Naturalne lekarstwa na wiele dolegliwości

Miód, imbir, czosnek, cynamonPraktycznie w każdym domu znajduje się specjalna szafka z różnymi syropami oraz tabletkami, które wprawdzie pomagają uporać się z danym problemem takim jak np. ból gardła czy gorączka, jednak wywołują przy tym wiele skutków ubocznych i odkładają się w organach wewnętrznych, osłabiając tym samym ich pracę. Czym jednak można zastąpić apteczne medykamenty? Oczywiście naturalnymi lekami, które z pewnością znajdują się w lodówce każdej pani domu.

Czosnek

Już tysiące lat temu zyskał miano naturalnego antybiotyku, który wykorzystywany był do walki z wirusami i bakteriami wywołującymi grypę, przeziębienie, a także grzybicę skóry. W czosnku znajdują się liczne związki chemiczne wzmacniające odporność i ochraniające organizm przed chorobami, jednak najważniejszym jest allicyna wykazująca bardzo silne działanie antybiotyczne. Substancja ta zaczyna wytwarzać się jednak dopiero wtedy, gdy ząbki czosnku zostają zmiażdżone, dlatego też sięgając po ten produkt, należy mieć to na uwadze. Warto również wiedzieć o tym, iż obróbka termiczna pozbawia czosnek wszystkich jego niezwykłych właściwości leczniczych, przez co najlepiej zjadać go na surowo wybierając jednak ten Polski, ponieważ te eksportowane z zagranicy, a zwłaszcza z Chin są bezwartościowe.

Aloes

Liście aloesu to prawdziwa bomba korzystnych dla zdrowia substancji, dlatego też roślina ta powinna znajdować się na parapecie w domu każdej z nas. Nie od dziś wiadomo, że aloes przyspiesza proces gojenia się ran, jednak wyciągi z tej rośliny mają również zbawienny wpływ na takie problemy, jak grzybica stóp, odleżyny, oparzenia słoneczne, a także przesuszona skóra oraz włosy. Z aloesu można w domowym zaciszu przygotować pożywny sok stymulujący układ odpornościowy, dzięki czemu organizm powinien dużo szybciej i lepiej poradzić sobie z każdą infekcją.

Imbir

Korzeń tej rośliny o lekko piekącym smaku to jeden z najpopularniejszych domowych leków, który nie tylko rozgrzewa przy przeziębieniu i grypie, ale również łagodzi nudności i inne dolegliwości układu trawiennego. W licznie przeprowadzonych badaniach potwierdzono, iż imbir to cenne źródło przeciwutleniaczy, które nie tylko opóźniają proces starzenia się organizmu, ale również blokują wzrost komórek rakowych. Po imbir warto również sięgać przy problemach menstruacyjnych, gdy dopadnie nas kaszel lub migrena, a także przy zbyt wysokim poziomie złego cholesterolu we krwi.

Miód

Co prawda miód jest słodszy od cukru będącego absolutnym zaprzeczeniem zdrowego trybu odżywiania, jednak w odróżnieniu od niego zawiera wiele cennych dla zdrowia witamin i minerałów, stanowiąc tym samym idealny lek na wiele dolegliwości. Nasze babcie stosowały miód do leczenia przeziębienia i grypy, jednak to nie jedyne właściwości lecznicze tego specyfiku. Miód to idealne panaceum na bezsenność, kaszel, chorobę wrzodową, a także problemy z krążeniem oraz sercem. Decydując się jednak na stosowanie miodu, należy przestrzegać dwóch bardzo ważnych zaleceń, ponieważ jedynie w taki sposób można czerpać maksimum korzyści z tego produktu. Kupując miód, należy wybierać jedynie ten prawdziwy, pochodzący wprost z pasieki, ponieważ zdecydowana większość sklepowych miodów, to miody sztuczne wyprodukowane przy użyciu cukru, przez co pozbawione są jakichkolwiek wartości odżywczych. Pamiętać również należy o tym, iż aby miód zachował wszystkie swoje lecznicze właściwości, nie może zostać podgrzany do temperatury powyżej 40 stopni Celsjusza. Oznacza to, iż nie należy np. dodawać go do gorącej herbaty czy też to pieczenia domowych ciast.

Ocet jabłkowy

Pomimo tego, iż ocet na szeroką skalę wykorzystywany jest głównie do przygotowywania różnych potraw oraz jako naturalny detergent pomagający pozbyć się zanieczyszczeń, to charakteryzuje go również kilka właściwości leczniczych, którym warto przyjrzeć się nieco bliżej. Ocet jabłkowy to doskonały środek walczący z grzybami i bakteriami, dlatego też sprawdza się bardzo dobrze przy łupieżu, łuszczycy oraz trądziku. Łagodzi ponadto swędzenie po ukąszeniu komara i użądleniu pszczoły, minimalizuje nieprzyjemny zapach ciała, a także przynosi ulgę w niestrawności. Z pewnością ocet, który zostanie przygotowany w domowych warunkach, sprawdzi się najlepiej, ponieważ sklepowe produkty zawierają wiele niepotrzebnych dodatków, które osłabiają niestety dobroczynne działanie octu.

Cynamon

Ta korzenna przyprawa o charakterystycznym aromacie kojarzy się głównie ze świątecznymi wypiekami, jednak z uwagi na bogatą zawartość cennych dla zdrowia przeciwutleniaczy znalazła szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej. Regularne spożywanie cynamonu nie tylko opóźnia proces starzenia się organizmu, ale również wspomaga trawienie, wzmacnia odporność, obniża poziom złego cholesterolu we krwi, a także rozgrzewa organizm, co np. w czasie przeziębienia jest niezwykle ważne. Kupując cynamon, warto jednak wybrać ten w laskach, ponieważ ten mielony jest mniej aromatyczny i niestety pozbawiony wielu prozdrowotnych substancji, które w czasie mielenia i pakowania się ulotniły.

Katarzyna Pacwa