Hibiskusem w toksyny

Zdrowotne właściwości hibiskusaHibiskus to nie tylko piękna, stanowiąca wspaniałą ozdobę ogrodu roślina ale także krzew o właściwościach prozdrowotnych. Ketmię (bo i tak się określa ten śliczny kwiat) stosuje się przede wszystkim do oczyszczania organizmu z toksyn. Jednak to nie wszystkie sekrety medyczne hibiskusa.

Mnogość kolorów kwiatów malwy sudańskiej (to kolejne imię bohaterki tego artykułu) jest ogromna: od białego poprzez żółty, różne odcienie różu, fioletu, czerwieni aż po niebieski. Nie dziwi więc fakt, że jest to jedno z najczęściej kupowanych nasadzeń do przydomowych ogrodów. Dodatkowym argumentem za tym by hodować tę roślinę są jej liczne właściwości lecznicze, jak np. usuwanie nieczystości poprzez przyspieszenie pracy jelit, działanie moczopędne, przeczyszczające. A przy okazji malwa sudańska ułatwia trawienie i sprawia, że nie wykazujemy zainteresowania pochłanianiem zbyt dużej ilości węglowodanów. Innymi zdrowotnymi atutami hibiskusa są właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne (poprzez zawartość witaminy C w roślinie), a także przeciwstarzeniowe (dzięki czemu skóra potraktowana tą ozdobną rośliną staje się jędrniejsza). Przyjaznym wzrokiem na hibiskus patrzy także kosmetologia gdyż dodanie tego składnika do odżywek lub szamponów do włosów zapewnia im blask i puszystość. A jak w zaciszu domowym raczyć się hibiskusem? Najprostszy przepis polega na ususzeniu płatków hibiskusa i zaparzaniu ich w temperaturze niecałych 100 stopni Celsjusza pod przykryciem przez około 10 minut.

Olga Tomaszewska