Zniżka 10,00 zł

oliwa

oliwki

oliwek

oliwa Arbequina

Oliwa z oliwek - Arbequina * Premium Quality *

250 ml

Oliwa ARBEQUINA to odmiana pochodząca z Katalonii  charakteryzująca się najniższą  kwasowością spośród innych gatunków oliwek (im niższa kwasowość, tym oliwa wyższej jakości). 

Cena brutto  Cena podstawowa 49,00 zł 39,00 zł

Wybierz wariant

48 godziny
14 dni

Oliwa ARBEQUINA to odmiana pochodząca z Katalonii  charakteryzująca się najniższą  kwasowością spośród innych gatunków oliwek (im niższa kwasowość, tym oliwa wyższej jakości). 

Arbequina charakteryzuje się niezwykłym aromatem owocowym i łagodnym smakiem. Jest to oliwa surowa, niepoddawana procesowi filtracji, przez co  posiada naturalne zmętnienie. Dlaczego większość oliw na półkach sklepowych jest krystalicznie przeźroczysta? Wśród konsumentów panuje przekonanie, że oliwa posiadająca zmętnienia jest gorszej jakości, dlatego producenci poddają surową oliwę  procesowi filtrowania.  

Czy faktycznie mętna oliwa z oliwek jest gorszej jakości? Nic bardziej mylnego, jest dokładnie na odwrót. Podobnie jak w przypadku soków owocowych,  zdrowsze – bo bogatsze w składniki odżywcze – są soki mętne. W przypadku oliwy z oliwek za zmętnienie odpowiadają  organiczne drobiny bogate w polifenole,  takie jak np.  oleokantal.  Oleokantal jest związkiem fenolowym nadającym oliwie z oliwek charakterystyczny, cierpki smak.  Kiedy owoce dojrzeją, cierpki smak znika, a wraz z nim ten cenny polifenol. Badania naukowe dowiodły, że oleokantal wykazuje silne właściwości przeciwzapalne podobne do ibuprofenu. 

Regularne spożywanie oliwy z oliwek zawierającej dużą dawkę oleokantalu pozytywnie wpływa na zdrowie. Wyniki badań sugerują, że oleokantal zmniejsza ryzyko rozwoju chorób neurodegeneracyjnych, w tym: choroby Alzheimera, choroby Parkinsona oraz stwardnienia rozsianego.  Dodatkowo wywiera korzystny wpływ na układ krążenia, łagodzi objawy RZS  i obniża ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe. 

Silne właściwości przeciwzapalne ma także  oleaceina, która pomaga chronić przed chorobami serca i układu krążenia. 

Dowiedz się więcej...

Oliwa z oliwek – źródło zdrowych tłuszczów i nie tylko

2022-01-24

Oliwa z oliwek – źródło zdrowych tłuszczów i nie tylko

Drzewo oliwne (Olea europaea) to roślina pochodząca z regionu Morza Śródziemnego, której owoce służyły w przeszłości jako podstawa wyżywienia rdzennych populacji zamieszkujących te obszary. Olej [...]

Czytaj więcej

Czym jest żywność funkcjonalna

2021-11-30

Czym jest żywność funkcjonalna

Żywność funkcjonalna po raz pierwszy została zdefiniowana przez Japończyków: „żywność, która w oparciu o udokumentowaną wiedzę dotyczącą istnienia dowodów zależności pomiędzy żywnością lub jej s [...]

Czytaj więcej

Domowe maseczki na poprawę urody

2021-09-06

Domowe maseczki na poprawę urody

Od zawsze ludzkość stosuje różne metody, które mają poprawić urodę i pomóc w zachowaniu młodości. W sklepach można znaleźć wiele kosmetyków, które właśnie temu służą. Jednak wcale nie trzeba kupo [...]

Czytaj więcej

Koenzym Q10

2020-03-31

Koenzym Q10

Koenzym Q10 znany jest głównie jako substancja wspierająca funkcjonowania serca, poprawiająca odporność i antyoksydant. Dzięki tym właściwościom został nazwany eliksirem młodości.

Czytaj więcej

Opinie (0)

Dodaj opinię

Powiązane artykuły na blogu