełnieniem skrupulatnie zaplanowanego i przemyślanego planu. Aloes ze względu na właściwości kojące oraz łagodzące znalazł również zastosowanie w kosmetyce. Stanowi idealne rozwiązanie dla osób zmagających się z cerą wrażliwą i suchą. Aloesem wzbogacane są szampony do włosów, których głównym założeniem jest neutralizowanie łupieżu i nadmiernemu wypadaniu włosów. Ponadto roślina używana jest również jako substancja uzupełniająca pasty do zębów, produkty do ust oraz dezodoranty.

Nie sposób podważyć zbawiennych właściwości aloesu. Jego skład jest oczywistym dowodem na to, że rośliny potrafią zdziałać więcej, niż niejeden wychwalany produkt. Właściwości aloesu są na tyle różnorodne, a zastosowanie tak wszechstronne, że roślina znajdzie zwolenników w nawet najbardziej wymagających osobach. Produkty naturalne używane ze zdrowym rozsądkiem, przy wsparciu doświadczonych osób przynieść mogą duże korzyści. Warto zainwestować, spróbować i przekonać się, że to, co naturalne jest najcenniejsze. Aloes jest odpowiedzią na wiele dolegliwości zdrowotnych i pomocą przy ich zwalczaniu.

Ada