Różnice pomiędzy sokiem, nektarem a napojem.

Sok, napój a może nektar? W trosce o swoje zdrowie coraz chętniej, zamiast po napoje gazowane zaczynamy sięgać po owoce i warzywa w płynnej postaci, jednak czy produkty, po które sięgamy wpływają korzystnie na nasze zdrowie? Aby się o tym przekonać, musimy poznać różnice pomiędzy sokiem, nektarem oraz napojem.

Bogactwo owoców, czyli sok

Zgodnie z unijną dyrektywą sok to napój, który ma zdolność do fermentacji, jednak nie jest sfermentowany, a można produkować go tylko z dojrzałych, zdrowych i świeżych, czy też przetrzymywanych owoców lub warzyw, jednak dosyć ważne jest również to, aby miał smak, zapach i kolor, który charakterystyczny jest dla świeżych produktów, z których powstał. W dużym skrócie można napisać, że sok, który znajduje się na sklepowych półkach, powinien pachnieć, wyglądać i smakować tak samo, jak ten, który został świeżo wyciśnięty w domu. Sok dobrej jakości powinien zawierać od 85 do 100% owoców a w jego składzie może również znajdować się niewielka ilość cukru lub naturalnego słodzika (np. syropu fruktozowego lub glukozowego), którego głównym celem jest przełamanie nieco kwaśnego smaku charakterystycznego dla niektórych owoców. Nie dotyczy to oczywiście soku produkowanego z winogron oraz gruszek, gdyż owoce te z natury są słodkie, dlatego też nie trzeba ich dodatkowo dosładzać. Jeśli jednak sok produkowany jest z wyjątkowo słodkich owoców, to producent może do niego dodać kwasek cytrynowy, jednak w ilości nieprzekraczającej 3 g/l soku. Jeśli chodzi o soki warzywne, to mogą one zawierać dodatkowo takie substancje poprawiające ich smak jak sól, cukier, miód, kwasek cytrynowy oraz zioła, jednak w niezbyt dużych ilościach. Niezależnie od tego, czy producent wytwarza sok z owoców, czy też z warzyw, to może go dodatkowo wzbogacić w witaminy i minerały, natomiast nie może do niego dodać sztucznych barwników, konserwantów oraz aromatów.

Trochę owoców i trochę wody, czyli nektar

Nektar to rozcieńczony wodą sok, który powinien zawierać od 25% do 100% wsadu owocowego lub warzywnego, przy czym można do niego, podobnie jak do soku, dodać kwas cytrynowy oraz naturalne substancje słodzące. Niedozwolone jest natomiast stosowanie konserwantów, barwników, a także aromatów. Jaka jest zatem różnica pomiędzy sokiem a nektarem? Nektar w odróżnieniu od soku jest mniej wartościowy z uwagi na zawartość wody, a oprócz tego może zawierać większe ilości cukru oraz substancji zakwaszających (i to równocześnie co w przypadku soku jest niedozwolone). Jeśli chodzi o nektary, to powinniśmy również wiedzieć o tym, iż ilość znajdującego się w nich wsadu owocowego została bardzo precyzyjnie określona w przepisach i wynosi:

  • co najmniej 50% w przypadku pomarańczy i jabłek,
  • co najmniej 35% w przypadku wiśni,
  • co najmniej 30% w przypadku śliwek,
  • co najmniej 25% w przypadku czarnych porzeczek.

Niewiele soku, za to dużo dodatków, czyli napój

Najmniej wartościowy pod względem wartości odżywczych jest niestety napój, którego bazę stanowi woda z niewielką ilością soku (zawartość wsadu owocowego wynosi co najwyżej 30%), jednak on zawiera on również substancje słodzące, kwas cytrynowy, aromaty i barwniki. Od soku i nektaru odróżnia go również to, że może być utrwalany przy pomocy chemicznych substancji, dlatego też w trosce o swoje zdrowie nie powinniśmy w ogóle sięgać po ten produkt.

Sok, nektar czy napój? Co powinniśmy wybrać?

Jeśli zależy nam na tym, aby nasz organizm każdego dnia otrzymał pokaźną dawkę witamin, minerałów i antyoksydantów, to powinniśmy zdecydować się na świeżo wyciskany sok z owoców lub warzyw. Takie soki możemy bez problemu zakupić na specjalnych stoiskach, jednak w cenie 200 ml soku możemy mieć całe wiadro świeżych owoców i warzyw. Innym wyjściem może być zakup wyciskarki wolnoobrotowej, jeśli jednak w danej chwili nie mamy na to funduszu, to nie mamy innego wyjścia jak zakup gotowego produktu w sklepie. Na co jednak powinniśmy się zdecydować? Oczywiście na sok, który jest najbardziej wartościowym produktem, jednak w przypadku np. bananów jesteśmy niejako skazani na nektar, ponieważ wyciśnięcie czystego soku z tego owocu jest niezwykle trudne i nieopłacalne.

K. Pacwa