Kasza jaglana 500g

Kasza jaglana jest kaszą wytwarzaną z łuskanego ziarna prosa. Jako dobre źródło energii składa się głównie z węglowodanów, niewielkiej ilości tłuszczów i niewielkiej ilości błonnika oraz z pełnowartościowego, roślinnego białka bogatego w cenne aminokwasy (metioninę, leucynę i izoleucynę). Ponadto kasza jaglana dostarcza witamin i minerałów takich jak: fosfor, żelazo, cynk, miedź, magnez oraz mangan, krzem i witaminy z grupy B. 

Cena brutto 9,60 zł

Wybierz wariant

  • Dostępność:
  • dużo

Wysyłka od: 5.00 zł

Produkt Tradycyjnego rolnictwa bez GMO, glifosatu i nawozów sztucznych

Kasza jaglana jest kaszą wytwarzaną z łuskanego ziarna prosa. Jako dobre źródło energii składa się głównie z węglowodanów, niewielkiej ilości tłuszczów i niewielkiej ilości błonnika oraz z pełnowartościowego, roślinnego białka bogatego w cenne aminokwasy (metioninę, leucynę i izoleucynę). Ponadto kasza jaglana dostarcza witamin i minerałów takich jak: fosfor, żelazo, cynk, miedź, magnez oraz mangan, krzem i witaminy z grupy B. Kasza jaglana jest lekkostrawna, a ponieważ nie zawiera glutenu, poleca się ją osobom będącym na diecie bezglutenowej. 

Kasza jaglana to świetny potencjał do kulinarnych eksperymentów – można z niej przygotowywać zarówno dania na słodko, jak i na słono. Stanowi dobrą bazę dla cynamonu, kurkumy, papryki ostrej czy wędzonej. Można ją podawać na śniadania (z rodzynkami i bananem) lub na obiad – z warzywami albo strączkami. 

Kaszę jaglaną przed ugotowaniem warto podprażyć wcześniej na patelni – ziarna nabiorą wyjątkowego smaku.

Dowiedz się więcej...

Zdrowa kuchnia dla dzieci

2021-03-18

Zdrowa kuchnia dla dzieci

Zdrowa kuchnia dla dzieci W diecie dziecka nie ma miejsca na niepełnowartościowe, śmieciowe produkty. Niestety, w menu dzieci w wieku przedszkolnym jest najwięcej błędów żywieniowych. Najmłod [...]

Czytaj więcej

Wiosna – czas na prozdrowotne porządki

2021-03-05

Wiosna – czas na prozdrowotne porządki

Wiosna zbliża się wielkimi krokami, a jest ona okresem, w którym warto zadbać o swoje zdrowie i sylwetkę.

Czytaj więcej

Miedź

2020-11-02

Miedź

Miedź występuje w tkankach takich organów jak: mózg, serce, wątroba, nerki. Przede wszystkim pierwiastek ten odpowiada za prawidłowy rozwój i wzrost organizmu.  Zalecane dzienne spożycie to 0,7 [...]

Czytaj więcej

Magnez

2020-11-02

Magnez

Magnez to pierwiastek, który pełni bardzo ważną funkcję w ludzkim organizmie. Dlatego trzeba bardzo dbać o to, by był on dostarczany w odpowiedniej ilości. Zwłaszcza w sytuacjach, gdy występuje n [...]

Czytaj więcej

Cynk

2020-10-27

Cynk

Cynk to składnik bardzo wielu enzymów w naszym ciele, dlatego też, gdy występują jego braki, bardzo odbija się to na naszym zdrowiu. Zalecane spożycie cynku to: mężczyźni 9,4 mg–11 mg, kobiet [...]

Czytaj więcej

Kasza gryczana – numer jeden diety kwarantannowej

2020-10-22

Kasza gryczana – numer jeden diety kwarantannowej

Kasza gryczana, a także i inne kasze, wiodą prym wśród tzw. zdrowej żywności. Są produktem bardzo praktycznym, który może długo zalegać na kuchennych półkach. Warto zaopatrzyć się w kaszę gryczan [...]

Czytaj więcej

Selen

2020-03-31

Selen

Selen zapobiega: zapaleniu stawów, chorobie wieńcowej, marskości wątroby oraz nowotworom. Zawartość tego pierwiastka w pokarmie zależy od jego zawartości w glebie.

Czytaj więcej

Mangan

2020-03-31

Mangan

Zapobiega osteoporozie i chroni przed zapaleniem kości oraz stawów. Jest szczególnie istotny dla prawidłowego rozwoju dziecka. Zawartość tego pierwiastka w naszej diecie zależy od zawartości w glebie.

Czytaj więcej

Witamina B6

2020-03-31

Witamina B6

Jest składnikiem wielu enzymów biorących udział w metabolizmie aminokwasów i tłuszczów. Jej niedobory prowadzą do wielu dolegliwości. Także tych, które dotyczą układu nerwowego.

Czytaj więcej

Cynk

2020-03-31

Cynk

Cynk jest niezbędny dla funkcjonowania około 200 enzymów – w tym enzymów biorących udział w przenoszeniu informacji genetycznej. Jego najlepszymi źródłami są owoce morza.

Czytaj więcej

Opinie (0)

Dodaj opinię

Oceniasz jako:

Powiązane artykuły na blogu