Zdrowe odżywianie

Pieprz: rodzaje, właściwości, zastosowanie.

Kwiecień 27, 2020

Pieprz to ceniona od tysięcy lat przyprawa, którą w dawnych latach dodawano nie tylko do wytrawnych dań, ale również słodkich potraw. Wykorzystywano go również w celach leczniczych, gdyż pobudzał apetyt, rozgrzewał organizm, a także działaj […]

Lecznicza żywność

Imbir-właściwości lecznicze, przeciwwskazania, zastosowanie.

Styczeń 15, 2020

Imbir to jedna z najważniejszych przypraw, bez której azjatycka kuchnia praktycznie by nie istniała. Ta niepozornie wyglądająca roślina o dosyć charakterystycznym smaku od tysięcy lat wykorzystywana jest jednak nie tylko w kuchni, ale również w […]

Porady

Toksyczny akrylamid

Luty 9, 2019

W wyniku tzw. reakcji Maillarda w produktach spożywczych zawierających dosyć duże ilości skrobi w trakcie pieczenia, smażenia oraz suszenia powstaje akrylamid, czyli toksyczna substancja, która nie pozostaje obojętna dla naszego zdrowia. Jeśli chcemy zatem, aby […]

Dieta

Jesienne warzywa i owoce. Co warto jeść o tej porze roku?

Listopad 16, 2018

Jesień to jedna z najpiękniejszych pór roku, ponieważ mieni się tysiącem różnych barw, jednak oferuje nam również całą gamę kolorowych, niezwykle zdrowych, a także przepysznych warzyw i owoców, które powinny koniecznie zagościć na naszym kuchennym […]