Kardamon 70 g
Kardamon pobudza wydzielanie soków trawiennych, ma działanie żółciopędne, wiatropędne, wpływa rozkurczająco na mięśnie gładkie, wzmaga laktację, działa napotnie i antyseptycznie. Wyciągi z kardamonu poprawiają krążenie krwi, akcję serca, usprawniają krążenie mózgowe i mają właściwości przeciwbólowe oraz relaksujące.
Stosowany zewnętrznie olejek z kardamonu działa rozgrzewająco, a nawet miejscowo znieczulająco. Jest chętnie wykorzystywany w gabinetach aromaterapii i masażu. Masaże olejkiem kardamonowym nie tylko relaksują ciało i umysł, ale także przynoszą ulgę w dolegliwościach reumatycznych.
Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.
Cena brutto 33,00 zł
Kardamon 70 g
Kardamon (Cardamomi) pochodzi z Wybrzeża Malabarskiego w Indiach, ale rośnie także w innych częściach Azji. Należy do rodziny imbirowatych. Znany jest już od czasów starożytnych – w Egipcie dodawano go do perfum i kadzideł, które wykorzystywano podczas rytualnych ofiar dziękczynnych.
W Rzymie służył jako panaceum na niestrawności, z kolei w Arabii stanowił dodatek do kawy. Dzięki oryginalnej, cytrynowo-eukaliptusowo-pieprzowej nucie, ta aromatyczna przyprawa została doceniona przez smakoszy z całego świata. Z nasion owoców kardamonu ekstrahowane są także cenne olejki. Kardamon, jako przyprawa korzenna, wykorzystywany jest w przemyśle spożywczym – szczególnie cukierniczym i alkoholowym. To składnik wielu indyjskich mieszanek przyprawowych, takich jak curry czy garam masala. Sprawdźmy zatem, dlaczego warto zainteresować się tą wyjątkową rośliną przyprawową.
Składniki aktywne kardamonu
Owoc kardamonu zawiera wysokie stężenie olejków lotnych (nawet do 9%), w składzie olejku znajdują się: cineol, limonen, terpineol, sabinen, borneol oraz gingerol. Kardamon jest także zasobny w: tłuszcze, skrobię, sole mineralne (wapń), witaminy – z grupy B, a także A i C.
Właściwości kardamonu według literatury i medycyny ludowej:
Kardamon pobudza wydzielanie soków trawiennych, ma działanie żółciopędne, wiatropędne, wpływa rozkurczająco na mięśnie gładkie, wzmaga laktację, działa napotnie i antyseptycznie. Wyciągi z kardamonu poprawiają krążenie krwi, akcję serca, usprawniają krążenie mózgowe i mają właściwości przeciwbólowe oraz relaksujące.
Stosowany zewnętrznie olejek z kardamonu działa rozgrzewająco, a nawet miejscowo znieczulająco. Jest chętnie wykorzystywany w gabinetach aromaterapii i masażu. Masaże olejkiem kardamonowym nie tylko relaksują ciało i umysł, ale także przynoszą ulgę w dolegliwościach reumatycznych.
Olejek kardamonowy, wcierany w stopy, klatkę piersiową i plecy łagodzi objawy przeziębienia. Rozszerza tchawicę i oskrzela, ułatwiając oddychanie. Upłynnia także śluz zalegający w jamie nosowej, skutecznie zwalczając katar. Olejek poprawia nastrój i ma działanie antydepresyjne.
Preparaty z kardamonu warto stosować podczas infekcji górnych dróg oddechowych. Roślina łagodzi kaszel oraz ataki astmy. Pomocny jest także przy infekcjach wirusowych, takich jak grypa czy przeziębienie.
W Indiach kardamon używano jako afrodyzjak.
Za sprawą bakteriobójczych właściwości kardamonu hamowany jest rozwój niektórych patogenów. Kardamon także dobrze wpływa na stan jamy ustnej, redukując bakterie gnilne. Pomocny przy zaburzeniach trawienia, łagodzi kolki, likwiduje nudności, wzdęcia, skurcze żołądkowe, pobudza apetyt, pomaga też zwalczyć zgagę oraz ogólnie wykazuje korzystne działanie na żołądek.
Napar kardamonowy na mleku z miodem wzmacnia fizycznie i psychicznie, dlatego warto go stosować przy wyczerpaniu i osłabieniu w przebiegu chorób zakaźnych oraz po większym wysiłku. Poniżej przepis
Przepis na wzmacniający napój przeciw grypie
Składniki:
- litr mleka,
- 2 łyżki miodu,
- 3 ziarna kardamonu,
- 2 goździki,
- szczypta cynamonu.
Przygotowanie
Mleko zagotować i wyłączyć palnik. Wrzucić przyprawy, a kiedy nieco ostygnie – dodać miodu.
Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.
Inne z tej serii
Dowiedz się więcej...
2024-04-03
Aromaty z Alembika
2024-01-18
Kompleks ziołowy Carska w profilaktyce zdrowia
2023-11-23
Jesienno-zimowe superfoods – odżywcze składniki, które wzmocnią twój organizm
2023-04-14
Roztrzeplin wiechowaty (zawstydlina) – w praktycznej terapii i kosmetyce
2023-03-28
Agawa (Agave) w praktycznej fitoterapii
2023-03-20
Toksoplazmoza a ciąża – co każda przyszła mama powinna wiedzieć
2023-03-07
O pasożytach raz jeszcze
2023-01-24
Chrzan pospolity – Armoracia lapathifolia Gilibert
2023-01-23
Pstrolistka sercowata – Houttuynia cordata Thunb. w praktycznej fitoterapii
2023-01-17
Pozbyć się pasożytów
2022-12-29
Jak zadbać o serce
2022-10-21
Oczyszczanie krwi i organów wewnętrznych za pomocą ziołowych mieszanek
2022-08-29
Oczyszczanie organizmu z metali ciężkich
2022-08-19
Ziołowe wsparcie emocjonalne
2022-08-17
Oczyszczanie organizmu z toksyn
2022-08-12
Ziołowy detoks organizmu według Jana Kubiaka – najstarszego polskiego zielarza
2022-08-12
Pan Jan od ziół
2022-07-07
Jan Kubiak - najstarszy polski zielarz, który wciąż przyjmuje potrzebujących
2022-04-11
Rośliny pasożytnicze w ziołolecznictwie – łuskiewnik
2022-03-15
Zioła prowansalskie
2022-03-08
Zioła szwedzkie Marii Treben
2022-02-18
Gwiazdnica pospolita – jadalny i bardzo zdrowy chwast
2022-02-01
Jak leczyć chorobę refluksową przełyku właściwym stylem życia
2022-01-10
Co warto wiedzieć o kardamonie?
2021-04-08
Suszenie ziół podstawową metodą przetwarzania i konserwacji
2021-03-25
Gemmoterapia – wczesnowiosenne przetwarzanie ziół leczniczych
2021-02-22
Fitoterapia a zielarstwo na przykładzie gatunków przetacznika (Veronica sp.)
2021-02-02
Metoda dr. Kneippa
2021-02-02
Ziele babći – indyjskie remedium na bielactwo nabyte
2020-11-23
O konserwacji, przetwórstwie i przechowalnictwie ziół
2020-11-02
Fosfor
2020-10-22
Morfologia krwi – o czym nam powie?
2020-10-22
Badanie ogólne moczu - o czym nam powie ?
2020-07-17
BRAHMI (Bacopa monnieri)
2020-07-17
Tatarak (Acorus calamus)
2020-07-17
VASAKA (Justicia adhatoda)
2020-07-17
SHATAVARI (Asparagus racemosus)
2020-07-13
SARIVA (Hemidesmus indicus)
2020-07-10
NEEM (Azadirachta indica)
2020-07-10
HARITAKI (Terminalia chebula)
2020-07-10
TULSI (Ocimum sanctum)
2020-07-10
GOTU KOLA (Centella asiatica)
2020-07-09
Dzika róża – właściwości i zastosowanie
2020-06-05
Malwa (ślaz, ślaz dziki) kwiat
2020-06-05
Korzeń prawoślazu
2020-06-05
Moringa
2020-06-04
Trawa cytrynowa
2020-06-04
Mniszek lekarski – właściwości i zastosowanie
2020-05-20
Morwa biała – właściwości i zastosowanie
2020-05-20
Dziurawiec zwyczajny – właściwości i zastosowanie
2020-05-19
Czarnuszka
2020-05-04
Lukrecja gładka, przeciwwirusowa słodkość
2020-05-04
Tarczyca bajkalska – właściwości i zastosowanie
2020-05-04
Bluszczyk kurdybanek – właściwości i zastosowanie
2020-04-27
Krwawnik pospolity – właściwości, zastosowanie
2020-04-06
Koper włoski – zastosowanie, właściwości i działanie
2020-04-02
Uniwersalne zioła i mikstury św. Hildegardy
2020-04-02
Uzdrowieńcza medycyna św. Hildegardy
2020-04-02
Jak zażywać koper włoski
2020-04-02
Gotu kola
2020-04-02
Czarnuszka – złoty środek na wiele chorób
2020-03-26
Gwiazdnica pospolita
Opinie (0)
Dodaj opinię
Inne produkty, które mogą Cię zainteresować
Powiązane artykuły na blogu
Inni Klienci kupowali również