Czarnuszka – niezbędnik w Twojej kuchni i łazience

Recepta na zdrowie

Czarnuszka - recepta na zdrowie

Już w starożytności czarnuszka była uznawana za roślinę o cudownych właściwościach leczniczych. Nie bez powodu nazywano ją “złotem faraonów”, gdyż egipscy władcy głęboko wierzyli, że potrafi wyleczyć wszystko prócz śmierci. Współczesne badania wskazują, że roślina ta ma pozytywny wpływ m.in. na układ immunologiczny, układ krążenia, a także okaże się pomocna w leczeniu cukrzycy, nadciśnienia, astmy, czy nawet depresji. Czarnuszka dostępna w oleju lub w nasionach, oprócz swojego zastosowania w kuchni, sprawdzi się równie doskonale jako specyfik kosmetyczny.

Czarnuszka – roślina o wielkiej mocy

Nigella Sativa, potocznie zwana czarnuszką jest bardzo olejodajną rośliną, gdyż w swoim składzie zawiera go aż 40 procent. Olej składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych: oleinowego, linolowego i linolenowego. Również nasiona czarnuszki bogate są w składniki odżywcze i wiele aktywnych substancji. Roślina ta jest także źródłem białka, węglowodanów, witamin takich jak: A, E, B1, B3 i B6 oraz związków mineralnych: cynku, selenu, wapnia, magnezu, żelaza, sodu i potasu. Wszystko to skutkuje niezwykłymi właściwościami antyzapalnymi, antynowotworowymi i antyoksydacyjnymi. Jaki ma to wpływ na nasze zdrowie?

To co kryją w sobie nasiona tej niezwykłej rośliny powoduje, że czarnuszka i zawarty w niej olej sprawdzają się doskonale w obniżeniu stresu oksydacyjnego, przynosząc tym samym ulgę i pomagając systemowi w przywróceniu równowagi. Zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym warto sięgnąć po czarnuszkę, aby wzmocnić swój układ odpornościowy. Powodów, dla których warto ją regularnie spożywać, jest naprawdę wiele. Skupmy się więc na tych, które mogą mieć najistotniejszy wpływ na nasze zdrowie.

Czarnuszka – recepta na zdrowie

Jeśli chorujesz na cukrzycę, koniecznie powinnaś wprowadzić czarnuszkę na stałe do swojej diety. Olejek eteryczny oraz tymochinon zawarte w nasionach tej rośliny mają wpływ na obniżenie poziomu glukozy, a także wzrostu wydzielania insuliny przez komórki trzustki. Z kolei obecność kwercetyny wpływa na normalizację poziomu glukozy we krwi oraz zwiększenie zawartości glikogenu w wątrobie. Wniosek z tego jest taki, że nasiona “złota faraonów” wykazują potencjalne działania przeciwcukrzycowe, a według niektórych badań pomagają także w łagodzeniu osteopenii, jednego z powikłań cukrzycy.

Ponadto czarnuszce przypisuje się niezwykłe właściwości w leczeniu anemii, gdyż regularne jej spożywanie podnosi poziom hemoglobiny oraz erytrocytów. Również osoby borykające się z astmą powinny wypróbować tej niezwykłej rośliny, ponieważ jej stosowanie znacznie łagodzi objawy tej choroby. 

Co ciekawe, częste spożywanie czarnuszki może przyczynić się do poprawy samopoczucia, a także polepszenia procesów myślenia, zapamiętywania i uczenia się. Jej korzystny wpływ na ośrodkowy układ nerwowy może więc skutkować działaniem antydepresyjnym, a niektórzy z naukowców przypisują roślinie spowolnienie rozwoju choroby Alzheimera.   

Czarnuszka a zdrowie i uroda

 O tym, że czarnuszka ma realny wpływ na poprawę naszego zdrowia i samopoczucia mówi się już od starożytności. Warto jednak abyś wiedziała, że roślinę tę możesz wykorzystać w celach kosmetycznych, jako świetny preparat na włosy, czy skórę.

Problemy z łysieniem, czy wypadaniem włosów? A może Twoje włosy są zbyt cienkie i pozbawione blasku? Możesz walczyć z tymi problemami właśnie przy pomocy czarnuszki, która równie doskonale radzi sobie z łupieżem. Ta niezwykła roślina pozwala pozbyć się stanu zapalnego swędzenia, a także zwiększa porost włosów.

Jeśli Ty lub Twoi bliscy nie radzicie sobie ze zmianami skórnymi, koniecznie zaopatrzcie się w olej z czarnuszki. Radzi on sobie doskonale w przypadkach łuszczycy, trądziku, atopowego zapalenia skóry, grzybicy, wysypek, czy zmian skórnych, które są efektem zakażenia bakteryjnego. Również w okresie letnim może okazać się on nieoceniony na wypadek poparzenia słonecznego. Wystarczy smarować obolałe miejsce, a efekty będą natychmiastowe. Ponadto sprawdza się on doskonale w przyspieszaniu gojenia się ran. Skaleczenia, owrzodzenia, zmiany ropne, itp. –  dzięki czarnuszce Twoja skóra zdecydowanie szybciej wróci do normy.

Nie ma chyba żadnych wątpliwości co do tego, że czarnuszka dzięki swoim bogatym właściwościom leczniczym i kosmetycznym powinna znaleźć się u każdego, kto dba o swoje zdrowie, ale i urodę. Co najważniejsze – może ona wzbogacić smak dania, gdyż dawniej stosowana była także jako przyprawa. Warto więc zaopatrzyć swoją spiżarnię i domową apteczkę w obecność czarnuszki, zarówno w postaci nasion, jak i oleju.

Ada C.