Kasza pęczak 1000g SR C1

Kasza pęczak

Pęczak to nic innego jedna z trzech odmian kaszy jęczmiennej. Spośród kasz to właśnie pęczak jest najmniej przetworzony, a to dlatego, że pozbawia się go jedynie łuski, a ziarno pozostaje wypolerowane i oczyszczone. W związku z tym kasza pęczak to źródło witamin – głównie z grupy B, witaminy E i K oraz folianów, a także minerałów: magnezu, fosforu, cynku, selenu, manganu i miedzi. 

Cena brutto 13,40 zł

Wybierz wariant

  • Dostępność:
  • dużo

Wysyłka od: 5.00 zł

Kasza pęczak

Pęczak to nic innego jedna z trzech odmian kaszy jęczmiennej. Spośród kasz to właśnie pęczak jest najmniej przetworzony, a to dlatego, że pozbawia się go jedynie łuski, a ziarno pozostaje wypolerowane i oczyszczone. W związku z tym kasza pęczak to źródło witamin – głównie z grupy B, witaminy E i K oraz folianów, a także minerałów: magnezu, fosforu, cynku, selenu, manganu i miedzi. 

Kasza pęczak – jak stosować?

Przed przyrządzeniem należy usunąć z kaszy zanieczyszczenia – w tym celu płucze się ją, zalewa zimną wodą i odstawia na 2–3 godziny. Dzięki temu pęczak się szybciej ugotuje. Jeśli chcemy, aby ziarna zachowały swój kształt i oddzielały się od siebie, dodajemy trochę tłuszczu i wrzucamy kaszę na gotującą się wodę. Tak przyrządzony produkt idealnie nadaje się do sałatek, natomiast jeśli pęczak się sklei, to będzie stanowił idealną bazę na kotleciki i paszteciki.

Opinie (0)

Dodaj opinię

Oceniasz jako: