Lecznicza żywność

Imbir-właściwości lecznicze, przeciwwskazania, zastosowanie.

Styczeń 15, 2020

Imbir to jedna z najważniejszych przypraw, bez której azjatycka kuchnia praktycznie by nie istniała. Ta niepozornie wyglądająca roślina o dosyć charakterystycznym smaku od tysięcy lat wykorzystywana jest jednak nie tylko w kuchni, ale również w […]

Układ odpornościowy

Przyprawy rozgrzewające nasz organizm

Grudzień 22, 2019

Siarczysty mróz, porywisty wiatr i dosyć niska temperatura to niestety uroki jesienno-zimowego okresu, za którym większość z nas nie przepada. Aby tę zimną aurę jakoś przetrwać, rozgrzewając nasz organizm, powinniśmy oczywiście sięgnąć po nieco cieplejsze […]

Zdrowe odżywianie

Jabłka – odmiany, właściwości i zastosowanie w kuchni.

Listopad 17, 2019

Soczyste, aromatyczne, słodkie a czasem kwaśne. Takie właśnie są jabłka będące jednym z najwartościowszych skarbów, jakie podarowała nam Matka Natura. Dostępne w naszych sklepach przez cały rok należą do najpopularniejszych i najbardziej lubianych zarówno przez […]

Dieta

Egzotyczne grzyby na naszych talerzach

Listopad 9, 2019

Podgrzybki, borowiki, maślaki, czy też rydze to rosnące w naszych lasach i zarazem jedne z najpopularniejszych w Polsce grzybów, które od dziesiątek lat wykorzystywane są z powodzeniem w naszych kuchniach. Grzyby to świetny dodatek do […]

Alternatywne terapie

Soda oczyszczona i jej właściwości lecznicze

Lipiec 14, 2019

Pomaga usunąć nieprzyjemne zapachy z lodówki, może być stosowana zamiennie z proszkiem do pieczenia i służy w wielu domach jako wybielacz do prania. O czym jednak mowa? Oczywiście o sodzie oczyszczonej, która znalazła bardzo szerokie […]

Dieta

Malinowy zawrót głowy

Maj 29, 2019

Soczyste, aromatyczne i pełne słodko-kwaśnego soku? Takie właśnie są maliny, czyli owoce, które od dziesięcioleci cenione są nie tylko przez zielarzy, ale również przez dietetyków. Z uwagi na wyjątkowy smak na dobre zagościły na naszych […]

Zdrowe odżywianie

Mleko kokosowe – właściwości i zastosowanie

Marzec 8, 2019

Palmy kokosowe stanowią nie tylko ozdobę egzotycznych plaż, ale również bardzo ważny surowiec wykorzystywany zarówno w kosmetyce, jak i w przemyśle gastronomicznym. Orzech kokosowy będący owocem tego niezwykłego drzewa kryje w sobie dosyć delikatny i […]

Witaminy

Witamina A – właściwości i występowanie

Marzec 4, 2019

Znajdująca się na szczycie „witaminowego alfabetu” witamina A to jeden z najważniejszych związków organicznych, który bierze czynny udział w niemal wszystkich procesach zachodzących w naszym organizmie. Podstawową jej formą jest oczywiście retinol stanowiący nieodłączny element […]