Płatki pszenne 500g

Płatki pszenne powstają z pszenicy na skutek sprasowania całych ziaren. Dzięki takiej obróbce zachowane zostają wszystkie cenne składniki: białko, błonnik, węglowodany, kwasy tłuszczowe, witaminy czy minerały. Płatki pszenne są dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin: C, D, E oraz z grupy B, ponadto minerałów: cynku, fosforu, potasu, wapnia czy żelaza. 

Cena brutto 7,00 zł

Wybierz wariant

3-4 dni robocze
14 dni
od 249 zł

Produkt Tradycyjnego rolnictwa bez GMO, glifosatu i nawozów sztucznych.

Płatki pszenne powstają z pszenicy na skutek sprasowania całych ziaren. Dzięki takiej obróbce zachowane zostają wszystkie cenne składniki: białko, błonnik, węglowodany, kwasy tłuszczowe, witaminy czy minerały. Płatki pszenne są dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin: C, D, E oraz z grupy B, ponadto minerałów: cynku, fosforu, potasu, wapnia czy żelaza. Płatki można serwować zarówno na surowo, jak i zagotowane. Dobrym pomysłem jest podanie ich w porze śniadaniowej jako konkretny, wysokowęglowodanowy zastrzyk energii. Znakomitą kompozycję stanowi połączenie płatków z produktami mlecznymi (mleko, jogurt, kefir) i owocami.

Po płatki pszenne powinny sięgać osoby, którym zależy na utrzymaniu wagi w normie, ponieważ już niewielka ich porcja powoduje uczucie sytości. Nie trzeba zjadać dużych ich ilości, by czuć się najedzonym. Spożywanie tych płatków to duże wsparcie dla układu nerwowego. Dzięki witaminom z grupy B poprawia się koncentracja, pamięć i zwiększa odporność na stres.

Dowiedz się więcej...

Owsianka

2023-01-04

Owsianka

Owsianka była kiedyś jednym z najpopularniejszych śniadań. Obecnie spożywana jest coraz rzadziej, a jedną z przyczyn może być rosnąca popularność śniadań białkowo-tłuszczowych i odchodzenie od cz [...]

Czytaj więcej

E produkty – nieszkodliwe dodatki do żywności

2022-09-29

E produkty – nieszkodliwe dodatki do żywności

Produkty, w których występują dodatki do żywności z literą E, budzą wiele kontrowersji. Wiele z nich jest szkodliwych dla zdrowia, mimo dopuszczenia ich do pożycia. Przyjmowane w nadmiarze mogą p [...]

Czytaj więcej

Zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego (SIBO)

2022-05-19

Zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego (SIBO)

Przerost flory bakteryjnej jelita cienkiego (small intestinal bacterial overgrowth syndrom – SIBO) to stan, w którym w jelicie cienkim występuje zbyt duża liczba bakterii bądź jelito cienkie zasi [...]

Czytaj więcej

Cała prawda o ziemniaku

2022-03-15

Cała prawda o ziemniaku

Ziemniaki są niedrogimi, sycącymi i lubianymi przez Polaków warzywami wysokoskrobiowymi, bez których trudno sobie wyobrazić nasze codzienne obiady. Po odpowiedniej obróbce termicznej jest to fant [...]

Czytaj więcej

Naturalne produkty obniżające poziom cholestrolu

2021-09-21

Naturalne produkty obniżające poziom cholestrolu

Na temat cholesterolu i jego wpływie na nasze zdrowie można dziś znaleźć wiele – jakże sprzecznych ze sobą – opinii. Nie jestem naukowcem, więc nie zamierzam wdawać się w dywagacje na ten temat. [...]

Czytaj więcej

Płatki ratujące obiad, gdy nie ma ziemniaków

2020-05-04

Płatki ratujące obiad, gdy nie ma ziemniaków

Płatki ziemniaczane to powszechnie znany w gastronomii produkt wykorzystywany do zagęszczania zup, sosów lub dodawany do błyskawicznych puree.

Czytaj więcej

Opinie (0)

Dodaj opinię

Powiązane artykuły na blogu