Skorupki jaj na mocne kości

Kruche kości to poważny problem wielu kobiet. Zwłaszcza tych w trakcie menopauzy i po niej. Niestety, wbrew obiegowym opiniom wyjściem z sytuacji nie będzie spożywanie dużych ilości mleka i nabiału. Czy w takim razie można zapobiec rzeszotowieniu kości bez pomocy farmaceutyków? Tak. I jest na to prosty sposób – skorupki jaj. W ich skład wchodzi ok. 5 proc. związków organicznych i aż 95 proc. związków nieorganicznych z przeważającą ilością węglanu wapnia, któremu zawdzięczają swoją wytrzymałość zapewniającą bezpieczeństwo kurzym płodom.

Zbawienny węglan wapnia

To właśnie węglan wapnia jest substancją, która chroni nasze kości i zęby przed degeneracją. Wykorzystuje się go do produkcji suplementów, które mają zapobiegać osteoporozie. Syntetyczny węglan wapnia otrzymuje się w laboratoriach dzięki obróbce chemicznej wodorotlenku wapnia lub niektórych minerałów, na przykład kredy. Preparaty te, chociaż czyste chemicznie, posiadają mniejszą wartość biologiczną niż wapń zawarty w skorupkach kurzych jaj. Dzieje się tak, ponieważ w tych ostatnich oprócz wapnia znajdziemy także inne mikroelementy. Niestety, jaja pochodzące z wątpliwej jakości ferm mogą również posiadać w swoim składzie substancje niepożądane. Toksyczne metale ciężkie, takie jak ołów czy kadm, mogą przecież dostać się do organizmu ptaków poprzez stosowanie wątpliwej jakości pasz. Okazuje się jednak, że nawet w takim przypadku natura potrafi sobie poradzić. Badania wykazały, że skorupki jajek miały w swoim składzie najmniejszy udział metali ciężkich ze wszystkich naturalnych źródeł węglanu wapnia.

Najprawdopodobniej jest to związane z ochroną płodu przed uszkodzeniami mogącymi być wynikiem oddziaływania na niego substancji toksycznych (metale ciężkie). Organizm kury nie używa do procesu budowy jajka niepożądanych substancji, i to nawet wtedy, gdy znajdują się one w jej środowisku czy pożywieniu. Oczywiście najbezpieczniej będzie zaopatrywać się w jajka z ekologicznych gospodarstw, które spełniają rygorystyczne normy zarówno co do pasz, jak i warunków hodowli.

Siła i moc

Skorupki jajek zawierają nie tylko wapń, ale również niewielkie ilości pierwiastków, takich jak selen, cynk, miedź i stront. Zwłaszcza ten ostatni jest szczególnie cenny w profilaktyce i leczeniu osteoporozy. To jedyna znana człowiekowi substancja wykazująca działanie zarówno ograniczające aktywność osteoklastów (komórki kościogubne), jak i stymulujące osteoblasty do wzmożonej pracy (komórki kościotwórcze). Ilość tego pierwiastka w skorupie jaja kurzego jest optymalna dla zaspokajania potrzeb naszego organizmu. Co więcej, skorupki są bardzo wydajne – wystarczy tylko nieco ponad 3 g na dobę, aby całkowicie pokryć zapotrzebowanie organizmu na wapń i stront. Wszystko to dzięki fenomenalnie łatwej przyswajalności składników zawartych w kurzym inkubatorze. Jajka są w tej materii zdecydowanym liderem – biją na głowę nawet owoce morza.

Skorupki na odchudzanie i infekcje

Walka z osteoporozą i próchnicą to tylko niektóre właściwości prozdrowotne wapnia. Niewiele osób wie, że jego wysoka podaż wpływa także na upośledzenie przyswajania tłuszczów. Zostają one po prostu wydalone wraz z kałem, co potwierdziły eksperymenty żywieniowe. Inne badania odkryły z kolei antybakteryjne działanie białek wchodzących w skład kurzych skorupek. Lizozym i α-N-acetyloglukozaminidaza hamują wzrost bakterii gram-dodatnich oraz uszkadzają ścianę komórkową bakterii gram-ujemnych, przyczyniając się do ich obumierania. Naukowcy potwierdzili także skuteczność ekstraktu ze skorupy jaja kurzego w zmniejszaniu odporności na wysoką temperaturę takich bakterii jak siejąca spustoszenie salmonella czy bakterie kałowe z rodziny coli.

Preparat ze skorupek jaj kurzych

Sposób przygotowania preparatu nie jest pracochłonny, a efektem jest wartościowy i łatwo przyswajalny suplement.

Całe jajka przed pozyskaniem z nich skorupek należy dokładnie umyć (nie we wrzątku, gdyż wysoka temperatura spowoduje upośledzenie przyswajalności wapnia – wystarczy 60–70 st. C) i wytrzeć do sucha. Skorupki należy wysuszyć i zmielić w młynku do kawy na proszek. Uzyskamy w ten sposób gotowy surowiec, który możemy już w takiej postaci spożywać. Jednak o wiele smaczniej będzie zrobić z niego opisaną poniżej miksturę.

Składniki:
  •  skorupki z 10 jaj kurzych z ekologicznej hodowli,
  •  1 kg miodu,
  •  sok z 3 kg cytryn,
  •  1 butelka koniaku.

Jajka dokładnie myjemy w gorącej wodzie. Pozyskane skorupki miażdżymy na przykład w moździerzu i wsypujemy do szklanego słoja (najlepiej z ciemnego szkła), po czym zalewamy sokiem z cytryn. Tak przygotowany nastaw trzymamy w chłodnym i ciemnym miejscu, codziennie mieszając jego zawartość. Po całkowitym rozpuszczeniu skorupek wlewamy do słoja butelkę koniaku oraz litr pszczelego miodu. Po dokładnym wymieszaniu butelkujemy i mamy gotowy lek przeciwko osteoporozie. Miksturę pijemy 3 razy dziennie po łyżce stołowej na pół godziny przed posiłkiem. Preparat ten oprócz profilaktyki osteoporozowej pomaga również wzmocnić nasz układ krążenia, gdyż zawarte w nim sole wapnia oraz sok cytrynowy pomagają rozpuszczać i usuwać złogi miażdżycowe. Dzięki swoim właściwościom żółciotwórczym wspomoże także pracę wątroby oraz dróg żółciowych.

J.K.