Panga – czy warto ją spożywać?

Panga to słodkowodna ryba, która jakiś czas temu pojawiła się zarówno na sklepowych półkach, jak i w wielu restauracjach wywołując przy tym niemałe zamieszanie. Cechą charakterystyczną tej ryby jest przede wszystkim fakt, iż nie posiada ona typowego rybiego zapachu oraz smaku a do tego pozbawiona jest ości co dla wielu osób stanowi bardzo duży plus. Panga należy ponadto do jednych z najtańszych ryb, ponieważ pochodzi z azjatyckich hodowli, na których uprawiana jest na szeroką skalę, co niestety wzbudza na świecie sporo kontrowersji. Czy warto zatem spożywać pangę? W jakich warunkach hodowane są te ryby i czy mają jakieś wartości odżywcze?

Pochodzenie pangi

Panga występuje w południowo-wschodniej Azji w wodach Mekongu, jednak hodowana jest również w sztucznych akwenach, które niestety są bardzo zanieczyszczone i nafaszerowane środkami chemicznymi wpływającymi niekorzystnie na stan naszego zdrowia. Wprawdzie obecnie prowadzone są prace mające na celu poprawienie warunków hodowli pangi, jednak odbywa się to bardzo powoli i nie gwarantuje niestety sukcesu.

Wartości odżywcze

Panga to bardzo chuda ryba, która w 100 g ma jedynie 100 kcal, jednak bogata jest w pełnowartościowe białko, które w codziennej diecie jest niezwykle ważne. Niestety ryba ta uboga jest w cenne dla zdrowia kwasy tłuszczowe omega-3, a także witaminy i minerały, które jedynie w kilku procentach pokrywają dzienne zapotrzebowanie na składniki odżywcze u dorosłej osoby.

Cała prawda o pandze

Panga zawojowała nie tylko polskie, ale również zagraniczne rynki przede wszystkim dosyć niską ceną, która jednak nie przekłada się zbytnio na jakość produktu. Wiele osób narzeka na to, że panga w smaku jest nijaka, a czasem wręcz przypomina rzeczny muł. Niestety panga, która trafia do naszych sklepów, pochodzi z azjatyckich hodowli, które wzbudzają wiele skrajnych emocji. W niewielkich akwenach jest dosyć duże zagęszczenie ryb, przez co utrzymanie ich w czystości jest praktycznie niemożliwe. W takich miejscach stawia się niestety na ilość, a nie jakość stosując przy tym spore ilości antybiotyków, hormonów, a także bakteriobójczych środków, które niestety nie wpływają zbyt korzystnie na nasze zdrowie. Licznie przeprowadzone badania dowiodły, iż w paszach, którymi karmione są ryby, gromadzą się spore ilości toksyn, które dostając się do rybiego mięsa, powodują wzrost stężenia metali ciężkich. Z tego też względu należy zastanowić się nad tym, czy warto spożywać tę rybę, ponieważ jej konsumpcja może wpłynąć bardzo niekorzystnie na stan zdrowia. Oczywiście można również spotkać pangę, która nie pochodzi z zanieczyszczonych hodowli, jednak należy bardzo dokładnie czytać informacje znajdujące się na opakowaniu danego produktu.

Czy warto jeść pangę?

Ryba ta ze względu na małą zawartość składników odżywczych, a także wysoki stopień zanieczyszczenia środkami chemicznymi nie jest wskazana do spożycia. Oczywiście w małych ilościach nie powinna nikomu zaszkodzić, jednak lepiej zamienić ją na bardziej wartościowego łososia, dorsza, sandacza czy też pstrąga.

Katarzyna Pacwa