Mąka z PŁASKURKI Chlebowa- Biały Saibaba 2 x 1kg
Płaskurka – podobnie jak orkisz, kamut i samopsza – to bardzo stara odmiana pszenicy. Według badaczy płaskurka była uprawiana już 10 000 lat temu, a po raz pierwszy zboże pojawiło się na terenach Egiptu, Mezopotamii i Fenicji. Płaskurka ma twardą, ściśle przylegającą do ziarna łupinkę, co sprawia, że jej zbiór nie może się odbywać za pomocą mechanicznych maszyn (takich jak kombajny), dlatego ziarno płaskurki jest czyste biologicznie i chemicznie. Dzięki konieczności użycia tradycyjnych metod, uprawa i zbiór płaskurki odbywają się w sposób ekologiczny.
Cena brutto 54,00 zł
Mąka z PŁASKURKI Chlebowa- Biały Saibaba 2 x 1kg
Płaskurka – podobnie jak orkisz, kamut i samopsza – to bardzo stara odmiana pszenicy. Według badaczy płaskurka była uprawiana już 10 000 lat temu, a po raz pierwszy zboże pojawiło się na terenach Egiptu, Mezopotamii i Fenicji. Płaskurka ma twardą, ściśle przylegającą do ziarna łupinkę, co sprawia, że jej zbiór nie może się odbywać za pomocą mechanicznych maszyn (takich jak kombajny), dlatego ziarno płaskurki jest czyste biologicznie i chemicznie. Dzięki konieczności użycia tradycyjnych metod, uprawa i zbiór płaskurki odbywają się w sposób ekologiczny.
Ta prastara odmiana zbóż jest silniejsza i bardziej odporna od pszenicy, rzadziej atakują ją typowe zarazy chorobotwórcze, lepiej sobie radzi w warunkach konkurencji z chwastami.
Mąka z płaskurki idealnie nadaje się do wypieków chleba. Pieczywo z niej ma słodkawy, lekko orzechowy posmak i miodowy zapach. Mąkę można także wykorzystywać do wyrobów ciast lub naleśników.
Choć płaskurka zawiera gluten, ma on inną budowę niż gluten pszenicy zwyczajnej. W dużej części składa się z gliadyn, dlatego powinna być lepiej tolerowana przez osoby z nietolerancją glutenu. To stare zboże jest bogate w: białka, błonnik pokarmowy i β-glukany regulujące poziom cholesterolu i równoważące poziom glukozy we krwi. Jest to bardzo zdrowe zboże, które warto włączyć do codziennej diety.
Mąka z upraw zrównoważonych bez stosowania herbicydów zawierających glifosat.
- Produkt naturalny
- niepasteryzowany
- bez konserwantów
- bez sztucznych dodatków.
Inne z tej serii
Dowiedz się więcej...
2022-09-29
E produkty – nieszkodliwe dodatki do żywności
2022-09-26
E-produkty – szkodliwe dodatki do żywności – barwniki (cz. III)
2022-07-08
E-produkty – szkodliwe dodatki do żywności – konserwanty i inne (cz. II)
2022-07-08
E-dodatki do żywności (cz. I)
2022-04-15
Jaja w diecie – korzyści czy zagrożenie dla zdrowia?
2022-03-03
Ciasto buraczkowo-bananowe
2021-09-06
Domowe maseczki na poprawę urody
2020-04-29
Własny chleb na zakwasie - jakie składniki i skąd je wziąć?
2020-03-31
Witamina B6
2020-03-30
Jod
Opinie (0)
Dodaj opinię
Inne produkty, które mogą Cię zainteresować
- Data ważności: 03.2024
Ciecierzyca – 500 g - Sekrety Zdrowia
Wapń organiczny - CZERWONE ALGI - Suplement diety -...
Powiązane artykuły na blogu
Inni Klienci kupowali również