Olej kokosowy – sprzymierzeniec w walce z chorobą Hashimoto

Siła nierafinowanego oleju kokosowego

Choroba Hashimoto (nazwa pochodzi od nazwiska lekarza, który ją zdiagnozował) ma ogromny związek z układem odpornościowym i pracą tarczycy, która zostaje zaatakowana przez własne przeciwciała i przez to jej praca staje się coraz bardziej upośledzona. Może objawiać się m.in. zaburzeniami rytmu serca, tyciem, problemami z oddychaniem, poronieniami, trudnościami z zajściem w ciążę, nieregularnymi miesiączkami, zawrotami głowy, bólami mięśni, sennością, wypadaniem włosów i innymi symptomami. Okazuje się jednak, że właściwa dieta może w znacznym stopniu przyczynić się do osłabienia utrudniających funkcjonowanie oznak tego schorzenia. Do najgorętszych sojuszników pacjenta w walce z Hashimoto należy olej kokosowy. Dodatkowo olej kokosowy pobudza przemianę materii.
 
Niektórzy przekonują, że warto stosować 4 łyżeczki tej substancji dziennie, by po kilku tygodniach kuracji poczuć się lepiej. Można też przyjmować go rano, przed jedzeniem i swobodnie dodawać do różnych potraw. W chorobie Hashimoto istotne jest także dostarczanie organizmowi dużej dawki błonnika, białek (głównie z jaj i mięs), węglowodanów złożonych (które znajdują się m.in. w kaszach, soczewicy, fasoli) oraz ryb.
O.T.