Agar substancja żelująca 250g SR C1

Agar

Agar jest uznawany za zdrowszy zamiennik żelatyny, a więc popularnej substancji żelującej. Jego źródło to krasnorosty, czyli glony. Dlatego też agar to odpowiedź na potrzeby wegan i wegetarian. Jednak żelującą moc agaru powinni docenić wszyscy – jest ona o wiele większa niż żelatyny. Poza tym agar ma także wiele cennych skłądników odżywczych: tłuszcze omega-3, błonnik, kwas foliowy oraz witaminy K, E i B6. Co ważne, agar nie ma smaku, jest więc neutralny dla różnych potraw.

Cena brutto 34,00 zł

Wybierz wariant

  • Dostępność:
  • dużo

Wysyłka od: 5.00 zł

Agar

Agar jest uznawany za zdrowszy zamiennik żelatyny, a więc popularnej substancji żelującej. Jego źródło to krasnorosty, czyli glony. Dlatego też agar to odpowiedź na potrzeby wegan i wegetarian. Jednak żelującą moc agaru powinni docenić wszyscy – jest ona o wiele większa niż żelatyny. Poza tym agar ma także wiele cennych skłądników odżywczych: tłuszcze omega-3, błonnik, kwas foliowy oraz witaminy K, E i B6. Co ważne, agar nie ma smaku, jest więc neutralny dla różnych potraw.

Agar – jak stosować?

Agar można dodawać do kremów, galaretek, musów, konfitur i wszędzie tam, gdzie tradycyjnie stosuje się żelatynę. Proszek rozpuszcza się w temp. 85–95°C. Agar tężeje w 32–35°C – i tu tkwi jego przewaga nad żelatyną, nie trzeba wkładać przyrządzonych z użyciem agaru potraw do lodówki, aby stężały. Najlepiej rozpuścić agar (całkowicie) w kieliszku wody, a potem dodać do np. gotującej się potrawy. 

Opinie (0)

Dodaj opinię

Oceniasz jako: