Ryby, których nie należy spożywać

Ryby, które mogą szkodzić zdrowiuKażda z nas doskonale wie o tym, że ryby są pyszne i zdrowe, ponieważ zawierają spore ilości cennych dla naszego zdrowia witamin, minerałów oraz kwasów tłuszczowych z grupy omega-3. Niestety w wielu zakątkach świata można znaleźć pewne gatunki ryb, których zjedzenie, zamiast przynieść korzyści może jedynie wywołać wiele nieprzyjemnych dla zdrowia dolegliwości. Takie ryby pochodzą najczęściej z hodowli, gdzie karmione są hormonami, mającymi na celu przyspieszenie ich wzrostu, a także antybiotykami, które eliminują chorobotwórcze mikroorganizmy. Których zatem ryb należy unikać w kuchni, aby nie nabawić się niestrawności oraz innych nieprzyjemnych dolegliwości?

Panga

Pochodząca z Wietnamu słodkowodna ryba o bardzo chudym mięsie, czyli panga to najtańsza z wszystkich dostępnych na rynku gatunków ryb, która znalazła zarówno swoich zwolenników, jak i przeciwników. Panga nie posiada charakterystycznego rybiego zapachu oraz aromatu, jednak pozbawiona jest również niezbędnych dla naszego organizmu kwasów tłuszczowych omega-3, a także większości witamin i minerałów. Dlaczego jednak ryba ta nie powinna gościć na naszych stołach? Panga to ryba, która hodowana jest w Wietnamie w bardzo zanieczyszczonych zbiornikach wodnych, gdzie ryby żyją w bardzo dużym ścisku, a ponadto karmione są paszą, która w swoim składzie zawiera niebezpieczne dla naszego zdrowia antybiotyki oraz hormony.

Tilapia

To druga po pandze ryba, która przywędrowała do naszego kraju ze Wschodu, a mianowicie z Chin, gdzie hodowana jest sztucznie w bardzo dużych i zanieczyszczonych zbiornikach wodnych. Wprawdzie w odróżnieniu od pangi zawiera ona spore ilości kwasów tłuszczowych z grupy omega, jednak w bardzo niekorzystnym połączeniu, ponieważ kwasy omega-6 górują nad kwasami omega-3, co niestety nie wpływa zbyt dobrze na nasze zdrowie. Warto również wiedzieć o tym, iż pasza, którą karmione są ryby, zawiera spore ilości antybiotyków oraz środków hormonalnych, dlatego też lepiej jej unikać. Oczywiście w małych ilościach nie powinna większości z nas zaszkodzić, jednak całkowicie powinny z niej zrezygnować osoby mające problemy z sercem, astmą oraz różnego rodzaju alergiami.

Ryba maślana

Mianem ryby maślanej określa się kilka gatunków ryb, które mają wydłużone i bocznie spłaszczone ciało. Do tego grona można zaliczyć ryby z rodzaju Centrolophus i Tubia, eskolara, kostropaka oraz błyszczyka. Mięso ryb maślanych jest bardzo tłuste i nie posiada praktycznie ości, jednak niektóre gatunki zawierają w sobie woski, które niestety nie są trawione przez nasz organizm. Z tego też względu lepiej nie sięgać po tę rybę, ponieważ jej spożycie może doprowadzić do zatrucia pokarmowego, które najczęściej objawia się wymiotami oraz biegunką.

Łosoś hodowlany

Jedną z najpopularniejszych i najzdrowszych ryb jest łosoś, który zawiera korzystne dla naszego organizmu kwasy tłuszczowe z grupy omega, a także liczne witaminy i minerały. Dotyczy to jednak dzikiego łososia z Alaski, który poławiany jest w wodach Pacyfiku. Niestety zdecydowana większość sklepów posiada w swojej ofercie łososia pochodzącego z norweskich hodowli, w którego mięsie znajdują się szkodliwe dla zdrowia pestycydy oraz antybiotyki. Po takiego łososia lepiej nie sięgać a unikać go powinny w szczególności kobiety w ciąży oraz dzieci, ponieważ jego spożycie może wpłynąć niekorzystnie na prawidłowy rozwój mózgu.

Katarzyna Pacwa