Naturalne antybiotyki

Naturalne antybiotyki działają podobnie jak te apteczne, ponieważ pomagają zniszczyć chorobotwórcze bakterie oraz grzyby, jednak w odróżnieniu od nich nie wywołują tylu skutków ubocznych, a także nie powodują zjawiska tzw. antybiotykooporności. Niezwykle ważne jest również to, że naturalne antybiotyki nie niszczą dobrych bakterii ochraniających organizm przed chorobotwórczymi patogenami, dlatego też warto nimi zastąpić medykamenty przepisywane przez lekarza. Jakie jednak naturalne antybiotyki można zastosować w trakcie choroby i w jaki sposób wpływają one na stan zdrowia?

Czosnek

Posiada dosyć nieprzyjemny zapach, którego ciężko jest się pozbyć, jednak wykazuje bardzo silne właściwości antybakteryjne. Nie bez powodu nazywany jest naturalnym antybiotykiem, ponieważ podczas przeziębienia oraz grypy pomaga uporać się chorobotwórczymi drobnoustrojami. Związki znajdujące się w czosnku, a zwłaszcza allicyna niszczą gronkowce oraz paciorkowce, które wywołują zapalenie opon mózgowych, różnego rodzaju zatrucia pokarmowe, a także ropne zakażenia skóry. Aby jednak działanie czosnku było skuteczne, nie należy poddawać go obróbce termicznej, ponieważ wysoka temperatura niszczy znajdujące się w nim witaminy i minerały.

Cebula

Podobnie jak czosnek zawiera w swoim składzie allicynę, dzięki czemu sok wyciśnięty z tego warzywa działa antybakteryjnie lecząc infekcje skórne, a także przyspieszając leczenie ran. Sok z cebuli warto również wykorzystać podczas przeziębienia oraz grypy, ponieważ pomaga wyleczyć kaszel oraz zapalenia zatok i oskrzeli. W jaki jednak sposób należy przygotować sok z cebuli? Wystarczy jedynie pokroić ją w plastry, dodać odrobinę miodu i soku z cytryny, po czym odstawić w ciepłe miejsce na około 24 godziny. Po tym czasie mieszankę należy przecedzić i gotowe.

Żurawina

W niewielkich owocach drzemie prawdziwa moc, ponieważ zawierają one kwas hipurowy oraz tzw. proantocyjanidynomy wykazujące bardzo silne działanie antybakteryjne. Z tego też względu spożywanie żurawiny przyczynia się nie tylko do leczenia zakażeń dróg moczowych, ale również pomaga zapobiec próchnicy, minimalizuje ryzyko pojawienia się zawału, a także pomaga uporać się z chorobami dziąseł.

Tymianek

Świeże lub wysuszone zioło wykorzystywane jest głównie jako przyprawa dodawana do wielu dań, jednak warto wiedzieć o tym, iż z rośliny tej pozyskuje się olejek, który działa antybakteryjnie, antygrzybiczo oraz przeciwpasożytniczo. Olejek tymiankowy można wykorzystać w celu złagodzenia chrypki lub kaszlu, gdyż wykazuje on właściwości wykrztuśne i rozkurczające. Oprócz tego może być stosowany jako środek odkażający nie tylko do przemywania ran, ale również w celu załagodzenia zmian trądzikowych. Decydując się jednak na zastosowanie olejku tymiankowego, należy uważać, ponieważ nieumiejętnie użyty może podrażnić błony śluzowe.

Szałwia

W liściach tej rośliny znajduje się olejek eteryczny, który pomaga załagodzić objawy zapalenia dziąseł i gardła, a także przyspiesza leczenie przeziębienia i grypy. Zarówno z suszonych, jak i świeżych liści szałwii można przygotować leczniczy napar, który pomaga uporać się z nadmierną potliwością, wspomaga trawienie oraz pomaga wyregulować cykl menstruacyjny.

Sosna

Z młodych pędów oraz pąków sosny otrzymuje się olejek sosnowy, który wykazuje właściwości antybakteryjne oraz wykrztuśne. Zarówno napar z sosny, jak i syrop polecany jest przy zapaleniu oskrzeli oraz silnym kaszlu, ponieważ pomaga pozbyć się flegmy, oczyszczając tym samym płuca. Olejek sosnowy można natomiast wykorzystać do przygotowywania inhalacji, które pomagają udrożnić nos, ułatwiając tym samym oddychanie.

Kiszonki

To jedno z lepszych źródeł probiotyków oraz witaminy C, które wzmacniają odporność, ochraniają układ pokarmowy przed działaniem chorobotwórczych drobnoustrojów, a także wspomagają metabolizm. Zarówno kiszona kapusta, jak i kiszone ogórki warto wprowadzić do codziennego menu zwłaszcza w trakcie przeziębienia czy też pojawienia się jakichkolwiek dolegliwości układu trawiennego, a zwłaszcza zaparć oraz wzdęć.

Miód

W składzie miodu znajduje się kilka niezwykle ważnych substancji, które pomagają zwalczać tzw. gram-dodatnie bakterie, wśród których wymienić należy przede wszystkim paciorkowce oraz gronkowce. Naturalny miód pomaga ponadto uporać się z grzybami z rodzaju Candida oraz rzęsistkiem pochwowym, jednak sprawdza się również bardzo dobrze w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych.

Katarzyna Pacwa