Garam masala – właściwości lecznicze i zastosowanie indyjskiej mieszanki przypraw.

Specyficzna mieszanka przypraw pochodząca z Indii, czyli garam masala to nie tylko oryginalny smak, ale przede wszystkim ogromna dawka zdrowia. Dodawana do codziennie przygotowywanych potraw nadaje im zupełnie innego charakteru i aromatu, stanowią od lat nieodłączny element wielu indyjskich dań. W tamtejszej kuchni wykorzystywana jest na potęgę, jednak z powodzeniem możemy używać jej również podczas przyrządzania naszych ulubionych posiłków. A naprawdę warto. Drzemie w niej bowiem bardzo duży potencjał nie tylko kulinarny, ale również zdrowotny. Z czego jednak składa się garam masala i dlaczego powinniśmy sięgać właśnie po tę mieszankę przyprawową?

Garam masala to przyprawa, która w indyjskiej kuchni wykorzystywana jest od co najmniej kilku tysięcy lat (w języku hindi garam oznacza „gorący” lub „ciepły” natomiast masala „przyprawa”). Pomaga nie tylko podnieść walory smakowe zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich dań, ale również rozgrzać nasz organizm, dlatego też idealnie sprawdza się w szczególności w okresie jesienno-zimowym. W dawnych czasach naturalna medycyna indyjska, czyli ajurweda korzystała z tej niezwykłej właściwości garam masali, wykorzystując jednak tę przyprawę nie tylko do podnoszenia temperatury ciała, ale również do poprawy samopoczucia. Wierzono również w to, że poprzez rozgrzewanie organizmu dochodzi wówczas do poprawy trawienia, a także do oczyszczenia organizmu z toksycznych substancji, jednak patrząc na skład tej mieszanki, również dziś możemy korzystać z tego działania. W zależności od tradycji oraz danego regionu Indii garam masala może mieć kilka odmian, ponieważ do przygotowywania tej mieszanki wykorzystywane są różne przyprawy. Co jednak można powiedzieć o smaku garam masali? Z uwagi na obecność przeróżnych ziół i przypraw najczęściej określa się go jako lekko słodkawy, niezbyt pikantny i z delikatną nutą korzennych przypraw. Garam masalę możemy bez problemu zakupić w każdym sklepie spożywczym, jednak aromatyczną mieszankę możemy również przygotować samodzielnie. O jakich przyprawach nie powinniśmy jednak zapomnieć?

Z czego składa się garam masala?

Garam masala według tradycyjnej receptury zawiera przede wszystkim czarny pieprz, kardamon, cynamon, goździki, kminek oraz gałkę muszkatołową. W niektórych mieszankach możemy również znaleźć kolendrę, koper włoski, liście laurowe, a także kilkanaście innych składników. Niektóre mieszanki mogą ich bowiem zawierać nawet 30. Skład garam masali ulegał bowiem na przestrzeni lat przeróżnym modyfikacjom, dlatego też w sklepach i na bazarach możemy znaleźć różne warianty tej aromatycznej mieszanki. Dlaczego jednak nie powinno zabraknąć jej w naszym jadłospisie? Nie tylko z uwagi na niezwykły smak i aromat, ale przede wszystkim ze względu na liczne właściwości lecznicze.

Poprawia trawienie i rozgrzewa ciało

Jak zostało wspomniane powyżej, zgodnie z ajurwedą garam masala z uwagi na zawartość cynamonu, goździków, czarnego pieprzu oraz kardamonu pomaga rozgrzać nasz organizm, minimalizując tym samym ryzyko pojawienia się infekcji. Przyprawę powinniśmy doceniać w szczególności w okresie jesienno-zimowym, gdy temperatura na zewnątrz jest dosyć niska i przez to nasz organizm narażony jest na wychłodzenie. Co ważne, garam masala z uwagi na swoje rozgrzewające właściwości poprawia nasz metabolizm, a także przyspiesza proces trawienia pokarmów. Jeśli zatem nasza dieta obfituje w ciężkostrawne lub tłuste pokarmy pamiętajmy o tym, aby do przygotowywanych posiłków dodawać, chociażby niewielką ilość garam masali (w takiej ilości, aby nie zdominowała ona dania), która pomoże pozbyć się uczucia ciężkości. Po garam masalę możemy również sięgać wtedy, gdy chcemy zgubić nadmiar zbędnych kilogramów, ponieważ niektóre przyprawy wchodzące w skład tej mieszanki przyprawowej wspomagają proces odchudzania.

Łagodzi zaparcia

Garam masala z uwagi na fakt, iż pomaga poprawić nasze trawienie, to przyczynia się równocześnie do złagodzenia nieprzyjemnych zaparć, które występują wtedy, gdy przez dosyć długi czas treść jelitowa pozostaje w obrębie naszego układu pokarmowego. Z problemem tym należy oczywiście walczyć, ponieważ nieleczone zaparcia mogą w szybkim czasie przyczynić się do powstawania hemoroidów. Jeśli mamy zatem problemy z regularnym wypróżnianiem się, to nie zapominajmy o mieszance przypraw garam masala, która w znaczący sposób może nam po prostu ułatwić życie.

Zapobiega rozwojowi nowotworów

Choć badania potwierdzające tę właściwość zostały jak dotąd przeprowadzone jedynie na zwierzętach, to są jednak bardzo obiecujące. Garam masala wspomaga bowiem detoksykację naszego organizmu, co poniekąd przyczynia się minimalizowania ryzyka rozwoju nowotworów. Przyprawy wchodzące w skład mieszanki to ponadto prawdziwa bomba antyoksydantów, które jak wiadomo, hamują niszczycielskie działanie wolnych rodników odpowiedzialnych nie tylko za rozwój nowotworów, ale również za szybsze starzenie się naszej skóry. Jedzmy zatem garam masalę zarówno w trosce o nasze zdrowie, jak i wygląd zewnętrzny.

Skutecznie walczy z cukrzycą i nie tylko

Nieodłącznym elementem każdej mieszanki garam masala jest cynamon, który w skuteczny sposób pomaga nie tylko obniżać zbyt wysokie stężenie cukru we krwi, ale dodatkowo zapobiega rozwojowi cukrzycy. Przyprawa ta znana jest ponadto z właściwości przeciwzapalnych oraz przeciwbakteryjnych. Pomaga obniżyć zbyt wysoki poziom złego cholesterolu w naszym organizmie, a także wspomaga walkę z chorobą Alzheimera oraz Parkinsona.

Dla kogo garam masala to idealna przyprawa?

Biorąc pod uwagę produkty wchodzące w skład mieszanki oraz jej właściwości lecznicze garam masala to idealna przyprawa dla osób, które mają problemy z prawidłowym trawieniem pokarmów, cierpią na uciążliwe zaparcia, chorują na cukrzycę, chciałyby schudnąć lub oczyścić swój organizm z nadmiaru toksyn, przebywają na diecie wegetariańskiej i chciałyby nieco urozmaicić jej smak, lubią wyraziste i aromatyczne przyprawy, a także uwielbiają orientalną kuchnię.

Własna mieszanka garam masala: jak ją przygotować?

Samodzielne przygotowanie mieszanki garam masala nie należy do najtrudniejszych czynności, jednak bardzo duże znaczenie ma sam proces łączenia przypraw. Prawie wszystkie składniki wchodzące w skład mieszanki należy najpierw uprażyć na suchej patelni, a następnie zmielić na pył w moździerzu lub młynku. Bardzo ważne jest to, aby każdą przyprawę prażyć osobno, jednak poza gałką muszkatołową. Gdy wszystkie składniki zostaną przygotowane, można je wymieszać, otrzymując w ten sposób pełną smaku i aromatu garam masalę.

Garam masala w naszej kuchni

Garam masala to bardzo smaczna i aromatyczna przyprawa, którą możemy wykorzystać w szczególności podczas przygotowywania orientalnych przypraw, ale nie tylko. Świetnie sprawdza się jako dodatek do mięsnych marynat, sosów oraz sałatek zwłaszcza tych, które w swoim składzie zawierają pomidory. Do czego jeszcze możemy dodawać garam masalę? Z pewnością do ryb, kurczaka, ziemniaków oraz zup, które dzięki tej przyprawie nabierają orientalnego smaku oraz intensywnego aromatu. W kuchni warto również skorzystać z rozgrzewających właściwości wspomnianej przyprawy, wykorzystując ją jako dodatek do ochraniającej nas przed zimnem herbaty. Jeśli decydujemy się jednak na jej stosowanie, musimy pamiętać o tym, aby dodawać ją do potraw pod koniec gotowania, dzięki czemu nie tylko zachowa swój smak i aromat, ale również cenne dla naszego zdrowia właściwości lecznicze.

K. P.