Antynowotworowe zioła

Antynowotworowych ziół jest całkiem sporo. Okazuje się, że niektóre z nich hoduje się w Polsce więc są na wyciągnięcie ręki. Wystarczy pójść na łąkę, zasiać warzywny ogródek lub … udać się do warzywniaka.

Porastający każdą łąkę, niechciany przez miłośników wypielęgnowanych trawników mlecz, zwany też mniszkiem lekarskim to dowód na antyrakowe oddziaływanie ziela na organizm ludzki. Jeść można liście (po wcześniejszym sparzeniu) oraz korzenie mlecza (to one zawierają właśnie substancję walczącą z komórkami rakowymi). Znany i ogólnodostępny seler oraz zielona pietruszka to kolejne zioła, które pomagają zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór, a także zwalczyć już istniejące ogniska nowotworowe. Do koszyka ziół i warzyw o właściwościach przeciwrakowych należy też wrzucić czerwoną cebulę (która z sukcesem wspiera walkę z rakiem płuc, trzustki, czy jelita grubego), czosnek (jedzony na surowo), brokuł, kalafior, jabłko i pomidora. Żeby dopełnić dietę o następne produkty i zioła o właściwościach antynowotworowych należy regularnie poszerzać ją o kurkumę (która przeciwdziała m.in. nowotworowi sutka, żołądka, czy jajników), paprykę chilli, korzeń imbiru, oregano, szafran, ostropest plamisty oraz papaję. Na osłodę dodajmy, że kakao zawarte np. w prawdziwej czekoladzie także ma działanie antyrakowe. Jeśli popijemy ją zieloną herbatą lub sokiem z granatu przysporzymy sobie jeszcze więcej antyrakowych mocy. Jedzmy na zdrowie!

Olga Tomaszewska