Płatki orkiszowe 500g

0Płatki orkiszowe 500g

Święta Hildegarda nazwała orkisz „najlepszym ze wszystkich zbóż” i słusznie. Płatki orkiszowe, które powstają na skutek zmiażdżenia ziaren orkiszu, są dobrym źródłem białka, błonnika wielu witamin (z grupy B, witaminy A i E) oraz mikroelementów (żelaza, wapnia, magnezu, fosforu, potasu, selenu). Orkisz ma więcej białka, tłuszczu i błonnika niż większość odmian pszenicy. Zawiera też rodanid, istotny element wzmacniający i odpowiednio budujący system immunologiczny, naturalny czynnik wzrostu komórek nerwowych, krwi, tkanek kostnych i ciał odpornościowych. Wzmacnia organizm osób osłabionych i jest polecany w okresie rekonwalescencji. Płatki orkiszowe zalecane są również osobom po przebytym zawale i diabetykom. 

Cena brutto 13,00 zł

Wybierz wariant

14 dni
od 249 zł

Płatki orkiszowe 500g

Święta Hildegarda nazwała orkisz „najlepszym ze wszystkich zbóż” i słusznie. Płatki orkiszowe, które powstają na skutek zmiażdżenia ziaren orkiszu, są dobrym źródłem białka, błonnika wielu witamin (z grupy B, witaminy A i E) oraz mikroelementów (żelaza, wapnia, magnezu, fosforu, potasu, selenu). Orkisz ma więcej białka, tłuszczu i błonnika niż większość odmian pszenicy. Zawiera też rodanid, istotny element wzmacniający i odpowiednio budujący system immunologiczny, naturalny czynnik wzrostu komórek nerwowych, krwi, tkanek kostnych i ciał odpornościowych. Wzmacnia organizm osób osłabionych i jest polecany w okresie rekonwalescencji. Płatki orkiszowe zalecane są również osobom po przebytym zawale i diabetykom. Sprzyjają dobremu trawieniu i utrzymują w zdrowiu żołądek i jelita.

Płatki orkiszowe można jeść zarówno surowe, jak i ugotowane. Warto dodawać je do jogurtu, domowej granoli lub słodkich i wytrawnych wypieków.

Dowiedz się więcej...

Owsianka

2023-01-04

Owsianka

Owsianka była kiedyś jednym z najpopularniejszych śniadań. Obecnie spożywana jest coraz rzadziej, a jedną z przyczyn może być rosnąca popularność śniadań białkowo-tłuszczowych i odchodzenie od cz [...]

Czytaj więcej

E produkty – nieszkodliwe dodatki do żywności

2022-09-29

E produkty – nieszkodliwe dodatki do żywności

Produkty, w których występują dodatki do żywności z literą E, budzą wiele kontrowersji. Wiele z nich jest szkodliwych dla zdrowia, mimo dopuszczenia ich do pożycia. Przyjmowane w nadmiarze mogą p [...]

Czytaj więcej

Zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego (SIBO)

2022-05-19

Zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego (SIBO)

Przerost flory bakteryjnej jelita cienkiego (small intestinal bacterial overgrowth syndrom – SIBO) to stan, w którym w jelicie cienkim występuje zbyt duża liczba bakterii bądź jelito cienkie zasi [...]

Czytaj więcej

Cała prawda o ziemniaku

2022-03-15

Cała prawda o ziemniaku

Ziemniaki są niedrogimi, sycącymi i lubianymi przez Polaków warzywami wysokoskrobiowymi, bez których trudno sobie wyobrazić nasze codzienne obiady. Po odpowiedniej obróbce termicznej jest to fant [...]

Czytaj więcej

Naturalne produkty obniżające poziom cholestrolu

2021-09-21

Naturalne produkty obniżające poziom cholestrolu

Na temat cholesterolu i jego wpływie na nasze zdrowie można dziś znaleźć wiele – jakże sprzecznych ze sobą – opinii. Nie jestem naukowcem, więc nie zamierzam wdawać się w dywagacje na ten temat. [...]

Czytaj więcej

Płatki ratujące obiad, gdy nie ma ziemniaków

2020-05-04

Płatki ratujące obiad, gdy nie ma ziemniaków

Płatki ziemniaczane to powszechnie znany w gastronomii produkt wykorzystywany do zagęszczania zup, sosów lub dodawany do błyskawicznych puree.

Czytaj więcej

Opinie (0)

Dodaj opinię

Powiązane artykuły na blogu