Kasza Kuskus 500g

Kasza kuskus wywodzi się z krajów północno-zachodniej Afryki, gdzie jest podstawą codziennej diety. Kuskus w zasadzie bardziej przypomina makaron niż kaszę.

Cena brutto 11,80 zł

Wybierz wariant

  • Dostępność:
  • dużo

Wysyłka od: 5.00 zł

Produkt Tradycyjnego rolnictwa bez GMO, glifosatu i nawozów sztucznych.

Kasza kuskus wywodzi się z krajów północno-zachodniej Afryki, gdzie jest podstawą codziennej diety. Kuskus w zasadzie bardziej przypomina makaron niż kaszę. Powstaje w wyniku zmieszania pszennej mąki makaronowej typu semolina, wody i dodatków. Tak masę „przesiewa się” przez sito, a ukształtowane w ten sposób ziarna podgotowuje się na parze i suszy. Kuskus stanowi wartościowy dodatek nie tylko do dań obiadowych, ale także przyrządza się z niego słodkie desery.

Jest dobrym źródłem wartościowego, roślinnego białka, błonnika, witamin i minerałów. Kuskus jest niskokaloryczny, a przy tym nie zawiera za dużo tłuszczu, sodu ani cholesterolu. Kasza kuskus pomimo niskiego indeksu glikemicznego łatwo zaspokaja głód. Już jedna porcja kuskusu w 60% pokrywa dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na selen, wzmacniając system odpornościowy i zwalczając wolne rodniki.

Dowiedz się więcej...

Naturalne produkty obniżające poziom cholestrolu

2021-09-21

Naturalne produkty obniżające poziom cholestrolu

Na temat cholesterolu i jego wpływie na nasze zdrowie można dziś znaleźć wiele – jakże sprzecznych ze sobą – opinii. Nie jestem naukowcem, więc nie zamierzam wdawać się w dywagacje na ten temat. [...]

Czytaj więcej

Groźne dla zdrowia plastikowe opakowania do żywności

2021-08-09

Groźne dla zdrowia plastikowe opakowania do żywności

W zasadzie oprócz warzyw i owoców sprzedawanych luzem każdy produkt spożywczy na rynku ma opakowanie. Pół biedy, jeśli jest to szkło, ale ze względów ekonomicznych (i nie tylko) producenci masowo [...]

Czytaj więcej

Zdrowa kuchnia dla dzieci

2021-03-18

Zdrowa kuchnia dla dzieci

Zdrowa kuchnia dla dzieci W diecie dziecka nie ma miejsca na niepełnowartościowe, śmieciowe produkty. Niestety, w menu dzieci w wieku przedszkolnym jest najwięcej błędów żywieniowych. Najmłod [...]

Czytaj więcej

Wiosna – czas na prozdrowotne porządki

2021-03-05

Wiosna – czas na prozdrowotne porządki

Wiosna zbliża się wielkimi krokami, a jest ona okresem, w którym warto zadbać o swoje zdrowie i sylwetkę.

Czytaj więcej

Miedź

2020-11-02

Miedź

Miedź występuje w tkankach takich organów jak: mózg, serce, wątroba, nerki. Przede wszystkim pierwiastek ten odpowiada za prawidłowy rozwój i wzrost organizmu.  Zalecane dzienne spożycie to 0,7 [...]

Czytaj więcej

Magnez

2020-11-02

Magnez

Magnez to pierwiastek, który pełni bardzo ważną funkcję w ludzkim organizmie. Dlatego trzeba bardzo dbać o to, by był on dostarczany w odpowiedniej ilości. Zwłaszcza w sytuacjach, gdy występuje n [...]

Czytaj więcej

Cynk

2020-10-27

Cynk

Cynk to składnik bardzo wielu enzymów w naszym ciele, dlatego też, gdy występują jego braki, bardzo odbija się to na naszym zdrowiu. Zalecane spożycie cynku to: mężczyźni 9,4 mg–11 mg, kobiet [...]

Czytaj więcej

Kasza gryczana – numer jeden diety kwarantannowej

2020-10-22

Kasza gryczana – numer jeden diety kwarantannowej

Kasza gryczana, a także i inne kasze, wiodą prym wśród tzw. zdrowej żywności. Są produktem bardzo praktycznym, który może długo zalegać na kuchennych półkach. Warto zaopatrzyć się w kaszę gryczan [...]

Czytaj więcej

Selen

2020-03-31

Selen

Selen zapobiega: zapaleniu stawów, chorobie wieńcowej, marskości wątroby oraz nowotworom. Zawartość tego pierwiastka w pokarmie zależy od jego zawartości w glebie.

Czytaj więcej

Mangan

2020-03-31

Mangan

Zapobiega osteoporozie i chroni przed zapaleniem kości oraz stawów. Jest szczególnie istotny dla prawidłowego rozwoju dziecka. Zawartość tego pierwiastka w naszej diecie zależy od zawartości w glebie.

Czytaj więcej

Witamina B6

2020-03-31

Witamina B6

Jest składnikiem wielu enzymów biorących udział w metabolizmie aminokwasów i tłuszczów. Jej niedobory prowadzą do wielu dolegliwości. Także tych, które dotyczą układu nerwowego.

Czytaj więcej

Cynk

2020-03-31

Cynk

Cynk jest niezbędny dla funkcjonowania około 200 enzymów – w tym enzymów biorących udział w przenoszeniu informacji genetycznej. Jego najlepszymi źródłami są owoce morza.

Czytaj więcej

Opinie (0)

Dodaj opinię

Oceniasz jako:

Powiązane artykuły na blogu