Kasza Bulgur 500g

Kasza bulgur stanowi elementarny składnik codziennej diety mieszkańców Bliskiego Wschodu, jednak w Polsce jest wciąż mało popularna. Dlatego warto urozmaicać swoje posiłki, włączając bulgur do menu.

Cena brutto 9,99 zł

Wybierz wariant

  • Dostępność:
  • dużo

Wysyłka od: 5.00 zł

Produkt Tradycyjnego rolnictwa bez GMO, glifosatu i nawozów sztucznych

Kasza bulgur stanowi elementarny składnik codziennej diety mieszkańców Bliskiego Wschodu, jednak w Polsce jest wciąż mało popularna. Dlatego warto urozmaicać swoje posiłki, włączając bulgur do menu.

Czy wiesz, że…

Bulgur właściwie nie jest typową kaszą. Wytwarza się go z pełnego ziarna pszenicy durum (pszenicy twardej, makaronowej), które najpierw się gotuje, następnie suszy, a na koniec – rozdrabnia. Kasza bulgur powstaje z ziaren nieoczyszczonych, ma kolor żółtobrązowy, a w smaku delikatnie przypomina orzechy.

Kasza bulgur jest bogata w tłuszcze, białko, węglowodany, błonnik i antyoksydanty. Zawiera również minerały: cynk, fosfor, magnez, potas, sód,  wapń i żelazo oraz witaminy – z grupy B oraz A, E i K.

Bulgur charakteryzuje się wyrazistym smakiem, pasuje do warzyw i sosów, ponieważ dobrze chłonie ich aromaty. Ten rodzaj kaszy warto podać z sosem grzybowym, podsmażoną cebulką lub podduszonymi warzywami: bakłażanem, papryką, pomidorami czy cukinią.

Dowiedz się więcej...

Zdrowa kuchnia dla dzieci

2021-03-18

Zdrowa kuchnia dla dzieci

Zdrowa kuchnia dla dzieci W diecie dziecka nie ma miejsca na niepełnowartościowe, śmieciowe produkty. Niestety, w menu dzieci w wieku przedszkolnym jest najwięcej błędów żywieniowych. Najmłod [...]

Czytaj więcej

Wiosna – czas na prozdrowotne porządki

2021-03-05

Wiosna – czas na prozdrowotne porządki

Wiosna zbliża się wielkimi krokami, a jest ona okresem, w którym warto zadbać o swoje zdrowie i sylwetkę.

Czytaj więcej

Miedź

2020-11-02

Miedź

Miedź występuje w tkankach takich organów jak: mózg, serce, wątroba, nerki. Przede wszystkim pierwiastek ten odpowiada za prawidłowy rozwój i wzrost organizmu.  Zalecane dzienne spożycie to 0,7 [...]

Czytaj więcej

Magnez

2020-11-02

Magnez

Magnez to pierwiastek, który pełni bardzo ważną funkcję w ludzkim organizmie. Dlatego trzeba bardzo dbać o to, by był on dostarczany w odpowiedniej ilości. Zwłaszcza w sytuacjach, gdy występuje n [...]

Czytaj więcej

Cynk

2020-10-27

Cynk

Cynk to składnik bardzo wielu enzymów w naszym ciele, dlatego też, gdy występują jego braki, bardzo odbija się to na naszym zdrowiu. Zalecane spożycie cynku to: mężczyźni 9,4 mg–11 mg, kobiet [...]

Czytaj więcej

Kasza gryczana – numer jeden diety kwarantannowej

2020-10-22

Kasza gryczana – numer jeden diety kwarantannowej

Kasza gryczana, a także i inne kasze, wiodą prym wśród tzw. zdrowej żywności. Są produktem bardzo praktycznym, który może długo zalegać na kuchennych półkach. Warto zaopatrzyć się w kaszę gryczan [...]

Czytaj więcej

Selen

2020-03-31

Selen

Selen zapobiega: zapaleniu stawów, chorobie wieńcowej, marskości wątroby oraz nowotworom. Zawartość tego pierwiastka w pokarmie zależy od jego zawartości w glebie.

Czytaj więcej

Mangan

2020-03-31

Mangan

Zapobiega osteoporozie i chroni przed zapaleniem kości oraz stawów. Jest szczególnie istotny dla prawidłowego rozwoju dziecka. Zawartość tego pierwiastka w naszej diecie zależy od zawartości w glebie.

Czytaj więcej

Witamina B6

2020-03-31

Witamina B6

Jest składnikiem wielu enzymów biorących udział w metabolizmie aminokwasów i tłuszczów. Jej niedobory prowadzą do wielu dolegliwości. Także tych, które dotyczą układu nerwowego.

Czytaj więcej

Cynk

2020-03-31

Cynk

Cynk jest niezbędny dla funkcjonowania około 200 enzymów – w tym enzymów biorących udział w przenoszeniu informacji genetycznej. Jego najlepszymi źródłami są owoce morza.

Czytaj więcej

Opinie (0)

Dodaj opinię

Oceniasz jako:

Powiązane artykuły na blogu