Karob 100g SR C1

Karob proszek

Karob to inaczej guma karobowa i mączka chleba świętojańskiego – pod tymi nazwami kryją się zmielone nasiona szarańczyna strąkowego. Roślina ta jest często używana jako naturalny emulgator w produkcji wyrobów cukierniczych. Wyglądem i smakiem przypomina kakao i może być stosowana jako jego zdrowszy zamiennik. Karob jest też bardzo odżywczy – dlatego też, wprowadzając go do naszej diety, odnosimy szereg korzyści zdrowotnych. W porównaniu do czekolady karob jest o 1/3 mniej kaloryczny, ma 3 razy więcej wapnia oraz aż 7 razy mniej tłuszczu. To także źródło: witaminy A i witamin z grupy B, magnezu, potasu, śladowych ilości żelaza oraz błonnika i białka.

Cena brutto 3,50 zł

Wybierz wariant

  • Dostępność:
  • dużo

Wysyłka od: 5.00 zł

Karob proszek

Karob to inaczej guma karobowa i mączka chleba świętojańskiego – pod tymi nazwami kryją się zmielone nasiona szarańczyna strąkowego. Roślina ta jest często używana jako naturalny emulgator w produkcji wyrobów cukierniczych. Wyglądem i smakiem przypomina kakao i może być stosowana jako jego zdrowszy zamiennik. Karob jest też bardzo odżywczy – dlatego też, wprowadzając go do naszej diety, odnosimy szereg korzyści zdrowotnych. W porównaniu do czekolady karob jest o 1/3 mniej kaloryczny, ma 3 razy więcej wapnia oraz aż 7 razy mniej tłuszczu. To także źródło: witaminy A i witamin z grupy B, magnezu, potasu, śladowych ilości żelaza oraz błonnika i białka. Karob regularnie spożywany doskonale wpływa na pracę układu nerwowego, odpornościowego, poprawia przemianę materii i wzmacnia kości. 

Karob – jak stosować?

Jako zamiennik kakao karob może być używany do wyrobów ciast oraz deserów. Mączkę chleba świętojańskiego wykorzystuje się również do zagęszczania sosów.

Opinie (0)

Dodaj opinię

Oceniasz jako: