Bazylia suszona 20g

W listkach bazylii ukrytych jest wiele substancji leczniczych. Zawierają one: olejek eteryczny, garbniki, flawonoidy, saponiny, aminokwasy, kwasy organiczne, fitosterole, witaminy: z grupy B, A, C, E oraz minerały: potas, magnez, wapń, fosfor, sód, żelazo, mangan, cynk, miedź.

Cena brutto 2,00 zł

Wybierz wariant

  • Dostępność:
  • dużo

Wysyłka od: 5.00 zł

Świeża bazylia to nie tylko najważniejszy składnik włoskiego pesto. Listek bazylii – piękny, zielony i aromatyczny ozdabiający potrawy w typowej kuchni śródziemnomorskiej – to przysłowiowa wisienka na torcie. Wyobraźmy sobie taką na przykład (genialną w swej prostocie) sałatkę caprese w kolorach włoskiej flagi. Bazylia podkreśla również charakter dań takich jak pizza czy spaghetti. To aromatyczne ziele jest niezbędną przyprawą w kuchni łowców włoskich smaków. 

W listkach bazylii ukrytych jest wiele substancji leczniczych. Zawierają one: olejek eteryczny, garbniki, flawonoidy, saponiny, aminokwasy, kwasy organiczne, fitosterole, witaminy: z grupy B, A, C, E oraz minerały: potas, magnez, wapń, fosfor, sód, żelazo, mangan, cynk, miedź.

Olejki eteryczne wspomagają procesy trawienia, działają odkażająco, bakteriobójczo. Zmniejszają stany zapalne odpowiedzialne za reumatoidalne zapalenie stawów czy stany zapalne jelit. Bazylia uznawana jest za naturalny lek antydepresyjny, pozytywnie wpływa na funkcje mózgu, działa przeciwnowotworowo, poprawia wzrok, zmniejsza poziom glukozy we krwi, wzmacnia nerki. Ziele bazylii jest kluczowym składnikiem niektórych wykrztuśnych syropów na kaszel.

Bazylia suszona 20g

Dowiedz się więcej...

Bazylia

2021-10-19

Bazylia

Bazylia (łac. Ocimum basilicum) – znana też jako „bazylek ogrodowy” i „bazyliszka” – to roślina uprawna z rodziny jasnotowatych. Od dawna wykorzystywana jest jako przyprawa, warto więc znać jej w [...]

Czytaj więcej

Jabłka – czy wiesz o nich wszystko?

2021-10-15

Jabłka – czy wiesz o nich wszystko?

Jabłko to owoc chętnie spożywany jako przekąska, a także dodatek do wielu różnych potraw oraz ciast. Wyrabia się z niego: kompoty, soki, ocet, a także przetwory na zimę. Jest popularny nie tylko [...]

Czytaj więcej

Zaparcia – wstydliwy, ale też groźny problem

2021-10-12

Zaparcia – wstydliwy, ale też groźny problem

Zaparcia to nic innego jak zaburzenia wypróżniania się. Zdrowy człowiek powinien czynić to codziennie, nie częściej jednak niż 3 razy w ciągu dnia. Jeśli natomiast oddawanie stolca ma miejsce rza [...]

Czytaj więcej

Ziemniak – cudowna bulwa

2021-09-29

Ziemniak – cudowna bulwa

„Ziemniak”, „kartofel”, „pyra”, „bulwa”, „bulba”, „grula” – tak najczęściej (w zależności od regionu) nazywana jest w Polsce roślina, która zajmuje czwarte miejsce na świecie (po pszenicy, kukury [...]

Czytaj więcej

Suszone pomidory

2021-09-24

Suszone pomidory

Suszone owoce i warzywa cieszą się dużą popularnością. Można je dłużej przechowywać, niż świeże, jednak co ważniejsze posiadają zwiększoną ilość składników odżywczych, dzięki czemu mają silniejsz [...]

Czytaj więcej

Skuteczne sposoby na wypadające włosy

2021-09-24

Skuteczne sposoby na wypadające włosy

Wypadanie włosów nie jest niczym niezwykłym. Zdarza się to każdego dnia i nie musi oznaczać, że dzieje się coś niedobrego. Czasami jest to związane z jakimiś zmianami w naszym organizmie i po jak [...]

Czytaj więcej

Gruszka – wszystkie (prawie) jej tajemnice

2021-09-14

Gruszka – wszystkie (prawie) jej tajemnice

Grusza była ceniona od wieków. Wzmianki w wielu pismach mówią o tym, że nawet dyktator Rzymu Gajusz Juliusz Cezar poświęcał swój czas na jej uprawę, doceniając walory tej rośliny. Owoce gruszy ma [...]

Czytaj więcej

Śliwki suszone

2021-07-27

Śliwki suszone

Śliwki suszone są smaczne, pożywne i mają wiele właściwości prozdrowotnych. To doskonała przekąska, smaczny dodatek do różnych potraw, a także składnik pysznego świątecznego kompotu. Spożywanie t [...]

Czytaj więcej

Zioła działające na psychikę i lepszą pracę mózgu

2021-06-02

Zioła działające na psychikę i lepszą pracę mózgu

Zioła działające na psychikę i lepszą pracę mózgu Większa sprawność umysłowa przydaje się na każdej płaszczyźnie życia. W pracy, szkole, przy wykonywaniu jakichś ważnych zadań, a także w wielu s [...]

Czytaj więcej

Suszenie ziół podstawową metodą przetwarzania i konserwacji

2021-04-08

Suszenie ziół podstawową metodą przetwarzania i konserwacji

Suszenie ziół podstawową metodą przetwarzania i konserwacji Jedną z ważnych i dość prostych metod konserwacji ziół jest ich suszenie. Ogólnie ujmując temat, można powiedzieć, że każde zioło możn [...]

Czytaj więcej

Gemmoterapia – wczesnowiosenne przetwarzanie ziół leczniczych

2021-03-25

Gemmoterapia – wczesnowiosenne przetwarzanie ziół leczniczych

Gemmoterapia – wczesnowiosenne przetwarzanie ziół leczniczych Przetwarzanie i przechowywanie ziół to bardzo szeroki temat. Obejmuje szereg procesów od suszenia, przez gotowanie i zamrażanie po [...]

Czytaj więcej

Ziołowy Alfabet

2021-03-02

Ziołowy Alfabet

Zioła, ziółka, ziółeczka – nasi mali przyjaciele na dobre i na złe.

Czytaj więcej

Fitoterapia a zielarstwo na przykładzie gatunków przetacznika (Veronica sp.)

2021-02-22

Fitoterapia a zielarstwo na przykładzie gatunków przetacznika (Veronica sp.)

Fitoterapia a zielarstwo na przykładzie gatunków przetacznika (Veronica sp.) Zielarstwo zajmuje się pozyskiwaniem i przetwarzaniem surowca roślinnego, natomiast fitoterapia – używaniem surowców [...]

Czytaj więcej

Metoda dr. Kneippa

2021-02-02

Metoda dr. Kneippa

Terapie z wykorzystaniem zimnej i ciepłej wody stosowane były już w poprzednich wiekach. Poprawiały odporność, regenerowały komórki i wpływały na lepsze ukrwienie organizmu. Wodolecznictwo stało [...]

Czytaj więcej

Ziele babći – indyjskie remedium na bielactwo nabyte

2021-02-02

Ziele babći – indyjskie remedium na bielactwo nabyte

Choć może brzmi to niewiarygodnie lekarstwo na bielactwo wymyśliła sama natura. Ma bardzo ciekawe zastosowanie, dlatego warto się mu przyjrzeć i zapoznać z jego działaniem.  W starożytnych syste [...]

Czytaj więcej

O konserwacji, przetwórstwie i przechowalnictwie ziół

2020-11-23

O konserwacji, przetwórstwie i przechowalnictwie ziół

Zioła to naturalne skarby. Jednak by dzieliły się z nami swoim bogactwem, trzeba je szanować i wiedzieć, kiedy je najlepiej zbierać, jak przetwarzać i przechowywać.  Zioła to bardzo rozległy t [...]

Czytaj więcej

Fosfor

2020-11-02

Fosfor

Fosfor to składnik kości, zębów, kwasów nukleinowych, tkanki mózgowej, błon komórkowych, związków wysokoenergetycznych i koenzymów. Zalecane spożycie tego pierwiastka to 580 g.  Wchłanianie fos [...]

Czytaj więcej

Morfologia krwi – o czym nam powie?

2020-10-22

Morfologia krwi – o czym nam powie?

Morfologia krwi to badanie, które można przeprowadzić już od najwcześniejszych lat człowieka. Nie jest ono skomplikowane, ale ze względu na wiele mówiące wyniki analizy – bardzo skuteczne. [...]

Czytaj więcej

Badanie ogólne moczu - o czym nam powie ?

2020-10-22

Badanie ogólne moczu - o czym nam powie ?

Badanie ogólne moczu należy do jednych z podstawowych badań. Dzięki niemu jest możliwa ocena stanu zdrowia i rozpoczęcie odpowiedniego leczenia. To badanie łatwe i tanie.

Czytaj więcej

BRAHMI (Bacopa monnieri)

2020-07-17

BRAHMI (Bacopa monnieri)

W związku z dużą ilością saponin roślina wzbudziła zainteresowanie ajurwedy. Oprócz saponin steroidowych (zwanych też bakozydami) w roślinie występują alkaloidy, takie jak brahmina i herpestyna.

Czytaj więcej

Tatarak (Acorus calamus)

2020-07-17

Tatarak (Acorus calamus)

Jako surowiec wykorzystywane są: kłącza, korzeń czy czasami liście lub kwiaty. Głównie w spożywczym i kosmetycznym przemyśle. W ajurwedzie stosowana jest do: herbat, olejków, papek czy tabletek.

Czytaj więcej

VASAKA (Justicia adhatoda)

2020-07-17

VASAKA (Justicia adhatoda)

Liście VASAKI zawierają sporo olejków eterycznych oraz alkaloidów. Zaś w korzeniach vasaki znajdują się m.in.: wazycynolon, wazycol i peganina.

Czytaj więcej

SHATAVARI (Asparagus racemosus)

2020-07-17

SHATAVARI (Asparagus racemosus)

Shatavari to ceniony element medycyny ajurwedyjskiej – wytwarza się z niej m. in.: tabletki, herbaty i oleje do masażu.

Czytaj więcej

SARIVA (Hemidesmus indicus)

2020-07-13

SARIVA (Hemidesmus indicus)

Rośnie w klimacie tropikalnym oraz subtropikalnym – głównie w południowej Azji, szczególnie Pakistanie i Indiach. Głównym surowcem są korzenie, kłącza i owoce.

Czytaj więcej

NEEM (Azadirachta indica)

2020-07-10

NEEM (Azadirachta indica)

Surowcem zielarskim są głównie liście, a to ze względu na zawarte w nich substancje, jakimi są: cukry złożone, limonoidy i glikozydy triterpenowe oraz witaminy z grupy A i E.

Czytaj więcej

HARITAKI (Terminalia chebula)

2020-07-10

HARITAKI (Terminalia chebula)

Starożytna mądrość indyjska obiecuje niegasnące zdrowie, pod warunkiem, że korzystamy z danych owoców przy każdym swoim posiłku.

Czytaj więcej

TULSI (Ocimum sanctum)

2020-07-10

TULSI (Ocimum sanctum)

W Indiach tulsi jest uważana za świętą roślinę, a jej honorowanie odbywa się podczas porannych i wieczornych nabożeństw. Bazylia to roślina jednoroczna o prostej budowie z rozgałęzioną łodygą.

Czytaj więcej

GOTU KOLA (Centella asiatica)

2020-07-10

GOTU KOLA (Centella asiatica)

W ajurwedzie gotu kola, zwana także „żabim liściem”, jest uznawana za zioło odmładzające, wpływa również pozytywnie na funkcjonowania mózgu – głównie na zwiększenie jego plastyczności, poprawę pamięci

Czytaj więcej

Dzika róża – właściwości i zastosowanie

2020-07-09

Dzika róża – właściwości i zastosowanie

Dzika róża (Rosa canina) znana jest ludzkości od tysięcy lat, w czasach pierwotnych jej owoce były stałym elementem pożywienia.

Czytaj więcej

Malwa (ślaz, ślaz dziki) kwiat

2020-06-05

Malwa (ślaz, ślaz dziki) kwiat

Prawoślaz lekarski i ślaz dziki mają ten sam kierunek działania farmakologicznego. Dzięki naturalnie występującym śluzom, ślaz dziki wpływa osłaniająco na górne drogi oddechowe.

Czytaj więcej

Korzeń prawoślazu

2020-06-05

Korzeń prawoślazu

Wyciągi z prawoślazu działają osłaniająco, przeciwkaszlowo, zmiękczająco, przeciwzapalnie, żółciopędnie, regulują wypróżnienia, dlatego surowiec stosuje się przy dolegliwościach układu pokarmowego.

Czytaj więcej

Moringa

2020-06-05

Moringa

Moringa rośnie u podnóży Himalajów. Surowce z drzewa uznano za superżywność, więc szybko stało się popularne na całym świecie. Bogactwo składników odżywczych tej rośliny jest godne podziwu.

Czytaj więcej

Trawa cytrynowa

2020-06-04

Trawa cytrynowa

Roślina ta ma nie tylko charakterystyczny i intensywny aromat oraz dodaje ciekawą nutę do kompozycji smakowych potraw. Trawa cytrynowa ma dość szerokie zastosowanie w medycynie niekonwencjonalnej.

Czytaj więcej

Mniszek lekarski – właściwości i zastosowanie

2020-06-04

Mniszek lekarski – właściwości i zastosowanie

Korzenie mniszka działają nieznacznie przeciwskurczowo na przewody żółciowe i pęcherzyk żółciowy. Zwiększają ilość wytwarzanej żółci, pobudzając do pracy wątrobę i dwunastnicę.

Czytaj więcej

Morwa biała – właściwości i zastosowanie

2020-05-20

Morwa biała – właściwości i zastosowanie

Roślina ta przede wszystkim słynie ze swoich możliwości wspomagania trawienia cukrów złożonych, dlatego znalazła zastosowanie w profilaktyce przeciwcukrzycowej. Wyciągi z morwy obniżają ciśnienie.

Czytaj więcej

Dziurawiec zwyczajny – właściwości i zastosowanie

2020-05-20

Dziurawiec zwyczajny – właściwości i zastosowanie

Wokół dziurawca i jego zastosowania krąży wiele mitów. Dlatego czas je rozwiać. Bez wątpienia zioło to posiada niezwykłe właściwości lecznicze – do zastosowania wewnętrznego, jak i zewnętrznego.

Czytaj więcej

Czarnuszka

2020-05-19

Czarnuszka

Ta roślina przyprawowa i lecznicza pochodzi z krajów o cieplejszym klimacie, ale ze względu na ogromny potencjał leczniczy została doceniona przez naturalną medycynę w Polsce.

Czytaj więcej

Lukrecja gładka, przeciwwirusowa słodkość

2020-05-04

Lukrecja gładka, przeciwwirusowa słodkość

Lukrecja bez wątpienia ma wiele potwierdzonych naukowo właściwości leczniczych, ale aktualnie święci tryumfy z powodu silnego działania przeciwwirusowego.

Czytaj więcej

Tarczyca bajkalska – właściwości i zastosowanie

2020-05-04

Tarczyca bajkalska – właściwości i zastosowanie

Tarczyca bajkalska (Scutellaria baicalensis) to jedno z pięćdziesięciu podstawowych ziół wykorzystywanych w tradycyjnej medycynie chińskiej.

Czytaj więcej

Bluszczyk kurdybanek – właściwości i zastosowanie

2020-05-04

Bluszczyk kurdybanek – właściwości i zastosowanie

Zwykły, powszechny, ale niezwykły w działaniu bluszczyk kurdybanek od wieków ma zastosowanie w kuchni, kosmetyce i lecznictwie. Dlatego warto poznać przepisy w temacie wykorzystania tej rośliny.

Czytaj więcej

Krwawnik pospolity – właściwości, zastosowanie

2020-04-27

Krwawnik pospolity – właściwości, zastosowanie

Zdrowie, kulinaria, kosmetyka, weterynaria – to pola, na których niesamowicie skutecznym działaniem wykazuje się krwawnik. Można zrobić z niego okład na rany, kąpiel ziołową i… leczniczy twarożek.

Czytaj więcej

Koper włoski – zastosowanie, właściwości i działanie

2020-04-06

Koper włoski – zastosowanie, właściwości i działanie

Koper włoski to jedno z cudownych ziół św. Hildegardy. Mniszka widziała jego duży potencjał w leczeniu różnych dolegliwości układu trawiennego. Jednak jest stosowany także przy innych schorzeniach.

Czytaj więcej

Uniwersalne zioła i mikstury św. Hildegardy

2020-04-02

Uniwersalne zioła i mikstury św. Hildegardy

Tradycyjne zioła i mikstury z nich – według przepisów mniszki, św. Hildegardy – stosowane według zaleceń i na konkretne schorzenia potrafią znacząco poprawić nasze samopoczucie.

Czytaj więcej

Uzdrowieńcza medycyna św. Hildegardy

2020-04-02

Uzdrowieńcza medycyna św. Hildegardy

Uzdrowieńcza medycyna św. Hildegardy opiera się na holistycznym, czyli całościowym, spojrzeniu na człowieka. Także leczenie różnych przypadłości oparte na tej idei jest skuteczne.

Czytaj więcej

Jak zażywać koper włoski

2020-04-02

Jak zażywać koper włoski

Św. Hildegarda wiedziała, że w koprze włoskim tkwi niezwykła moc. Na szczęście nie zachowała tego tylko dla siebie. Dlatego warto z tej wiedzy skorzystać, zastosować fenkuł i cieszyć się zdrowiem.

Czytaj więcej

Gotu kola

2020-04-02

Gotu kola

Któż z nas nie marzy o sprawnym umyśle niezależnie od wieku? Dobra pamięć, refleks, szybkie kojarzenie faktów są przecież niezwykle cenne i pozwalają cieszyć się życiem.

Czytaj więcej

Czarnuszka – złoty środek na wiele chorób

2020-04-02

Czarnuszka – złoty środek na wiele chorób

Dobrej jakości czarnuszka dodawana do potraw potrafi zdziałać cuda. I to nie tylko, jeśli chodzi o smak jedzenia, ale przede wszystkim o to, że roślina ta jest bogata w składniki odżywcze.

Czytaj więcej

Miedź

2020-03-30

Miedź

Miedź to pierwiastek chemiczny niezbędny do prawidłowego funkcjonowania hemoglobiny czerwonych ciałek krwi. Zwiększa odporność oraz wpływa na dobrą pracę mózgu.

Czytaj więcej

Rośliny przeciwpasożytnicze

2020-03-30

Rośliny przeciwpasożytnicze

Specjaliści od medycyny naturalnej zalecają przeprowadzenie przynajmniej raz w roku profilaktycznej terapii przeciwpasożytniczej. Bardzo pomocne są w tym rośliny.

Czytaj więcej

Gwiazdnica pospolita

2020-03-26

Gwiazdnica pospolita

Delikatna roślina z wielką mocą smaku. O czym mowa? Tym razem o gwiazdnicy. To prawdziwa skarbnica składników odżywczych, która znakomicie sprawdza się w kuchni, w bardzo wielu potrawach.

Czytaj więcej

Opinie (0)

Dodaj opinię

Oceniasz jako:

Powiązane artykuły na blogu