Negatywny wpływ aluminium na nasze zdrowie

Mieniąca się rolka w kolorze aluminium na dobre zagościła w naszych domach, służąc jako wyściółka blach do pieczenia, przykrywka dla gorących potraw i wędlin, a także jako opakowanie drugiego śniadania. Większość z nas nie zdaje sobie jednak sprawy z tego, iż popularne „sreberko”, a także aluminiowe puszki nie są zbyt dobre dla naszego zdrowia a żeby się o tym przekonać, warto przeczytać poniższy artykuł.

Aluminium, co to takiego?

Aluminium, czyli tak naprawdę glin to jeden z najbardziej znanych na świecie pierwiastków, który jest dosyć słabo wchłaniany przez nasz organizm, gdyż w ponad 90% wydalamy go razem z moczem. Niestety wraz z wiekiem nasze nerki zaczynają coraz słabiej pracować, przez co wspomniany glin może kumulować się w naszym organizmie, doprowadzając tym samym do wystąpienia wielu bardzo poważnych chorób. Jak przekonują specjaliści, dosyć spore ilości aluminium przenikają do spożywanej przez nas żywności, na co główny wpływ ma sposób jej przechowywania. Zarówno puszki, jak i kartonowe opakowania zawierające domieszkę folii aluminiowej mają dosyć długą datę przydatności do spożycia, przez co stężenie glinu jest w nich dosyć wysokie, a spożywając puszkowane produkty spożywcze, a także takie, które zostały zapakowane w folię aluminiową, wyrządzamy sobie bardzo dużą krzywdę. W jaki jednak sposób aluminium wpływa na nasze zdrowie?

Jak aluminium przenika do naszego organizmu?

Aluminium dostaje się do naszego organizmu wraz ze spożywanymi produktami, które wchłaniają glin znajdujący się w folii aluminiowej, puszkach z napojami, a także w wieczkach od jogurtów i śmietany. Najszybciej dostaje się do żywności pod wpływem działania wysokiej temperatury, a także w kwaśnym środowisku, dlatego też o pieczeniu w folii aluminiowej (w szczególności ryby skropionej cytryną) powinniśmy raz na zawsze zapomnieć.

Aluminium i jego wpływ na nasze zdrowie

Im stajemy się starsi, tym stężenie aluminium w naszym organizmie staje się większe. Największe ilości glinu znajdują się w płucach, jednak pierwiastek ten obecny jest również w kościach, stawach oraz w tkankach miękkich. Jego wpływ na nasz organizm jest niestety toksyczny, gdyż oddziałuje bardzo negatywnie na naszą krew oraz układ nerwowy i kostny. Gdy w naszym organizmie stężenie tego pierwiastka staje się dosyć wysokie, to możemy wówczas mówić o zatruciu, które objawia się poprzez zmianę osobowości, zaburzenia mowy, zmienny nastrój, problemy z koncentracją, napady padaczki, czy też omamy wzrokowe. Może niestety przyczynić się do rozwoju takich niebezpiecznych chorób jak demencja starcza, choroba Parkinsona oraz choroba Alzheimera.

Aluminiowe garnki i folia

Glin do naszego organizmu dostaje się głównie poprzez układ pokarmowy, nie tylko poprzez spożywaną żywność (wiele roślin zawiera w sobie glin) i wodę, ale również w wyniku używania w kuchni naczyń, opakowań, puszek oraz garnków zawierających ten pierwiastek. Warto przy tym podkreślić, iż jego przenikanie do żywności zależne jest od wielu czynników a w szczególności od czasu kontaktu z pokarmem i jego kwasowości, a także od rodzaju aluminium, z którego dany produkt został wykonany. W sytuacji, gdy dania gotowane są dosyć długo w aluminiowych garnkach, czy też przez dłuższy czas przechowujemy je zapakowane w folię aluminiową, tym niestety większe ilości glinu przenikają do żywności. W jaki zatem sposób możemy uniknąć przedostawania się glinu do żywności a tym samym do naszego organizmu? Powinniśmy całkowicie zrezygnować z gotowania oraz duszenia niektórych potraw w aluminiowych garnkach, pieczenia i smażenia ryb w folii aluminiowej, grillowania mięsa na tackach aluminiowych, pakowania żywności i przykrywania jej sreberkiem, a także kupowania konserw mięsnych, rybnych i warzywnych oraz napojów alkoholowych i słodkich napojów w puszkach. Oczywiście, jeśli w danej chwili nie mamy możliwości wymienienia dotychczas używanych garnków, to możemy nadal je stosować (najlepiej wymienić je na inne), pamiętając jednak o kilku bardzo ważnych kwestiach. Aluminium nie lubi kwasu, dlatego też pod żadnym pozorem w aluminiowych garnkach nie powinniśmy gotować zarówno kwaśnych, jak i słonych potraw. Jeśli w kuchennym wyposażeniu znajdują się dodatkowo aluminiowe miski, to musimy pamiętać o tym, aby nie przechowywać w nich przecierów owocowych, pomidorów, ogórków, a także wszelkich potraw, które zawierają dosyć duże ilości soli. Podobnie wygląda sytuacja w przypadku folii aluminiowej, która w kontakcie ze słonymi i kwaśnymi produktami również jest toksyczna dla naszego organizmu. W przypadku wszystkich pozostałych produktów możliwe jest owinięcie ich folią, o ile oczywiście kontakt z jedzeniem jest dosyć krotki. W trosce o nasze zdrowie najlepiej jednak całkowicie zrezygnować z używania aluminiowych garnków oraz folii aluminiowej, pakując np. drugie śniadanie w zwykły papier śniadaniowy i gotując codzienne posiłki np. w garnkach żeliwnych.

Aluminiowe puszki

Kukurydza, groszek, fasola, brzoskwinie, mandarynki i ananas to produkty spożywcze, które bardzo często zamykane są w aluminiowych puszkach, ponieważ w takiej właśnie postaci mogą stać na sklepowych półkach, a także w domowych spiżarniach nawet przez kilka miesięcy i nic się z nimi nie stanie. Długi termin przydatności do spożycia to główny powód, dla którego kupujemy takie właśnie produkty spożywcze, nie zdając sobie jednak sprawy z tego, iż glin znajdujący się w aluminiowych puszkach wpływa bardzo negatywnie na nasze zdrowie. Podobnie wygląda sytuacja w przypadku gazowanych napojów, bez których większość z nas nie potrafi się obejść. Jak przekonują specjaliści, spożywanie napojów z aluminiowych puszek zwiększa ryzyko choroby Alzheimera, a także przyczynia się do spadku liczby plemników, powodując tym samym problemy z płodnością. W trosce zatem o nasze zdrowie powinniśmy całkowicie zrezygnować z zakupu konserw oraz orzeźwiających napojów z puszki, stawiając raczej na zdrowe warzywa, owoce oraz świeżo wyciskane soki.

K. P.