Jak zażywać koper włoski

Jak zażywać koper włoski

Koper włoski, inaczej fenkuł włoski, to roślina wykorzystywana nie tylko dla złagodzenia kolki u małych niemowląt. Dzięki zawartym w nim składnikom sprawdza się także podczas różnych dolegliwości także u osób dorosłych.

Tabletki z kopru włoskiego

Hildegarda zachęca, by, chcąc się pozbyć nieprzyjemnego zapachu z ust, sięgać po dowolną liczbę tabletek z kopru włoskiego w ciągu dnia. Jako lekarstwo uniwersalne można zażywać je profilaktycznie przed ciężkostrawnym posiłkiem. Z kolei po posiłku koper włoski złagodzi dolegliwości trawienne, takie jak: zgaga, wzdęcia czy zaparcia.

Święta z Bingen zaleca zażywać koper włoski na czczo, gdyż tym sposobem: usunie się zły śluz, zły oddech i zgniliznę.

Kluseczki na przewlekłe zapalenia

W przypadku przewlekłych zapaleń: żołądka, jelit, dwunastnicy, pęcherzyka żółciowego i trzustki, święta zaleca wykonanie takiej oto mieszanki:

  • Sproszkować: koper włoski, pokrzywę i lubczyk ogrodowy.
  • Jedną łyżeczkę mieszanki zmieszać z 2 łyżkami mąki orkiszowej, dodać wodę, jajko, sól i wyrobić kluseczki. Wrzucić na wrzątek i ugotować. Jeść raz dziennie przez 6 do 8 tygodni.


Mieszanka ziołowa usuwa śluz z chorego żołądka, można nią także doprawiać zupy. 

Uniwersalny środek dla zachowania zdrowia

Hildegarda przekazała nam wiele zdrowotnych receptur, ale nie wszystkie dotyczyły konkretnych dolegliwości. Jednym z takich przykładów jest uniwersalna, wzmacniająca mieszanka ziołowa wpływająca pozytywnie na przemianę materii, krążenie krwi, o działaniu uspokajającym i poprawiająca koloryt cery.

Jak przygotować taki proszek:

  • Drobno sproszkować: galgant, korzeń dyptamu, koper włoski i jastrzębiec kosmaczek.
  • Dwie, trzy szczypty mieszanki dodać do kieliszka ciepłego wina i wypić godzinę po obiedzie.


Święta z Bingen zaleca:

Bierze się owoc kopru włoskiego, połowę tej ilości galgantu, następnie połowę tej ilości korzenia dyptamu i z tego połowę ilości jastrzębca. Mieli na proszek rozpuszczony w ciepłym, lecz nie wrzącym winie, przecedza przez chustę i pije dobrą godzinę po jedzeniu. Ten proszek zachowa zdrowie u zdrowego, ale i wzmocni słabego, zapewni dobre trawienie, wzmocni, nada obliczu dobry i piękny kolor i spożyty po posiłku będzie korzystny dla każdego, czy jest zdrowy, czy chorowity.

Sok z kopru włoskiego na melancholię i przygnębienie

Wycisnąć sok z kopru włoskiego i zakonserwować w 20-procentowym alkoholu. Co najmniej raz dziennie nacierać sokiem czoło i skronie, klatkę piersiową i podbrzusze. Kurację przeprowadzać przez 4 tygodnie.


Agata Majcher

Inne wpisy w tej kategorii

Wiosna z pokrzywą – naturalne wsparcie prostaty

2025-05-13

Wiosna z pokrzywą – naturalne wsparcie prostaty

Wiosna to idealny czas, by skorzystać z dobrodziejstw natury i zadbać o zdrowie. Jednym z najbardziej cenionych sezonowych ziół jest pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica). Zobacz jak działa.

Czytaj dalej

Co jeść, by wzmocnić odporność zimą?

2025-02-06

Co jeść, by wzmocnić odporność zimą?

W niniejszym artykule skupiamy się na zimowej diecie, która służy budowaniu odporności.

Czytaj dalej

Czosnek i propolis – najlepsze naturalne antybiotyki

2025-02-04

Czosnek i propolis – najlepsze naturalne antybiotyki

Coraz więcej osób szuka naturalnych alternatyw, które wspierają organizm w walce z infekcjami bez skutków ubocznych.

Czytaj dalej

Cynamon na poprawę zdrowia

2025-01-14

Cynamon na poprawę zdrowia

W niniejszym artykule, oprócz omówienia wpływu cynamonu na zdrowie, zamie również przepis na sporządzenie mleka cynamonowego, do którego przygotowania wykorzystuje się znaczną porcję tej przyprawy.

Czytaj dalej