Piękna, śniada i naturalna cera

Naturalna opalenizna O tym, że ciało wygląda korzystniej, zdrowiej i bardziej kusząco kiedy jest opalone, nie trzeba chyba przekonywać. Miłośników promieni słonecznych, które sprawiają, że koloryt skóry przyciemnia się, jest bardzo wielu. Jednak nie każdy może i powinien się opalać. Wszyscy natomiast powinni opalać się z głową: używać naturalnych kosmetyków z filtrami przeciwsłonecznymi, dawkować promienie słoneczne w upalne dni, a unikać ich w godzinach południowych. Na szczęście są domowe sposoby na to żeby nie wyjść blado z tej sytuacji. Jednym z nich jest jedzenie marchewki, która zawiera beta-karoten, a ten nadaje skórze złotawą barwę. Poza tym to popularne, pomarańczowe warzywo wspomaga przeciwsłoneczne działanie kremów, olejków, sprejów i żeli do opalania. Jak by tego było mało, chrupiąca marchew przeciwdziała procesom starzenia się skóry, na co narażają się osoby intensywnie zażywające kąpieli słonecznych. Jednak oprócz karotki także inne warzywa i owoce mogą ozłocić cerę, jednak już w dużo mniejszym stopniu. Należą do niech m.in. pomidory, czerwona papryka, szpinak, brokuły, morele, brzoskwinie i mandarynki. Dobrze też wiedzieć, że beta-karoten wspaniale kooperuje z tłuszczami, takimi jak olej z oliwek czy olej słonecznikowy.

Olga Tomaszewska