Figa – owoc cud-miód

Właściwości zdrowotne figiFiga przywędrowała do nas z Azji, obecnie z sukcesem hoduje się ją w krajach basenu Morza Śródziemnego. W Polsce znamy ją głównie w postaci suszonej. Jednak nic nie dorówna smakowi świeżej fidze zerwanej z krzaczka.

Figa to nie tylko słodycz dla podniebienia ale także ogrom właściwości zdrowotnych, wpływających na poprawę ogólnej kondycji oraz działających profilaktycznie. Figa wyglądem przypomina małą gruszkę, która w środku skrywa mnóstwo owoców – nasionek (w jednym owocostanie może być ich nawet 500!). Figa może poszczycić się zawartością wapnia, co zbawiennie wpływa na stan kości, uzębienia oraz stawów. Ponadto ten sakiewkowaty owoc posiada w swoim składzie błonnik, cudownie działający na problemy z wypróżnieniem, potas a także magnez, przeganiające poczucie zmęczenia i stresu. Co więcej w fidze znajdziemy m.in. także witaminę C, A, B6, E i K oraz cynk, miedź, mangan, żelazo, tiaminę i ryboflawinę. Wszystko to sprawia, że jedząc figi regularnie zapewniamy sobie mocne kości, dobrą perystaltykę jelit, poprawę koncentracji, pamięci, a chronimy się przed anemią i niedokrwistością, groźnymi chorobami związanymi z pracą żołądka (jak np. rak jelita grubego), zaburzeniami krążenia, udarem mózgu, miażdżycą, chorobą wieńcową, druzgocącymi dla psychiki stanami napięcia, nadciśnieniem tętniczym krwi, podwyższonym stanem złego cholesterolu i wiele więcej. Nie każdy wie, że figa jest afrodyzjakiem, zatem racząc się nią systematycznie dbamy o satysfakcję dla siebie i partnera w sypialni. Z apetytem i na zdrowie figę należy pogryzać, popijać w formie soków, syropów czy nalewek, czy zjadać w sałatkach, lodach i deserach.

Olga Tomaszewska