Przyprawa uniwersalna bez glutaminianu sodu 200g

Przyprawa uniwersalna bez glutaminianu sodu idealnie podkreśli smak zup, sosów, dań mięsnych i warzywnych. Co najważniejsze, to kompozycja samych naturalnych składników: pasternaku, marchwi, pora, cebuli, selera. To niezastąpiona mieszanka przyprawowa w każdej kuchni.

Cena brutto 4,00 zł

Wybierz wariant

  • Dostępność:
  • dużo

Wysyłka od: 5.00 zł

Przyprawa uniwersalna bez glutaminianu sodu idealnie podkreśli smak zup, sosów, dań mięsnych i warzywnych. Co najważniejsze, to kompozycja samych naturalnych składników: pasternaku, marchwi, pora, cebuli, selera. To niezastąpiona mieszanka przyprawowa w każdej kuchni.

Glutamina (kwas glutaminowy) naturalnie występuje w wielu produktach spożywczych, takich jak: mięso, potrawy sfermentowane, sery typu parmezan, wodorosty lub ryby. W 1908 r. japoński profesor Kikunae Ikeda wyizolował z wodorostu kwas glutaminowy doskonale podkreślający intensywność smaków innych potraw. Obecnie glutaminian sodu na szeroką skalę syntetyzowany jest chemicznie. Stosuje się go w dużych ilościach w restauracjach, by wydobyć i wzmocnić smak dań.

Glutaminian sodu niestety może kumulować się w organizmie, a jego szkodliwe działanie może być przyczyną chorób dopiero po latach. Osoby z alergiami powinny całkowicie wyeliminować produkty zawierające glutaminian sodu – potrawy z jego dodatkiem mogą nawet sparaliżować układ oddechowy.

Nadmierne spożycie może być przyczyną zawrotów głowy, palpitacji serca, nadmiernej potliwości, niepokoju lub podrażnienia śluzówki żołądka.

Opinie (0)

Dodaj opinię

Oceniasz jako: