Tygielek do kawy

Miedziany tygielek do parzenia kawy po turecku

Cezve to nazwa małego dzbanuszka do kawy z długim uchwytem, który służy do przygotowywania kaw arabskich i tureckich. W języku polskim przyjęła się nazwa „tygielek”, a właśnie kawa przygotowana w tygielku pozwala uzyskać wyjątkowo aromatyczną kawę po turecku. Można spotkać tygielki do kawy wykonane z rozmaitych tworzyw: mosiądzu, stali nierdzewnej, aluminium czy ceramiki. Jednak najlepszym z możliwych materiałów jest miedź, która nadaje wyjątkowy smak kawie, a ze względu na jej właściwości przewodnictwa ciepła możliwe jest przygotowanie naparu w szybkim czasie. Miedziany tygielek do kawy to tradycyjne używane od setek lat naczynie służące do przygotowywania kawy po turecku.

Cena brutto 98,00 zł

Wybierz wariant

  • Dostępność:
  • brak

Wysyłka od: 5.00 zł

Miedziany tygielek do parzenia kawy po turecku

Cezve to nazwa małego dzbanuszka do kawy z długim uchwytem, który służy do przygotowywania kaw arabskich i tureckich. W języku polskim przyjęła się nazwa „tygielek”, a właśnie kawa przygotowana w tygielku pozwala uzyskać wyjątkowo aromatyczną kawę po turecku. Można spotkać tygielki do kawy wykonane z rozmaitych tworzyw: mosiądzu, stali nierdzewnej, aluminium czy ceramiki. Jednak najlepszym z możliwych materiałów jest miedź, która nadaje wyjątkowy smak kawie, a ze względu na jej właściwości przewodnictwa ciepła możliwe jest przygotowanie naparu w szybkim czasie. Miedziany tygielek do kawy to tradycyjne używane od setek lat naczynie służące do przygotowywania kawy po turecku. Wykonany jest z wysokiej jakości miedzi, z drewnianą, długą rączką, która zapobiega poparzeniu ręki. Miedziany tygielek działa na kuchenkach gazowych, elektrycznych, natomiast do kuchenek indukcyjnych trzeba użyć adaptera. Tygielek umożliwia uzyskanie dużej ilości gęstej pianki i wyjątkowego aromatu kawy. Jak przygotować kawę po turecku

1. Nalej do tygielka zimną wodę – około 50 ml na filiżankę kawy.

2 Możesz do smaku dodać cukier – w tym celu rozpuść go w wodzie.

3. Zagotuj wodę, zdejmij tygielek z ognia, dodaj po łyżeczce kawy na filiżankę.

4. Zagotuj kawę. 

5. Zdejmij tygielek z ognia natychmiast po doprowadzeniu do pierwszego wrzenia, wyrzucając nagromadzoną pianę. Porządnie wymieszaj.

6. Zagotuj kawę jeszcze raz, zdejmij tygielek zaraz po drugim zagotowaniu. Piankę możesz wyrzucić lub zostawić.

7. Poczekaj, aż pozostały proszek kawowy opadnie na dno.

8. Uzyskany napar przelej do ulubionych filiżanek.

9. Kawowy napar możesz przyprawić drobno zmielonym kardamonem lub cynamonem.

Konserwacja i czyszczenie tygielka miedzianego

Konserwacja i czyszczenie tygielków przebiega w podobny sposób jak innych przedmiotów miedzianych codziennego użytku. Patynę, czyli zielonkawy nalot, który powstaje na skutek utleniania miedzi, można w łatwy sposób usunąć. Oto niektóre domowe sposoby:

  • Rozprowadzenie keczupu na tygielku i pozostawienie go na 15 minut wystarczy, by pozbyć się pierwszych oznak patyny. Keczup należy wytrzeć miękką szmatką, tygielek wypłukać i wypolerować czystą szmatką do tego celu.
  • Pasta z mąki, octu i soli. Do jej wykonania przygotuj: filiżankę octu, łyżkę soli, dodawaj stopniowo mąkę do konsystencji pasty. Wszystkie składniki razem wymieszaj. Pastę nanieś na miedziany tygielek, po godzinie spłucz ciepłą wodą i wypoleruj miękką szmatką.
  • Sól i ocet. Do płytkiego naczynia wlej filiżankę octu i łyżkę soli. Do roztworu włóż naczynie, pocierając je do momentu, aż cały nalot zostanie rozpuszczony. Użyj miękkiej szmatki do polerowania.

Wymiar: 9,8 cm szerokość x 11,5 cm wysokość

Dowiedz się więcej...

Otocz się pięknem miedzianych przedmiotów – dla zdrowia i elegancji

2021-09-14

Otocz się pięknem miedzianych przedmiotów – dla zdrowia i elegancji

Miedź jest jednym z pierwiastków śladowych niezbędnych dla naszego zdrowia i życia. Można ją w łatwy sposób pozyskiwać nie tylko z pożywienia, ale także wykorzystując miedziane przedmioty. W jaki [...]

Czytaj więcej

Kwas masłowy

2021-08-19

Kwas masłowy

Kwas masłowy (inaczej: maślan) to krótkołańcuchowy kwas tłuszczowy produkowany przez bakterie w jelicie grubym, gdzie pełni on funkcje ochronne przewodu pokarmowego. Przede wszystkim wykazuje się [...]

Czytaj więcej

Zastosowanie złota w medycynie

2021-08-19

Zastosowanie złota w medycynie

Złoto, podobnie jak miedź i srebro, w przyrodzie występuje najczęściej w postaci rodzimej, co oznacza, że nie jest związane z innymi pierwiastkami. Jest zaliczane do metali szlachetnych i od star [...]

Czytaj więcej

Bez miedzi rośliny umierają

2021-06-21

Bez miedzi rośliny umierają

Bez miedzi rośliny umierają Miedź jest niezbędnym składnikiem pokarmowym wpływającym na zdrowie nie tylko nasze – ludzi – ale także na zdrowie roślin i zwierząt. Podobnie jak w przypadku ludzi t [...]

Czytaj więcej

W jaki sposób sprawdzić stężenie miedzi w organizmie

2021-06-16

W jaki sposób sprawdzić stężenie miedzi w organizmie

W jaki sposób sprawdzić stężenie miedzi w organizmie  Z roku na rok wzrasta sprzedaż suplementów diety, obserwuje się także rosnący trend zmierzający w stronę zdrowego stylu życia. Dbałość o wyg [...]

Czytaj więcej

25 ciekawostek na temat miedzi

2021-06-15

25 ciekawostek na temat miedzi

25 ciekawostek na temat miedzi Miedź znajduje się na 26. miejscu listy najliczniej występujących w skorupie ziemskiej pierwiastków, jest trzecim najbardziej rozpowszechnionym pierwiastkiem śla [...]

Czytaj więcej

Choroba Menkesa – choroba z niedoboru miedzi

2021-06-01

Choroba Menkesa – choroba z niedoboru miedzi

Choroba Menkesa – choroba z niedoboru miedzi Jak ważna jest miedź dla naszego zdrowia? Jest wybitnie ważna. Choć jej niedobór zdarza się wyjątkowo rzadko, to jednak ciężki niedobór zaobserwować [...]

Czytaj więcej

Miedź – z czym to się je

2021-05-17

Miedź – z czym to się je

Miedź – z czym to się je Miedź jest interesującym pierwiastkiem śladowym, jednak trochę niedocenianym. Gdy mówimy o konieczności suplementowania mikroelementami, na myśl przychodzą nam: magnez, [...]

Czytaj więcej

Jak błękitna krew zrobiła furorę w medycynie i co wspólnego ma z tym miedź

2021-05-14

Jak błękitna krew zrobiła furorę w medycynie i co wspólnego ma z tym miedź

Jak błękitna krew zrobiła furorę w medycynie i co wspólnego ma z tym miedź Sformułowanie „błękitna krew” to metaforyczne określenie krwi płynącej w żyłach klas ludzi szlachetnie urodzonych. Pows [...]

Czytaj więcej

Miedź – z czym to się je

2021-05-14

Miedź – z czym to się je

Miedź – z czym to się je Miedź jest interesującym pierwiastkiem śladowym, jednak trochę niedocenianym. Gdy mówimy o konieczności suplementowania mikroelementami, na myśl przychodzą nam: magnez, [...]

Czytaj więcej

Miedź a stres oksydacyjny

2021-03-31

Miedź a stres oksydacyjny

Miedź a stres oksydacyjny Cykl naszego życia ściśle powiązany jest z chemicznymi i fizycznymi mechanizmami, które decydują o równowadze lub jej braku w naszych ustrojach. Tematem wciąż słabo prz [...]

Czytaj więcej

Miedź – niezwykły, bardzo stary pierwiastek

2021-03-17

Miedź – niezwykły, bardzo stary pierwiastek

Miedź – niezwykły, bardzo stary pierwiastek Miedź to jeden z pierwiastków tablicy Mendelejewa, któremu przyporządkowana jest liczba atomowa równa 29, a jego masa atomowa wynosi 635 463. Znajduje [...]

Czytaj więcej

Opinie (0)

Dodaj opinię

Oceniasz jako: