Pieprz czerwony ziarno 40g
Pieprz czerwony ziarno 40 g
Pieprz czerwony, zwany także różowym lub brazylijskim, w rzeczywistości bardziej spokrewniony jest z orzechem nerkowca niż z pieprzem właściwym, bowiem roślina ta należy do rodziny nanerczowatych, a do znanego nam pieprzu jest jedynie podobna wizualnie. Dawniej, gdy pieprz czarny był przyprawą bardzo drogą, czerwony stanowił jego tani zamiennik.
Cena brutto 19,00 zł
Pieprz czerwony ziarno 40 g
Pieprz czerwony, zwany także różowym lub brazylijskim, w rzeczywistości bardziej spokrewniony jest z orzechem nerkowca niż z pieprzem właściwym, bowiem roślina ta należy do rodziny nanerczowatych, a do znanego nam pieprzu jest jedynie podobna wizualnie. Dawniej, gdy pieprz czarny był przyprawą bardzo drogą, czerwony stanowił jego tani zamiennik.
W smaku pieprz czerwony jest łagodniejszy od czarnego, ma jednak bogatszy bukiet zapachowy. Jego ziołowo-kwiatowo-owocowa nuta nadaje daniom niepowtarzalny, wykwintny aromat, który podkreśla ostrość i pieprzność nie tylko dań mięsnych czy warzywnych, ale także deserów na słodko.
Czerwony pieprz to doskonała alternatywa dla pieprzu czarnego. Warto wzbogacać nim dania nie tylko dla podkreślenia ich smaku. Czerwony pieprz sprawdzi się w dietach odchudzających, ponieważ poprawia trawienie, reguluje poziom cholesterolu we krwi, likwiduje zaparcia. Powinni po niego sięgnąć diabetycy lub osoby ze stanem przedcukrzycowym, a także ludzie podatni na infekcje i z obniżoną odpornością.
Inne z tej serii
Dowiedz się więcej...
2024-04-03
Aromaty z Alembika
2024-01-18
Kompleks ziołowy Carska w profilaktyce zdrowia
2024-01-02
Dania i przyprawy, które pomogą ci się rozgrzać zimą
2023-11-23
Jesienno-zimowe superfoods – odżywcze składniki, które wzmocnią twój organizm
2023-06-06
Antybiotyczna żywność
2023-05-31
Prozdrowotna kuchnia azjatycka
2023-03-28
Agawa (Agave) w praktycznej fitoterapii
2023-03-20
Toksoplazmoza a ciąża – co każda przyszła mama powinna wiedzieć
2023-03-07
O pasożytach raz jeszcze
2023-03-06
Babka jajowata i babka płesznik
2023-02-27
Pieprz syczuański – skarbnica smaku i aromatu
2023-01-24
Chrzan pospolity – Armoracia lapathifolia Gilibert
2023-01-23
Pstrolistka sercowata – Houttuynia cordata Thunb. w praktycznej fitoterapii
2023-01-17
Pozbyć się pasożytów
2022-12-29
Jak zadbać o serce
2022-12-13
Grudniowe sałatki
2022-11-16
Ziemniak – warzywo… królewskie
2022-10-21
Oczyszczanie krwi i organów wewnętrznych za pomocą ziołowych mieszanek
2022-10-19
Pomysły na zdrowe przekąski
2022-08-29
Oczyszczanie organizmu z metali ciężkich
2022-08-17
Oczyszczanie organizmu z toksyn
2022-08-12
Ziołowy detoks organizmu według Jana Kubiaka – najstarszego polskiego zielarza
2022-08-12
Pan Jan od ziół
2022-07-07
Jan Kubiak - najstarszy polski zielarz, który wciąż przyjmuje potrzebujących
2022-06-13
Pieprz cayenne
2022-05-09
Pieprz ziołowy
2022-04-11
Rośliny pasożytnicze w ziołolecznictwie – łuskiewnik
2022-04-06
Pieprz czerwony
2022-03-15
Zioła prowansalskie
2022-03-08
Zioła szwedzkie Marii Treben
2022-02-18
Gwiazdnica pospolita – jadalny i bardzo zdrowy chwast
2022-02-14
Jak przyspieszyć metabolizm?
2021-04-08
Suszenie ziół podstawową metodą przetwarzania i konserwacji
2021-03-25
Gemmoterapia – wczesnowiosenne przetwarzanie ziół leczniczych
2021-02-22
Fitoterapia a zielarstwo na przykładzie gatunków przetacznika (Veronica sp.)
2021-02-02
Metoda dr. Kneippa
2021-02-02
Ziele babći – indyjskie remedium na bielactwo nabyte
2020-11-23
O konserwacji, przetwórstwie i przechowalnictwie ziół
2020-11-02
Fosfor
2020-10-22
Morfologia krwi – o czym nam powie?
2020-10-22
Badanie ogólne moczu - o czym nam powie ?
2020-07-17
BRAHMI (Bacopa monnieri)
2020-07-17
Tatarak (Acorus calamus)
2020-07-17
VASAKA (Justicia adhatoda)
2020-07-17
SHATAVARI (Asparagus racemosus)
2020-07-13
SARIVA (Hemidesmus indicus)
2020-07-10
NEEM (Azadirachta indica)
2020-07-10
HARITAKI (Terminalia chebula)
2020-07-10
TULSI (Ocimum sanctum)
2020-07-10
GOTU KOLA (Centella asiatica)
2020-07-09
Dzika róża – właściwości i zastosowanie
2020-06-05
Malwa (ślaz, ślaz dziki) kwiat
2020-06-05
Korzeń prawoślazu
2020-06-05
Moringa
2020-06-04
Trawa cytrynowa
2020-06-04
Mniszek lekarski – właściwości i zastosowanie
2020-05-20
Morwa biała – właściwości i zastosowanie
2020-05-20
Dziurawiec zwyczajny – właściwości i zastosowanie
2020-05-19
Czarnuszka
2020-05-04
Lukrecja gładka, przeciwwirusowa słodkość
2020-05-04
Tarczyca bajkalska – właściwości i zastosowanie
2020-05-04
Bluszczyk kurdybanek – właściwości i zastosowanie
2020-04-27
Krwawnik pospolity – właściwości, zastosowanie
2020-04-06
Koper włoski – zastosowanie, właściwości i działanie
2020-04-02
Uniwersalne zioła i mikstury św. Hildegardy
2020-04-02
Uzdrowieńcza medycyna św. Hildegardy
2020-04-02
Jak zażywać koper włoski
2020-04-02
Gotu kola
2020-04-02
Czarnuszka – złoty środek na wiele chorób
2020-03-30
Rośliny przeciwpasożytnicze
2020-03-26
Gwiazdnica pospolita
Opinie (0)
Dodaj opinię
Inne produkty, które mogą Cię zainteresować
Powiązane artykuły na blogu
Inni Klienci kupowali również
100% naturalne, roślinne mydło różane z czerwoną glinką -...