Imbir czyli złoto Azji

Zdrowotne właściwości imbiruImbir jest znany w Azji już od 3 tysięcy lat, kiedyś używano go jako środka płatniczego, obecnie rozpanoszył się po całym świecie, rosnąc nawet w doniczkach. To doceniony przez populację afrodyzjak. W kuchni wykorzystuje się korzeń tej rośliny i używa jako aromatycznej, pikantnej przyprawy, stanowiącej mocny, nasycony dodatek do dań, napojów i sosów. Korzeń imbiru można też marynować, kandyzować i konserwować w różnych zalewach. Imbir wspaniale wspomaga układ trawienny, a także układ krążenia. Poza tym wzmacnia apetyt, działa przeciwwymiotnie i przeciwbólowo (m.in. w czasie miesiączki, a także eliminuje bóle głowy, czy zębów). Imbir pomaga leczyć choroby jamy ustnej oraz wspiera odporność organizmu, dlatego świetnie nadaje się do walki z przeziębieniami. Jak by tego było mało, imbirowy korzeń wpływa na zwiększenie koncentracji. Jednak nie wszyscy mogą zajadać się cudownym imbirem. Przede wszystkim powinny się go wystrzegać kobiety w ciąży i te, które karmią piersią oraz osoby cierpiące na niektóre choroby jamy brzusznej. Okazuje się, że imbir jest też wykorzystywany w kosmetyce, gdzie na bazie tej rośliny powstają kremy o działaniu wyszczuplającym i antycellulitowym oraz wody toaletowe, głównie dla panów.

Olga Tomaszewska