Poczuj miętę!

MiętaNasze babcie nie wyobrażały sobie by w domowej apteczce mogło zabraknąć mięty. W kuchni była bardzo przydatna choćby do tego żeby mleko tak szybko nie kwaśniało, do odświeżenia potraw, nadania im intensywnego posmaku i woni oraz jako lekarstwo np. na wzdęcia i bóle brzucha. Mięta słynie jednak przede wszystkim z tego, że łagodzi problemy żołądkowe i wątrobowe, a także z tego, że wzbudza łaknienie. Ponadto ta charakterystycznie pachnąca roślina jest wykorzystywana do płukania gardła i w leczeniu chorób skóry. Mięta wpływa także na złagodzenie nerwowości i polepszenie humoru. Najbardziej popularny gatunek mięty to mięta pieprzowa, którą przez całe lato oblepiają różowe i fioletowe kwiaty. Mięta lubi pływać zatem nie można doprowadzić do przesuszenia rośliny, świetnie nadaje się do oczek wodnych. Miętę można przyrządzać na różne sposoby: można ją parzyć jako herbatę, robić z niej napar, dorzucać do napojów, sosów, deserów, dodawać do sałatek owocowych i warzywnych, mięs, serów, ryb i pasztetów, czy suszyć i robić z niej przyprawę, itp. Mięta nadaje się także z powodzeniem do salonu kosmetycznego, a w domowym zaciszu możemy ją np. dodać do kąpieli.  

Olga Tomaszewska