Pieprz cayenne 100g SR D1

Pieprz cayenne

Pieprz cayenne to odmiana przyprawy produkowana ze specjalnej odmiany papryki – Capsicum frutescens, która tuż po osiągnięciu dojrzałości jest suszona, a następnie mielona na proszek. Roślina zawiera flawonoidy i karotenoidy, które niszczą wolne rodniki odpowiedzialne za rozwój stanów zapalnych i chorób. Flawonoidy pełnią dodatkowo funkcje naturalnych środków chroniących roślinę przed atakiem ze strony owadów i grzybów. 

Cena brutto 3,20 zł

Wybierz wariant

  • Dostępność:
  • dużo

Wysyłka od: 5.00 zł

Pieprz cayenne

Pieprz cayenne to odmiana przyprawy produkowana ze specjalnej odmiany papryki – Capsicum frutescens, która tuż po osiągnięciu dojrzałości jest suszona, a następnie mielona na proszek. Roślina zawiera flawonoidy i karotenoidy, które niszczą wolne rodniki odpowiedzialne za rozwój stanów zapalnych i chorób. Flawonoidy pełnią dodatkowo funkcje naturalnych środków chroniących roślinę przed atakiem ze strony owadów i grzybów. 

Pieprz cayenne to źródło bezcennej dla zdrowia kapsaicyny – organicznego związku chemicznego, który hamuje działanie neuropeptydu odpowiadającego za wszelkie stany zapalne. Łagodzi również objawy zapalenia stawów, bóle głowy oraz ból w przebiegu neuropatii cukrzycowej. Kapsaicyna jest organicznym związkiem chemicznym zaliczanym do grupy alkaloidów występującym w roślinach z rodzaju Capsicum (pieprzowiec) z rodziny psiankowatych (Solanaceae). Charakteryzuje się wyraźnym, bardzo ostrym, piekącym smakiem.

Pieprz cayenne – jak stosować?

Pieprz cayenne jest dodawany do sosów, dressingów i zup. Przyprawia się nim różne rodzaje mięsa, ryby i owoce morza. W małych ilościach dodaje się go również do czekolady.

Opinie (0)

Dodaj opinię

Oceniasz jako: