

Inne z tej serii
Koper włoski (Foeniculum officinale), zwany też fenkułem, to jedna z najstarszych roślin leczniczych. Pochodzi z rejonu basenu Morza Śródziemnego i tam też występuje w stanie naturalnym. Surowcem leczniczym jest owoc o właściwościach wiatropędnych, żółciopędnych i rozkurczowych.
Fenkuł pobudza perystaltykę jelit, wspiera pracę układu pokarmowego i pomaga przy dolegliwościach, takich jak: zaparcia, wzdęcia, brak apetytu czy kolki.
W owocach znajduje się spora ilość olejku eterycznego, a w nim: anetol, d-fenchon, alfa-pinen, limonen, safranol, karwakrol, aldehyd anyżowy, cytral. Ponadto zawierają one: białka, skrobię, flawonoidy, sole mineralne, fitosterole. Liście zasobne są w kwas askorbinowy i karoten.
W celach leczniczych stosuje się jeszcze olejek z kopru włoskiego, który działa terapeutycznie na układ oddechowy. Podczas zainfekowanego gardła lub nosa olejek zmniejsza gęstość wydzieliny i ułatwia odkrztuszanie. Należy zachować ostrożność, przyjmując olejek doustnie, gdyż zbyt duże jego dawki mogą podrażnić błony śluzowe przewodu pokarmowego. Olejku z kopru włoskiego nie powinno się stosować podczas ciąży.
Herbatka z fenkułu dobrze wpływa na układ nerwowy – łagodzi stany depresyjne. Koper włoski wzmaga laktację, dlatego picie naparów z niego jest zalecane dla mam karmiących.
Koper włoski ziarno 40g
Dowiedz się więcej...
2020-04-06
2020-04-06
Inne produkty, które mogą Cię zainteresować
Inni Klienci kupowali również