Korzenne przyprawy-wanilia

Wanilia, czyli jedna z najdroższych przypraw świata to absolutny niezbędnik w naszej kuchni, który nie tylko nadaje przygotowywanym deserom wyjątkowego smaku i aromatu, ale oddziałuje również pozytywnie na nasze samopoczucie oraz ogólny stan zdrowia. Skomplikowany proces zapylania, a także dosyć długie owocowanie sprawiają, że cena wanilii nie należy wprawdzie do najniższych, jednak raz na jakiś czas powinniśmy pozwolić sobie na zakup tej niezwykłej przyprawy. Co jednak powinniśmy o niej wiedzieć?

Zniewalająco pachnąca przyprawa

Głęboki, niepowtarzany, wyjątkowy i przyjemny? Taki właśnie jest aromat wanilii, jednak niewielu z nas ma świadomość tego, iż przyprawa nabiera go dopiero po zerwaniu, w momencie, gdy zostaje poddana procesowi fermentacji oraz suszenia. Jeśli chodzi o przepiękne kwiaty wanilii, to pachną one wprawdzie dosyć słodko, jednak słabo, dlatego też przyciągają do siebie wyłącznie pszczoły. Tuż po zapyleniu kwiaty zaczynają przekształcać się w długie i cienkie strączki z czarnymi ziarenkami, które dojrzewają na krzewie przez kilka miesięcy. Gdy strąki są jeszcze zielone, to zrywa się je z krzewów i poddaje procesowi fermentacji, dzięki czemu zmieniają swoją barwę i zaczynają wydzielać charakterystyczny zapach. Krajem pochodzenia aromatycznej przyprawy jest Ameryka Środkowa, skąd konkwistadorzy sprowadzili ją do Europy, jednak obecnie wanilię uprawia się również w Ameryce Południowej, na Madagaskarze (wanilia burbońska), Seszelach, Mauritiusie (wanilia mauretańska) oraz Meksyku (wanilia meksykańska). Najbardziej aromatyczna jest oczywiście wanilia w laskach, jednak w sklepach możemy również zakupić olejek, ekstrakt oraz proszek waniliowy. Decydując się na zakup laski wanilii, musimy pamiętać o tym, że laska lasce nierówna i nie zawsze to, co tańsze jest lepsze. Dobrej jakości laska wanilii powinna być długa, wilgotna, ciemna oraz mięsista a przed wyschnięciem musi ochraniać ją szklana rurka.

Zdrowotne właściwości wanilii

Wanilia kojarzy nam się przede wszystkim z aromatycznymi i pełnymi smaku deserami, jednak olejki eteryczne oraz pozostałe substancje znajdujące się w tej przyprawie sprawiają, iż wykazuje ona bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Pomaga wyregulować tętno, wpływając tym samym korzystnie na prawidłowe funkcjonowanie naszego mięśnia sercowego. Działa pobudzająco, dlatego też powinniśmy po nią sięgać, gdy czujemy się przygnębieni, zmęczeni oraz wyczerpani. Wykazuje właściwości rozkurczające i pomaga wyregulować proces wydzielania enzymów trawiennych. Najważniejsze jest jednak to, iż wanilia działa silnie antyoksydacyjnie, ponieważ walcząc z wolnymi rodnikami, opóźnia proces starzenia się skóry, a także zmniejsza ryzyko wystąpienia bardzo niebezpiecznych dla naszego życia nowotworów.

Wanilia w kuchni

Wanilia z uwagi na swój słodki aromat wpadający czasem w karmel idealnie sprawdza się jako dodatek do słodkich deserów oraz aromatycznych napojów. Najczęściej kojarzy nam się z lodami waniliowymi, jednak możemy ją również znaleźć w budyniach, jogurtach, kruchych ciasteczkach, kremach, babeczkach, a także w takich popularnych deserach jak panna cotta oraz creme brulee. Idealnie łączy się z goździkami, kardamonem, cynamonem, gałką muszkatołową, kurkumą, chili, imbirem, orzechami oraz wiórkami kokosowymi. Laska wanilii to również świetny dodatek do aromatycznej kawy, herbaty, ajerkoniaku, kompotu oraz wielu orzeźwiających napojów. Pomimo tego, iż smak wanilii przywodzi nam na myśl wyłącznie słodkie przysmaki, to z powodzeniem możemy ją również wykorzystać jako dodatek do cielęciny, królika, owoców morza oraz ryb. W jaki jednak sposób powinniśmy się obchodzić z laską wanilii? Wystarczy jedynie, że rozetniemy ją wzdłuż, wyskrobując delikatnie z jej wnętrza aromatyczne ziarenka. Pod żadnym pozorem nie powinniśmy jednak wyrzucać pustej laski wanilii, ponieważ z powodzeniem możemy wykorzystać ją w kuchni, podgrzewając razem z mlekiem i dodając całość do budyniu, owsianki, a także innych deserów. Świetnym pomysłem na wykorzystanie laski wanilii może być również przygotowanie z niej aromatycznego ekstraktu, stanowiącego bardzo dobry dodatek do biszkoptów oraz kremów. Rozciętą laskę wanilii wystarczy jedynie włożyć do słoika, zalewając ją mocnym alkoholem (na 1 laskę wanilii powinno przypaść od 40 do 50 ml alkoholu) oraz odstawiając na ok. 2 tygodnie w ciemne miejsce. Aby jednak cały aromat wanilii przedostał się do wódki, musimy pamiętać o tym, aby przynajmniej dwa razy dziennie potrząsnąć wypełnionym słoikiem.

Wanilia a cukier wanilinowy

Aromatyczna laska wanilii to dla wielu z nas zbyt duży wydatek, dlatego też, aby nadać swoim wypiekom wyjątkowego smaku, najczęściej sięgamy po cukier waniliowy (choć tak nam się tylko wydaje). Wspomniany cukier to jednak zwykły cukier, który został wzbogacony aromatem waniliowym lub prawdziwymi ziarenkami wanilii. Niestety znalezienie tego produktu na sklepowych półkach graniczy praktycznie z cudem, ponieważ sprzedawany tam cukier, to tak naprawdę nie cukier waniliowy a cukier wanilinowy. Czym jednak jest ten produkt? Niestety niczym dobrym dla naszego zdrowia, ponieważ w opakowaniu cukru wanilinowego nie znajdziemy żadnej naturalnej substancji a w szczególności prawdziwej i aromatycznej wanilii. Cukier wanilinowy zawiera bowiem chemicznie produkowaną wanilinę, która może doprowadzić do wystąpienia silnego podrażnienia skóry, a także innych problemów zdrowotnych, dlatego też powinniśmy omijać go szerokim łukiem. Jeśli chcemy wzbogacać swoje desery prawdziwym cukrem waniliowym, to najlepiej, jeśli przygotujemy go samodzielnie w domowym zaciszu.

Domowy cukier waniliowy

Pełny aromatu cukier waniliowy możemy z powodzeniem przygotować w ciągu zaledwie kilku minut i to na dwa różne sposoby. Pierwszym sposobem jest użycie zwykłego cukru białego lub trzcinowego, który należy przesypać do słoika, mieszając go następnie z wydrążonymi ziarenkami oraz laską wanilii. Otrzymany cukier waniliowy będzie wprawdzie w pełni naturalny, jednak musimy mieć świadomość tego, iż biały cukier sam w sobie jest szkodliwy dla naszego zdrowia, dlatego też znacznie lepiej będzie, jeśli skorzystamy z drugiego sposobu. W tym celu musimy zaopatrzyć się w cukier brzozowy, czyli ksylitol, który powinniśmy zmiksować razem z pokrojonymi laskami wanilii. 

K. Pacwa