Rak i witamina C w świetle badań naukowych. Duże dawki witaminy C w profilaktyce i terapiach antynowotworowych D,A4

 W tej publikacji znajdziesz informacje na temat powstawania i rozwijania się raka, jakimi metodami jest on powszechnie leczony, jaką rolę w jego pokonywaniu odgrywa witamina C. Cenne będą również dane mówiące o tym, jak chorzy reagowali na wysokie dawki tej substancji. Dodatkowo otrzymasz informacje o lekach chemioterapeutycznych oraz praktyczne porady dotyczące przygotowania się do leczenia.

Cena brutto  Cena podstawowa 59,50 zł 29,75 zł

najniższa cena z ostatnich 30 dni: 59,50 zł

Wybierz wariant

14 dni
od 500 zł

Rak – wyzwanie naszych czasów

Nowotwór to choroba, która w dramatycznym tempie dotyka coraz więcej ludzi na całym świecie. Umiera na nią ponad 8 milionów osób rocznie. Jeśli nawet sam nie doświadczyłeś tej choroby, to z pewnością znasz kogoś, kto się z nią boryka. Niestety, w wielu przypadkach medycyna akademicka bywa bezradna w obliczu epidemii nowotworów. Istnieje jednak sprawdzony sposób, który znacząco może przyspieszyć eliminowanie komórek rakowych i przywrócić zdrowie. Rak i witamina C – czy mają związek? Linus Pauling, dwukrotny laureat Nagrody Nobla, naukowiec i autorytet w świecie medycyny, prezentuje w tej książce różne metody leczenie raka. Najważniejszą z nich uznaje leczenie raka dużymi dawkami witaminy C, kwasu askorbinowego oraz askorbinianu sodu.

Rak i witamina C – jaka jest jej rola w leczeniu nowotworów?

Autor przez kilka dekad pracował nad wpływem witamin, w szczególności witaminy C, na ludzki organizm. Badania wykazały, że prawie wszyscy cierpimy na niedobór witaminy C. A to właśnie ona zabezpiecza nasz organizm poprzez wzmacnianie jego naturalnych mechanizmów ochronnych, głównie układu odpornościowego. W tej, opartej na badaniach naukowych publikacji, prezentuje bezcenną wiedzę na temat stosowania witaminy C jako terapii wspomagającej leczenie nowotworów. Znajdziesz w niej informacje na temat powstawania i rozwijania się raka, jakimi metodami jest on powszechnie leczony, jaką rolę w jego pokonywaniu odgrywa witamina C. Cenne będą również dane mówiące o tym, jak chorzy reagowali na wysokie dawki tej substancji. Dodatkowo otrzymasz informacje o lekach chemioterapeutycznych oraz praktyczne porady dotyczące przygotowania się do leczenia.

Badania naukowe potwierdzają: rak i witamina C to dobre terapeutyczne połączenie

Autorzy objaśniają, a także rozważają trudności oraz ograniczenia, jakie wiążą się z zastosowaniem różnego rodzaju terapii, do których zaliczają się zabiegi chirurgiczne, chemioterapia, immunoterapia oraz hormonoterapia. Swoje argumenty popierają badaniami klinicznymi oraz opisami przypadków. Przedstawiają naukowe odkrycia i wyniki badań molekularnych przeprowadzonych w czołowych klinikach na całym świecie. Podkreślają, że suplementacja kwasem askorbinowym nie kłóci się z żadną konwencjonalną formą leczenia raka i dostarczają dowodów na jej dobroczynne efekty. Dowodzą, że przyjmowanie wysokich dawek witaminy C przynosi ulgę pacjentom dotkniętym chorobą nowotworową, a także inicjuje szybki powrót do zdrowia.

Dowiedz się więcej...

Witamina C w postaci liposomalnej – czy to tylko chwyt marketingowy?

2023-01-19

Witamina C w postaci liposomalnej – czy to tylko chwyt marketingowy?

O witaminie C i jej niezbędnej suplementacji słyszymy od wielu lekarzy. O jej ważnej roli dla utrzymania zdrowia pisałem również w wielu artykułach. Wiemy, że jest ona niezbędna dla zdrowia zarów [...]

Czytaj więcej

Gorzki, ale skuteczny

2023-01-03

Gorzki, ale skuteczny

Ekstrakt z piołunu firmy Medi-Flowery wpływa korzystnie na funkcjonowanie całego organizmu. Z jego szczególnie ważnych właściwości prozdrowotnych można wymienić między innymi działanie:● bakterio [...]

Czytaj więcej

Kiedy ostatnio diagnozowałeś swoją tarczycę?

2022-12-30

Kiedy ostatnio diagnozowałeś swoją tarczycę?

Tarczyca to niewielkich rozmiarów nieparzysty gruczoł wydzielania wewnętrznego o kształcie przypominającym motyla z rozpostartymi skrzydłami. Odpowiada za produkcję bardzo ważnych hormonów regulu [...]

Czytaj więcej

Soda oczyszczona – czysta moc

2022-12-14

Soda oczyszczona – czysta moc

Soda oczyszczona (czyli wodorowęglan sodu) to substancja, która zyskała swoją sławę jako środek na zgagę. I wtedy też najczęściej po nią sięgamy. Jest to jej najbardziej znane zastosowanie, a szk [...]

Czytaj więcej

Naturalna witamina C – droga do zdrowia

2022-11-18

Naturalna witamina C – droga do zdrowia

Człowiek, małpy człekokształtne, świnki morskie oraz niektóre z gatunków nietoperzy – to stworzenia, które nie potrafią samodzielnie syntetyzować witaminy C. A szkoda… Jej właściwa podaż jest jed [...]

Czytaj więcej

Jak zadbać o naczynia krwionośne

2022-11-10

Jak zadbać o naczynia krwionośne

Mówi się, że w zdrowym ciele, zdrowy duch, a więc także mocne i elastyczne naczynia krwionośne, bo krew to życie. Z punktu widzenia fitoterapeuty, zdrowie i kondycja naczyń krwionośnych zależą od [...]

Czytaj więcej

Czas na kiszonki!

2022-11-07

Czas na kiszonki!

Kiszona kapusta czy ogórki to stały punkt naszej diety – zwłaszcza w chłodnej porze roku. Domowe kiszonki zawierają mnóstwo cennych składników odżywczych. Z tego też powodu chciałbym namówić Czyt [...]

Czytaj więcej

Autohipnoza dla zdrowia

2022-10-27

Autohipnoza dla zdrowia

Hipnoza często kojarzy nam się z fabułą filmów, w których jakiś człowiek, najczęściej w niecnych zamiarach, wprowadza innego w taki stan, po to żeby odnieść jakieś korzyści. Bywa też utożsamiana [...]

Czytaj więcej

Jedzenie a emocje

2022-10-04

Jedzenie a emocje

Znane jest powiedzenie starożytnego greckiego filozofa, Sokratesa: „Jemy aby żyć, nie żyjemy aby jeść". Jakże istotną myśl przekazała w tym jednym zdaniu ta centralna postać starożytnej filozofii [...]

Czytaj więcej

Jak wzmocnić odporność jesienią?

2022-10-04

Jak wzmocnić odporność jesienią?

Początek jesieni to czas, kiedy dni słoneczne przeplatają się z chłodniejszymi. Czasami nie wiemy, jak się ubrać, gdy wychodzimy na dwór. W każdej chwili może być zmiana pogody. Raz słońce piękni [...]

Czytaj więcej

Salicyna – roślinna aspiryna w dwóch kompozycjach

2022-10-04

Salicyna – roślinna aspiryna w dwóch kompozycjach

Produkty, które chcę przedstawić Czytelnikom, to najnowsze wyroby prestiżowej firmy RawForest, czyli: Artre-Sali i Sali-C. Suplementy te omawiam łącznie, albowiem bazują na tym samym podstawowym [...]

Czytaj więcej

EKSTRA(kt) na dobre trawienie – Medi-Flowery

2022-09-27

EKSTRA(kt) na dobre trawienie – Medi-Flowery

Ekstrakt z zielonej łupiny orzecha włoskiego firmy Medi-Flowery to bogate źródło naturalnych związków bioaktywnych niezbędnych do utrzymania organizmu w dobrej kondycji.Dzięki zawartości flawonol [...]

Czytaj więcej

Heparegene – pięcioskładnikowy klejnot o wielu właściwościach

2022-09-15

Heparegene – pięcioskładnikowy klejnot o wielu właściwościach

Liderująca na rynku suplementów firma RawForest słynie z w pełni naturalnych oraz wieloskładnikowych produktów. Zazwyczaj są to dwu-, trzy-, wyjątkowo czteroskładnikowe kompozycje, ale najnowszy [...]

Czytaj więcej

Ciężkie nogi – domowe sposoby na uczucie ciężkich nóg

2022-09-07

Ciężkie nogi – domowe sposoby na uczucie ciężkich nóg

Uczucie ciężkich nóg może być skutkiem zmęczenia po całym dniu spędzonym w pracy lub wynikiem dużego wysiłku fizycznego. Wtedy też najlepszym rozwiązaniem, jakie przychodzi nam do głowy, wydaje s [...]

Czytaj więcej

Ćwiczenia na poprawę wzroku

2022-09-05

Ćwiczenia na poprawę wzroku

Bez dobrego wzroku trudno sobie wyobrazić normalne funkcjonowanie. Oczy są nie tylko zwierciadłem duszy, ale też naszym oknem na świat. Niestety w dzisiejszych czasach nadmiernie je nadwyrężamy. [...]

Czytaj więcej

Czarny czosnek – recepta na  długowieczność

2022-09-05

Czarny czosnek – recepta na długowieczność

O czosnku (Allium sativum L.) w zasadzie napisano już wszystko. To popularny specyfik stosowany od dawna w gastronomii oraz naturalnej medycynie. Dziś jednak chciałbym Państwu przybliżyć temat cz [...]

Czytaj więcej

Liposomalna forma witaminy C

2022-09-02

Liposomalna forma witaminy C

O witaminie C wiemy już bardzo dużo i kojarzy się ona przede wszystkim z odpornością organizmu. Witamina ta bierze udział w naturalnej produkcji kolagenu, a więc ma swój duży udział w utrzymaniu [...]

Czytaj więcej

Wiśnie – wcale nie takie zwykłe

2022-07-29

Wiśnie – wcale nie takie zwykłe

Temat artykułu to wiśnie, które mają wiele ciekawych zastosowań wykraczających poza ich kulinarne użycie. A to głównie dzięki składnikom, które nie uszły uwadze naukowców. Czego można się więc sp [...]

Czytaj więcej

 Soplówka jeżowata – ulubiony grzyb Azjatów

2022-06-09

Soplówka jeżowata – ulubiony grzyb Azjatów

Soplówka jeżowata (Hericium erinaceus), zwana też - z uwagi na wygląd - „lwią grzywą“ to jadalny grzyb o niesamowitych właściwościach leczniczych. W Polsce grzyb ten występuje bardzo rzadko i obj [...]

Czytaj więcej

Najsilniejsze przeciwutleniacze – witaminy i karotenoidy

2022-05-30

Najsilniejsze przeciwutleniacze – witaminy i karotenoidy

Matka Natura oferuje nam szeroką grupę produktów, w tym: ziół, warzyw i owoców, które są doskonałymi źródłami cennych dla zdrowia witamin i składników mineralnych. Jednak wiele naturalnych produk [...]

Czytaj więcej

 Dlaczego warto sięgać po cytrusy?

2022-04-08

Dlaczego warto sięgać po cytrusy?

Owoce są obecne w diecie człowieka od tysięcy lat. Z umiłowania do owoców, orzechów i nasion powstał nawet oddzielny sposób odżywiania określany mianem: frutarianizmu. Choć nie jest on zalecany z [...]

Czytaj więcej

Eremophila galeata, czy odkryto nowy lek na raka?

2022-03-25

Eremophila galeata, czy odkryto nowy lek na raka?

Naukowcy wciąż nie ustają w badaniach nad specyfikami mogącymi wspomóc leczenie osób z nowotworami. Od pewnego czasu w naukowej prasie pojawiają się informacje, na temat  substancji uzyskanej z r [...]

Czytaj więcej

Serdecznik pospolity – roślina o nieprzypadkowej nazwie

2022-03-22

Serdecznik pospolity – roślina o nieprzypadkowej nazwie

Serdecznik pospolity już w starożytności był wykorzystywany w celach leczniczych przez medycynę chińską. Roślina ta zawiera wiele cennych substancji, które korzystnie wpływają na serce, zapewniaj [...]

Czytaj więcej

Beta-karoten w zdrowej diecie

2022-03-18

Beta-karoten w zdrowej diecie

Beta-karoten to naturalny pigment występujący w roślinach, który nadaje im czerwony, pomarańczowy i żółty kolor. Beta-karoten jest karotenoidem prowitaminy A, co oznacza, że organizm może przeksz [...]

Czytaj więcej

Jedz kiszone buraki... na zdrowie!

2022-03-02

Jedz kiszone buraki... na zdrowie!

Burak zwyczajny (Beta vulgaris) jest powszechnie znanym i cenionym w Polsce warzywem znanym ze swojego charakterystycznego, ziemistego smaku oraz niepowtarzalnego, mocnego koloru. Buraki są [...]

Czytaj więcej

Powrót do zdrowia po operacji – jak sposób odżywiania wpływa na gojenie ran?

2022-02-28

Powrót do zdrowia po operacji – jak sposób odżywiania wpływa na gojenie ran?

Rzadko kiedy pacjent otrzymuje od lekarza prowadzącego kompletny pakiet informacji, jaką dietę powinien zastosować przed i po operacji.  Owszem, najczęstszą wskazówką jest zalecenie powstrzy [...]

Czytaj więcej

Muzykoterapia – przyjemna i skuteczna

2022-02-24

Muzykoterapia – przyjemna i skuteczna

Jerzy Waldorf, pisarz i krytyk muzyczny, powiedział kiedyś, że muzyka łagodzi obyczaje. Coś w tym jest, bo na pewno pozwala nam się wyciszyć, nabrać dystansu do wielu spornych kwestii, a także pr [...]

Czytaj więcej

Uchyłki jelita grubego

2022-02-23

Uchyłki jelita grubego

Jelito grube jest organem narażonym na wiele chorób. Różnego typu zaniedbania, na które pracujemy latami, można porównać do zatkanych rur syfonu umywalki, gdzie systematycznie zbierały się odpadk [...]

Czytaj więcej

Zespół krótkiego jelita

2022-02-17

Zespół krótkiego jelita

Jelito cienkie jest najdłuższą częścią przewodu pokarmowego, jego długość osiąga nawet 6 m. Składa się z trzech części: dwunastnicy, jelita czczego i jelita krętego. Każda z tych części odgrywa i [...]

Czytaj więcej

Gry planszowe (i nie tylko) na ćwiczenie mózgu w każdym wieku

2022-02-16

Gry planszowe (i nie tylko) na ćwiczenie mózgu w każdym wieku

Gry planszowe pozwalają na przyjemne spędzenie wolnego czasu w gronie przyjaciół, rodziny i znajomych. To rozrywka dla każdego, która zapewni poprawę humoru, rywalizację i być może też zdobycie w [...]

Czytaj więcej

ALA – kwas alfa-liponowy – czy znasz jego zalety?

2022-02-15

ALA – kwas alfa-liponowy – czy znasz jego zalety?

Kwas alfa-liponowy (ALA, kwas tiooktanowy) to ośmiowęglowy nasycony kwas tłuszczowy. Ma postać żółtego ciała stałego. Spełnia wiele ważnych funkcji w naszych organizmach i jest niezbędny do prawi [...]

Czytaj więcej

Migrena – bez leków

2022-02-11

Migrena – bez leków

Jedną z najbardziej uciążliwych chorób nękających ludzkość, a przy tym jedną ze starszych, ale mało poznanych w kwestii przyczyn jej powstawania jest migrena. Pomimo tego, iż nie niesie zagrożeni [...]

Czytaj więcej

Ćwiczenia na poprawę koordynacji ruchowej

2022-02-08

Ćwiczenia na poprawę koordynacji ruchowej

Podczas poruszania się, czy wykonywania pewnych czynności potrzebujemy być sprawni i mieć ciało pod pełną kontrolą. Od tego zależy precyzyjność podjętych działań, ich skuteczność i osiągnięcie za [...]

Czytaj więcej

Nerki – budowa i funkcje

2022-02-08

Nerki – budowa i funkcje

Wbrew powszechnej opinii nerki odpowiadają nie tylko za wydalanie moczu. Jest to narząd układu moczowo-płciowego pełniący wiele ważnych funkcji, z których najważniejsze to: funkcja wydalnicza, re [...]

Czytaj więcej

Bibliografia do art. prof. P. Claytona „ZbL“ 2/2022

2022-02-03

Bibliografia do art. prof. P. Claytona „ZbL“ 2/2022

prof. P. Clayton Naturalna odporność pozwala przetrwać COVID Bibliografia: Antibiotic /Antimicrobial Resistance. 2019 AR Threats Report. ht [...]

Czytaj więcej

Ferrytyna – magazyn żelaza

2022-01-28

Ferrytyna – magazyn żelaza

Ilość żelaza w komórkach uzależniona jest od występowania ważnego kompleksu żelazowo-białkowego, jakim jest ferrytyna. Powszechnie panuje przekonanie, że za przyczynę anemii odpowiada niski pozio [...]

Czytaj więcej

Acerola – wiśnia Brazylii

2022-01-19

Acerola – wiśnia Brazylii

Acerola (Malpighia emarginata ) jest rośliną jadalną i leczniczą z rodziny malpigiowatych. Słynie z obfitości witaminy C – w 100 g owocu znajduje się 1500–4500 mg kwasu askorbinowego, czyli do 10 [...]

Czytaj więcej

Sekret długowieczności – czarny czosnek

2022-01-17

Sekret długowieczności – czarny czosnek

Czosnek (Allium sativum L.) jest powszechnie stosowany w gastronomii oraz w tradycyjnej i w no-woczesnej medycynie. Ma on nie tylko mocny zapach i smak, ale także różnorodne bioaktywne or [...]

Czytaj więcej

Aktywność ruchowa na reumatyzm

2022-01-12

Aktywność ruchowa na reumatyzm

Osoby, które cierpią na choroby reumatyczne, powinny postawić na aktywność ruchową. Jej brak może nasilać dolegliwości i pogłębiać zwyrodnienia. Ruch i ćwiczenia mają na celu przede wszystkim zop [...]

Czytaj więcej

Helicobacter pylori – jak leczyć

2022-01-03

Helicobacter pylori – jak leczyć

Leczenie farmakologiczne W leczeniu H. pylori dostępne są różnorodne schematy leczenia farmakologicznego wykazujące bardzo wysoką skuteczność. Od 85–90 proc. przypadków terapia kończy się sukce [...]

Czytaj więcej

Szczodrak krokoszowaty – bylina z dalekiej Syberii i… zioło Dżyngis-chana

2021-12-29

Szczodrak krokoszowaty – bylina z dalekiej Syberii i… zioło Dżyngis-chana

Szczodrak krokoszowaty to roślina od wieków wykorzystywana w medycynie ludowej przez tubylców zamieszkujących obszary południowo-środkowej Syberii. Spożywano ją dla wzrostu sił fizycznych i psych [...]

Czytaj więcej

Helicobacter pylori – przebiegła bakteria

2021-12-16

Helicobacter pylori – przebiegła bakteria

Bakteria Helicobacter pylori ponosi winę za rozwój różnego typu zapaleń błony śluzowej żołądka i dwunastnicy (jest to jedna z przyczyn, ale nie jedyna). Szacuje się, że około 60 proc. populacji n [...]

Czytaj więcej

Tatarak

2021-11-29

Tatarak

Tatarak to roślina, którą można spotkać przy brzegach jezior, a także stawów. Od dawna była wykorzystywana w medycynie ludowej jako środek na różne dolegliwości. Stosowano ją również na poronieni [...]

Czytaj więcej

Drzewo magnolii (Huo Po)

2021-11-24

Drzewo magnolii (Huo Po)

Magnolia lekarska (Magnolia officinalis) to roślina z rodziny magnoliowatych (Magnoliaceae). W stanie naturalnym występuje rzadko, głównie w chińskich prowincjach Hubei i Syczuan – w lasach na wy [...]

Czytaj więcej

Nagietek lekarski

2021-11-19

Nagietek lekarski

Nagietek lekarski to roślina, która nie tylko jest ozdobą wielu ogrodów, ale również ceni się ją za walory lecznicze. Od dawna znajdowała zastosowanie w medycynie ludowej jako środek poprawiaj [...]

Czytaj więcej

Witamina C – nie do przecenienia

2021-10-29

Witamina C – nie do przecenienia

Witamina C to rozpuszczalny w wodzie silny przeciwutleniacz, który ma ogromny wpływ m.in na: zdrowie skóry, układ odpornościowy, układ krążenia. Przeciwutleniacze to cząsteczki, które chronią kom [...]

Czytaj więcej

Cordycepin (kordycepina) dla zdrowia i dobrego samopoczucia

2021-10-29

Cordycepin (kordycepina) dla zdrowia i dobrego samopoczucia

Na temat grzybów z gatunku Cordyceps pisałem w poprzednim artykule. Duże zaintere-sowanie Czytelników tym tematem skłoniło mnie do napisania artykułu poświęconego kordycepinie – aktywnej substanc [...]

Czytaj więcej

Rad

2021-10-01

Rad

Rad to pierwiastek chemiczny należący do grupy metali alkalicznych. Występuje w formie kilku radioaktywnych izotopów będących produktami rozpadu szeregów uranowych. Rad wykazuje właściwości litof [...]

Czytaj więcej

Zioła w kobiecych dolegliwościach – infekcje intymne cz. 3

2021-09-08

Zioła w kobiecych dolegliwościach – infekcje intymne cz. 3

Infekcje okolic intymnych przytrafiają się niemalże każdej kobiecie, szczególnie latem. Sprzyjają temu: gorąco, stres, obniżona odporność, kąpiele w akwenach wodnych, terapie antybiotykami, przyj [...]

Czytaj więcej

Platyna

2021-07-29

Platyna

Obecnie platyna jest w jubilerstwie wysoko cenionym metalem szlachetnym, droższym od złota lub porównywalnym z nim cenowo. Metal ten został odkryty stosunkowo późno, bo w 1735 roku na terenie Ame [...]

Czytaj więcej

Burak

2021-05-12

Burak

Burak jest bardzo popularnym warzywem często goszczącym na stołach. Należy do rodziny szarłatowatych i jest uprawiany w Europie, Afryce oraz Azji. Istnieje 12 gatunków tej rośliny.  Burak, a zwł [...]

Czytaj więcej

Acerola

2021-05-07

Acerola

Owoce aceroli wyglądem przypominają czereśnie oraz wiśnie. Roślina ta należy do rodziny malpigiowatych. Występuje w Ameryce Północnej, głównie na obszarze Teksasu i Meksyku oraz w Ameryce Południ [...]

Czytaj więcej

Choroby śródpiersia – guzy i torbiele śródpiersia

2021-03-25

Choroby śródpiersia – guzy i torbiele śródpiersia

Śródpiersie jest przestrzenią anatomiczną zlokalizowaną w klatce piersiowej pomiędzy płucami – a dokładniej pomiędzy przednią ścianą klatki piersiowej (rękojeścią i trzonem mostka) a trzonami krę [...]

Czytaj więcej

Fitoterapia a zielarstwo na przykładzie gatunków przetacznika (Veronica sp.)

2021-02-22

Fitoterapia a zielarstwo na przykładzie gatunków przetacznika (Veronica sp.)

Zielarstwo zajmuje się pozyskiwaniem i przetwarzaniem surowca roślinnego, natomiast fitoterapia – używaniem surowców zielarskich lub preparatów z nich przygotowanych w leczeniu konkretnych chorób [...]

Czytaj więcej

Siarka

2020-11-03

Siarka

Siarka pełni w ludzkim organizmie wiele ważnych funkcji i należy do makroskładników. To podstawowy składniki keratyny, czyli białka budującego skórę i włosy. Jest też niezbędna dla prawidłowego f [...]

Czytaj więcej

Kobalt

2020-11-02

Kobalt

Wchodzi w skład wit. B12 (4%). Niestety jego nadmiar może być toksyczny, gdyż powoduje niedoczynność tarczycy i niewydolność serca. Natomiast niedomiar tego pierwiastka prowadzi do anemii złośliw [...]

Czytaj więcej

Tatarak (Acorus calamus)

2020-07-17

Tatarak (Acorus calamus)

Jako surowiec wykorzystywane są: kłącza, korzeń czy czasami liście lub kwiaty. Głównie w spożywczym i kosmetycznym przemyśle. W ajurwedzie stosowana jest do: herbat, olejków, papek czy tabletek.

Czytaj więcej

Kapusta kiszona w polskiej kuchni

2020-05-07

Kapusta kiszona w polskiej kuchni

Kapusta kiszona wygrałaby plebiscyt na jedno z najpopularniejszych polskich specjałów. Jest bardzo smaczna sama albo składnik innych potraw, to jeszcze ma bardzo dużo wartościowych składników.

Czytaj więcej

Opinie (0)

Dodaj opinię

Powiązane artykuły na blogu