Ekstrakt z zielonej naowocni orzecha włoskiego

Ekstrakt z zielonej naowocni orzecha wspomaga pracę jelit, wpływa na prawidłowe działanie układu pokarmowego, pobudza perystaltykę jelit. 

Zaleca się stosowanie zróżnicowanej diety i zdrowego trybu życia.

Cena brutto 50,00 zł

Wybierz wariant

  • Dostępność:
  • dużo

Wysyłka od: 5.00 zł

Ekstrakt z zielonej naowocni orzecha włoskiego zawiera naturalne substancje czynne.

 

Ekstrakt z zielonej naowocni orzecha wspomaga pracę jelit, wpływa na prawidłowe działanie układu pokarmowego, pobudza perystaltykę jelit. 

Zaleca się stosowanie zróżnicowanej diety i zdrowego trybu życia.

 

Składniki: zielone owoce orzecha (Juglandis recens fructus), spirytus rektyfikowany (zawartość etanolu max 50%), woda.

 

Sposób użycia: jako uzupełnienie diety dla osób dorosłych, 5 ml produktu rozpuścić w 100 ml wody. Przyjmować 2 razy dziennie na 15 min przed posiłkiem. Nie należy przekraczać zalecanej porcji dziennego spożycia.

Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.

 

Sposób przechowywania: w temperaturze pokojowej, szczelnie zamknięte, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Chronić od światła.

 

Zewnętrznie: do płukania ust i przemywania cery używać rozcieńczony wodą w proporcji 1 łyżka stołowa ekstraktu

na 100 ml wody.

 

Pojemność: 90 ml

Ekstrakt z zielonego orzecha - suplement diety - został zgłoszony i dopuszczony do sprzedaży decyzją Głównego Inspektora Sanitarnego (GIS-ŻP-SD-4230-263/OP/10/3).

 

Orzech włoski i czarny

 

Dwie odmiany z tej samej rodziny orzechowatych (Juglandaceae)

 

Orzech królewski (Juglans regia), w Polsce nazywany orzechem włoskim, występuje na wszystkich kontynentach.

W Danii nazywany jest orzechem zwyczajnym (Almindelig Valnød), we Włoszech - noce bianco (czyli orzech biały), w krajach anglojęzycznych znany jest pod nazwą orzecha perskiego lub angielskiego (Persian Walnut, English Walnut), w Rosji greckim, a w Niemczech nazywa się go po prostu orzechem prawdziwym (Echte Walnuss).

 

W celu wyekstrahowania juglonu, który jest istotną substancją czynną, sporządza się z zielonych (niedojrzałych) owoców orzechowca nalewki.

 

Juglon jest organicznym związkiem chemicznym wydzielanym przez orzechowce. Jest on jednym z najsilniejszych związków antyseptycznych znanych w przyrodzie. Stosowany jest głównie w walce z pasożytami układu pokarmowego i w leczeniu zakażeń bakteryjnych skóry oraz grzybic. Występuje w zielonych (niedojrzałych) orzechach, liściach i korzeniach. W miarę dojrzewania owoców i wysychania liści juglon zanika w wyniku polimeryzacji.

 

Juglon należy do związków słabo rozpuszczalnych nawet w ciepłej wodzie, natomiast jest dobrze rozpuszczalny w alkoholu 50%. Jednak nalewka zrobiona na spirytusie 96% jest bezwartościowa, bo następuje denaturacja białka, czyli zmiany w strukturze prowadzące do utraty aktywności biologicznej.

 

Wyłącznie na terenie Ameryki Północnej występuje odmiana orzecha zwana orzechem czarnym (Juglans nigra), nazwa pochodząca od koloru kory drzewa. Owoce tego drzewa są nieco większe, ale nic nie wskazuje na to, że zawierają więcej juglonu niż owoce orzecha włoskiego.

 

 

Dowiedz się więcej...

Wybierz magnez o najlepszej przyswajalności!

2021-03-17

Wybierz magnez o najlepszej przyswajalności!

Wzmożona drażliwość, uczucie zmęczenia, niedające się opanować drżenie powiek czy skurcze mięśni – to najczęstsze objawy niedoboru magnezu w organizmie. Mogą one pojawiać się nawet wtedy, gdy sto [...]

Czytaj więcej

Nowe prądy w ciele

2021-03-11

Nowe prądy w ciele

Liliann Kristinn Elmborg Nowe prądy w ciele Przywracanie organizmowi równowagi energetycznej W początkach XX wieku zrodziła się teoria, że w organizmie ludzkim oprócz układu limfatycznego i kr [...]

Czytaj więcej

Mikroflora jelitowa a choroby cywilizacyjne

2021-03-05

Mikroflora jelitowa a choroby cywilizacyjne

Nasze jelita, a w szczególności jelito grube, to siedlisko niezliczonej ilości mikroorganizmów, zwanych mikroflorą jelitową lub też florą bakteryjną.

Czytaj więcej

Jak oczyszczać, to z sensem

2021-03-04

Jak oczyszczać, to z sensem

Kuracje oczyszczające wzmacniają system immunologiczny, przywracają sprawność funkcjonowania układu trawiennego, ułatwiają pracę wątroby i nerek

Czytaj więcej

Ostre niedokrwienie jelit, czyli zawał jelita

2021-02-19

Ostre niedokrwienie jelit, czyli zawał jelita

Ostre niedokrwienie jelit, czyli zawał jelita Ostre niedokrwienie jelit jest następstwem nagłego ograniczenia drożności tętnic krezkowych i zmniejszenia przepływu krwi w jelitach w stopniu zagra [...]

Czytaj więcej

Jelita – pierwsza linia obrony organizmu

2021-01-20

Jelita – pierwsza linia obrony organizmu

Sprawne, drożne jelita wszyscy kojarzymy na ogół wyłącznie z dobrze funkcjonującym układem trawiennym.  Nie wszyscy natomiast zdajemy sobie sprawę z tego, że nasz układ trawienny jest być może [...]

Czytaj więcej

Wyrostek robaczkowy – co trzeba o nim wiedzieć – cz. 2

2021-01-14

Wyrostek robaczkowy – co trzeba o nim wiedzieć – cz. 2

Jeśli zdarzy się nam albo komuś z naszych bliskich atak wyrostka robaczkowego, po pierwsze dobrze jest umieć go rozpoznać, a po drugie wiedzieć, jak w takim przypadku pomóc.  Wyrostek robaczk [...]

Czytaj więcej

Uzdrawiająca moc ajurwedy – PRANA

2020-04-06

Uzdrawiająca moc ajurwedy – PRANA

Prana to jedno z podstawowych pojęć związanych z ajurwedą. Słowo pochodzi z sanskrytu i oznacza „energię życia”, „tchnienie życia”. Ma ona duży wpływ na nasze samopoczucie fizyczne i psychiczne

Czytaj więcej

Rośliny przeciwpasożytnicze

2020-03-30

Rośliny przeciwpasożytnicze

Specjaliści od medycyny naturalnej zalecają przeprowadzenie przynajmniej raz w roku profilaktycznej terapii przeciwpasożytniczej. Bardzo pomocne są w tym rośliny.

Czytaj więcej

Cedr – silne drzewo do zadań specjalnych

2020-03-26

Cedr – silne drzewo do zadań specjalnych

Drzewa wpływają na człowieka kojąco – możemy tego doświadczyć podczas spaceru po lesie. Dodatkowo niektóre z nich to skarbiec dobroczynnych dla zdrowia substancji. Tak jest w przypadku cedru.

Czytaj więcej

Opinie (0)

Dodaj opinię

Oceniasz jako:

Powiązane artykuły na blogu